2017-01-24 17:17


Elevi pentru legendă

 |  21:00
Elevi pentru legendă

Una dintre legendele boxului american, James Toney, campion mondial la patru categorii diferite de greutate, se află la Bucureşti. Nu pentru vreun meci cu centura cu diamante pe masă, ci pentru a le sta în colţ unor pugilişti români pe care-i antrenează în Statele Unite ale Americii. Ronald Gavril şi Răzvan Cojanu vor boxa în cadrul Galei de Sala Rapid din Capitală.

Toney este un personaj aparte în lumea boxului. “Sunt de şcoală veche, frate. Am 43 de ani, dar încă mă simt bine. Ultimul meci l-am pierdut din cauza unei accidentări. Anul ăsta mă bat cu Tyson Fury sau David Haye”, spune pugilistul care în 2001 l-a jucat pe Joe Frazier în filmul “Ali”, iar anul trecut a înregistrat un album de muzică soul. 

Îmbrăcat gangsta, cu haină de blană şi bijuterii cu diamante, americanul nu are deloc comportamentul unui star mondial. Venit de trei zile în România, s-a împrietenit cu angajaţii hotelului, dar şi cu cei ai restaurantului unde e încântat că a mâncat “cel mai bun sushi din lume”.Lângă elsunt Ronald Gavril şi Răzvan Cojanu, două speranţe ale pugilatului românesc. “Eu am zis că nu mă fac antrenor, dar vă zic că băieţii ăştia mi-au plăcut mult de la început. Sunt foarte talentaţi, au făcut progrese imense în ultimele luni şi vor deveni două nume importante în boxul mondial. Şi sunt foarte serios când spun asta. Joi (n.r., azi) nu veţi fi impresionaţi de main-event, ci de băieţii mei”, e convins Toney, care a câştigat şi apărat de 12 ori un titlu mondial la box profesionist. Ronald Gavril (25 de ani) dezvăluie cum a fost ţintit de Toney. “Mai mult de un salut nu primeam niciodată de la el. Trecea pe lângă noi parcă dezinteresat. Apoi, după un sparring cu Librado Andrade, a venit la mine şi uite aşa, de patru luni mă antrenez cu el. La 6.00 dimineaţa suntem deja în sală. El vine şi mă aduce de acasă. E un tip extraordinar”, povesteşte băcăuanul.

Devenit celebru pentru defensiva sa extraordinară, Toney vede în supermijlociul Gavril un pugilist mai bun decât Lucian Bute. “M-a captivat sitlul său. Va fi mai bun decât Bute. E tânăr, progresează rapid şi tare ca o stâncă. O spun din experienţă fiindcă mă antrenez zilnic cu el. Jabul de dreapta va provoca durere pentru adversar. În maxim cinci ani, băiatul ăsta va fi deja de trei ori campion mondial. Are deja încrederea necesară. Dacă nu îl vedeam pe el, nici nu mă interesa să antrenez”, îl laudă pe pugilistul ajuns pe tărâmul făgăduinţei de aproape opt luni. Colosul de 2,02 metri, Cojanu, are deja un an în SUA, iar după o experienţă nereuşită cu unchiul lui Floyd Mayweather, a trecut în sala unde se pregăteşte şi Gavril. Văzut deja de fostul campion mondial Lamon Brewster drept viitorul greilor, Răzvan (24 de ani) a primit numai cuvinte frumoase din partea lui Toney. “Mie nu-mi place să merg cu avionul, mai ales pe distanţe mari. Credeţi că băteam atâta drum dacă nu credeam în ei? Răzvan are tot ce îi trebuie pentru a deveni campion: mărime, greutate, mobilitate. Se mişcă mult mai bine în ring decât Klitschko”, adaugă fostul deţinător a patru centuri mondiale, convins că elevii săi îşi vor câştiga meciurile de la Sala Rapid prin KO.

Ward e peste Bute”

Singurul pugilist român de care Toney a auzit până la cei doi este Lucian Bute, însă în momentul de faţă îl plasează pe locul doi în topul categoriei supermijlocii. Încearcă să ne şi arate cu mâinile diferenţa de nivel. “Ward e cel mai bun, nu se compară cu Bute. E peste el. I-a bătut pe cei mai buni, în timp ce Bute a întâlnit numai boxeri europeni, fără foarte mare valoare. Ca să intre în istorie, trebuie să se bată în SUA, nu acolo în Canada”, a mai opinat acesta.

JAMES TONEY

Data naşterii: 24 august 1968

Palmares:77 victorii (44 KO) – 7 înfrângeri (0 KO)

Performanţe:centura IBF la mijlocie (1991-1993), IBF supermijlocie (1993-1994), IBO cruiser (1997),  IBF cruiser (2003), WBA grea (2005), IBA grea (2008)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-01-06

TAGURI: james toney, bucuresti, Ronald Gavril, Razvan CojanuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image