2018-12-10 15:13


EXCLUSIV. Interviu cu Florin Aniţoiu, unul dintre jucătorii de la Metalul Reşita care au boicotat meciul cu Olimpia Satu Mare din cauza restanţelor salariale de luni de zile

 |  18:01
EXCLUSIV. Interviu cu Florin Aniţoiu, unul dintre jucătorii de la Metalul Reşita care au boicotat meciul cu Olimpia Satu Mare din cauza restanţelor salariale de luni de zile
Florentin Dincă

În sfârşit, s-a ajuns şi în fotbalul din România la boicotarea unui meci din cauza faptului că jucătorii nu au mai răbdat să nu fie plătiţi de luni de zile. S-a întâmplat în week-end, la liga a doua, înaintea partidei Olimpia Satu Mare şi Metalul Reşiţa, când oaspeţii, care au intrat pe teren cu un banner pe care trona mesajul “FOTBALIŞTI 2015=SCLAVI”, nu au vrut efectiv să joace, arbitrul fluierând finalul întâlnirii după trei minute, aşa cum spune la regulament. Florin Aniţoiu, un puşti de 21 de ani, care este de un an şi jumătate în lotul Metalului şi care a participat şi el la protestul de sâmbătă, a vorbit cu PUTEREA, şi nu s-a ferit de nici o întrebare, ba chiar a spus lucrurilor pe nume, apăsat, indiferent de consecinţele pe care le-ar putea suporta. BRAVO LOR, SĂ LE URMEZE ŞI ALŢII EXEMPLUL.

EXCLUSIV. Interviu cu Florin Aniţoiu, unul dintre jucătorii de la Metalul Reşita care au boicotat meciul cu Olimpia Satu Mare din cauza restanţelor salariale de luni de zile
zoom
Echipa bănăţeană, sau mai bine zis ce a mai rămas din ea, este lanternă roşie în seria a doua, situaţia comatoasă de la club fiind direct răspunzătoare de rezultatele ruşinoase din ultimul timp ale formaţiei bănăţene. Au mai rămas o mână de jucători, vreo 10 la număr, lotul fiind completat cu câţiva juniori. Cei 10 fotbalişti au ajuns la capătul răbdării şi au recurs la gestul extrem, o copie fidelă a boicotului din primăvara anului trecut al echipei de liga a doua spaniolă, Racing Santander, care a refuzat să dispute meciul cu Real Sociedad din Cupa Regelui. În Spania, boicotul lor a dat ceva rezultate. S-au plătit multe datorii, iar unii dintre jucători au devenit liberi de contract. La Metalul va fi însă mult mai greu, aproape imposibil, ca fotbaliştii să-şi primească salariile restante de la finanţatorul Cătălin Rufă, sau măcar să devină liberi de contract, pentru că gruparea din Valea Domanului este în insolvenţă, iar jucătorii au interzis la “libertate”.

EXCLUSIV. Interviu cu Florin Aniţoiu, unul dintre jucătorii de la Metalul Reşita care au boicotat meciul cu Olimpia Satu Mare din cauza restanţelor salariale de luni de zile
zoom
Florentin Dincă: N-aţi mai putut să răbdaţi, nu?

Florin Aniţoiu: Nu se mai putea. Şi nu am făcut-o nu numai pentru noi, ci şi pentru celelalte echipe din liga a doua sau chiar din prima ligă. Nu avem nici un drept, nu luăm bani, dar nici nu putem pleca. Insolvenţa nu ne lasă. Am şi semnat anul trecut pe trei ani şi mai sunt legat încă un an şi jumătate de Metalul. Nu am ce să fac. Am avut promisiuni şi de la alte echipe că vor duce mai departe demersul nostru, dar se pare că a fost doar din gură. Când a fost vorba de fapte, toţi s-au dat la fund. Oricum, noi ne-am asumat acest gest. Şi dacă ne trimite în tribune ce, oricum noi nu ne luăm banii.

Tu de câte luni nu ai mai luat salariul?

Eu sunt un caz mai fericit. De doar trei luni. Una înainte de insolvenţă şi apoi două din insolvenţă. Dar sunt alţii care nu i-au mai luat de 10 luni. Cătălin Rufă (n.r – principalul finanţator) ne-a dat o dată, 5 milioane de lei vechi. Dar ce să faci cu ei? Câţiva jucători nu sunt din Reşiţa, şi fac naveta. Fac plinul la rezervor şi iau o masă în familie şi gata cinci milioane. Şi Rufă zice că nu avem caracter. Vorbesc în numele meu aici. Am venit pe banii mei la antrenamente şi meciuri, am venit şi după tratamente cu perfuzii şi am intrat în teren. Dar cum să te mai gândeşti la fotbal când tu nu ai luat bani cu lunile.

Cătălin Rufă spune că are bani de încasat, şi că apoi îi dă la jucători

Ne minte mereu că vom lua bani sau că are de primit nişte bani. Dar nimic, niciodată nimic. Ştiu că Primăria oferă lunar 500 de milioane de lei vechi. Înainte dădea un miliard de lei pe lună la echipă, dar apoi suma s-a înjumătăţit. La noi nu a ajuns în ultimele luni nici un leu. Rufă îşi bate joc de noi. Ne-a lăsat astă-vară fără bani, ne lasă văd şi în iarnă fără bani.

Practic, tu din ce trăieşti?

Am prieteni care mă mai împrumută, că aşa trăiesc fotbaliştii în ziua de azi, din împrumuturi. Dar banii ăia trebuie să îi dau înapoi la un moment dat. De la părinţi nu pot lua, nu mă lasă sufletul. Au grijă de fratele meu, care are nişte probleme de sănătate. Am noroc cu un unchi de-al meu care munceşte în străinătate. Mi-a dat o sută (n.r - dolari), mai încă una. Am maşină pe care o întreţin, ba o rată, ba un telefon, ba mâncare.

Te-ai gândit vreodată să te laşi de fotbal?

Eu poate nu, că am doar 21 de ani, dar alţii sigur da. Îmi e ciudă de multe ori, plâng de nervi, că am ceva valoare, am jucat şi la loturile naţionale de juniori şi tineret. Am avut oferte, din ţară, de la Astra şi Dinamo, din străinătate, din Croaţia, de la Rijeka şi Osijek. Nu am fost lăsat să plec, mai bine zis s-au cerut bani mulţi pe mine. 100.000 de euro. Cine mai dă bani pe jucători în aceste vremuri. Mai ales în România.

Ce condiţii mai sunt la Reşiţa?

Avem masă şi teren de antrenament, nu şi bani de transport personal. Terenurile nu sunt cu iarbă, să nu cumva să vă aşteptaţi la iarbă. Numai pe sintetic. Mă dor tendoane, articulaţii, spate, tot. Sunt rupt. Mai nou nici bani de motorină la autocar nu mai avem. La Mioveni, şoferul ne-a zis că nu pornește autocarul, că n-are bani de motorină. Vroiam să plecăm acasă la un coleg de-al nostru, Manole, să rămânem la el, apoi să facem chetă să mergem cu trenul. După o oră de așteptare, șoferul a primit telefon, că problemele s-au rezolvat, și să plecăm înapoi cu autocarul.

Ce primiţi la masă?

De când sunt eu de un an şi jumătate la Reşiţa, aceeaşi vai de mama ei de pulpă de pui, de zici că este de porumbel. Iar ciorba trebuie obligatoriu reglată din sare şi piper, că altfel nu are niciun gust. Mereu se iau câte 10 kg de cartofi, e aceeaşi comandă mereu, aceeaşi mâncare. Mai vin bucătăresele cu câte ceva de acasă, că altfel nu avem ce să mâncăm. În perioada când era Daniel Oprița antrenor aveam parte de o masă mai bogată, care conținea și vită, nu numai pui.

În situaţia asta, cum de vă mai antrenaţi?

Sincer îţi spun că eu nu am mai vrut să vin la antrenamente. Păi de ce să mai vin? Noul antrenor, pe care eu nu îl consider antrenor, mai bine ne-ar lăsa să ne pregătim singuri, că o facem mai bine. Ne antrenăm singuri. A fost o perioadă Eugen Trică la noi, un antrenor bun, jucam satisfăcător, dar nici el nu a mai rezistat şi a plecat. Era normal.

Cum vezi situaţia voastră în continuare?

Chiar nu vreau să mă gândesc ce va fi de la anul. Mai suntem 4-5 dintre jucătorii vechi, au mai adus ceva străini, care vor pleca sigur la iarnă, că le expiră contractele şi vor fi liberi, plus alţi câţiva copii pe care nu i-am văzut în viaţa mea, nici nu ştiu cum îi cheamă. Rămân eu cu Manole. E jale.

Aveţi sprijinul AFAN

Da, am vorbit cu ei cum să facem acest protest. Să nu riscăm să fim suspendaţi doi ani. Ne ajută în continuare. Trebuie să se întâmple ceva, să se implice şi Federaţia, că astfel nu se mai poate continua la liga a doua. La liga a treia nici nu mai vorbesc. Altădată, la liga a doua erau jucători buni, se juca un fotbal de calitate. Acum, e jale mare.

EXCLUSIV. Interviu cu Florin Aniţoiu, unul dintre jucătorii de la Metalul Reşita care au boicotat meciul cu Olimpia Satu Mare din cauza restanţelor salariale de luni de zile
zoom
Soluţia cipriotă

Pentru a vedea cât de mult se implică AFAN-ul în acest caz şi nu numai, PUTEREA a luat legătura cu președintele Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori, Emilian Hulubei: “Trebuia să se întâmple şi la noi acest boicot. La noi jucătorii chiar sunt ca nişte sclavi. AFAN va avea astăzi o şedinţă, iar cu propunerea la care o să ajungem, o să mergem în ianuarie la FRF. Eu mă gândesc că o soluţie bună ar fi cea adoptată acum un an şi jumătate în Cipriu. Acolo a fost chemată FIFA, au fost chemate apoi şi toate cluburile, au fost puse să-şi recunoască toate datoriile, la jucători, impresari, angajaţi, terţi, apoi li s-a propus un termen de reeşalonare a acestor datorii, tocmai pentru grupările să nu mai intre în insolvenţă, pentru că asta este marea problemă. De atunci, la ei nu mai sunt cluburi în insolvenţă. Asta este marea problemă şi la noi. Insolvenţa distruge jucătorii. Ei nu îşi pot lua banii, sau poate îşi vor lua 10% din ei în doi-trei ani şi, mai rău, nu pot pleca la altă echipă. Trebuie impusă şi la liga a doua un fel de procedură de licenţiere, pentru că în momentul de faţă nu există, iar asta produce haosul actual. La Liga 1 au impus penalizarea cu puncte în clasament pentru neplata datoriilor, iar frica a intrat în conducerile cluburilor. Au plătit imediat. Asta e cea mai bună soluţie, cu penalizarea în clasament. Astfel, vom merge la începutul anului la FRF pentru a face un moment zero în fotbalul românesc, pentru că altfel nu se mai poate. S-au făcut două serii în liga a doua, când nu erau echipe cu bani de o singură serie. Este obligatoriu ca şi federaţia să se implice, să vină şi ea cu soluţii. La fel ca în Cipru, să vină toţi conducătorii şi să-şi recunoască datoriile, să se reeşaloneze aceste datorii. Să existe bugete clare la echipe, pentru a nu mai exista astfel de probleme”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-15

TAGURI: metalul resita, sclav, boicot, olimpia, florin anitoiu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
loading...