2018-12-12 16:21


EXCLUSIV / „Intrus” în lumea bărbaţilor!

 |  21:00
EXCLUSIV / „Intrus” în lumea bărbaţilor!

Toată lumea ştie că fotbalul este o treabă masculină. Cu excepţia unor femei arbitru care au condus câteva partide prin Liga 1, procentul părţii feminine în primul eşalon fotbalistic tinde către zero. Totuşi, odată cu promovarea Concordiei Chiajna în prima ligă a apărut şi un lucru inedit în această lume exclusiv a bărbaţilor. Dacă lumea a auzit până acum de medicii echipelor din Bucureşti, cum ar fi Liviu Bătineanu (Dinamo), Radu Paligora (Steaua) sau Marian Dumitru (Rapid), dar şi de cel al naţionalei, Pompiliu Popescu, iată că şi o femeie medic îşi face loc în Liga 1. Pe numele său Olivia Timnea, ea e cea care îi tratează din 2006 pe seniorii şi juniorii clubului de la marginea Capitalei. Este specialist în medicină sportivă, iar pe lângă asta ocupă şi funcţia de lector univ. doctor la Universitatea Ecologică din Bucureşti, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.

Din întâmplare la Chiajna

Medicul povesteşte momentul în care a început să lucreze pentru gruparea galben-verde, dar şi greutăţile pe care le-a întâmpinat în lumea bărbaţilor. „Mi-am luat casă în Chiajna şi aşa m-am împrietenit cu domnul primar Mircea Minea. El mi-a propus în 2005 o colaborare cu echipa. După ce am stat o perioadă în probe, să vedem dacă mă descurc, în 2006 am început treaba cu adevărat. Echipa era atunci în liga a treia, iar antrenor era Liţă Dumitru. Dânsul m-a luat direct: «Ce să caute o femeie în vestiar?». Mai ales că el lucrase şi în ţările arabe, unde se ştie bine ce statut au femeile. Ulterior, domnul Dumitru m-a lăudat conducerii, iar de atunci sunt la Concordia. Jucătorii atunci se găseau într-o situaţie deplorabilă. Nu existau programe de vitaminizare corespunzătoare, nu făceau recuperarea cum trebuie, nu era nimic la echipă. Am lucrat apoi cu domnul Bumbescu. Şi el a fost foarte mirat când m-a văzut, dar a trebuit să accepte situaţia până la urmă”, a declarat pentru „Puterea” Olivia Timnea.

Jucătorii au o reţinere

Toţi se întreabă cum reacţioneză jucătorii când trebuie să apeleze la ea când se confruntă cu fel şi fel de probleme medicale. „E normal ca ei să se mai jeneze, mai ales cei noi care vin la echipă sunt foarte miraţi de prezenţa mea acolo. Sunt reacţii normale, dar cu timpul se obişnuiesc cu mine şi nu mai sunt probleme”, ne-a mai spus doamna doctor, care adaugă că unii fotbalişti au prins deja o mare încredere în ea: „Vorbesc cu ei despre tot. Despre sport, medicină, alimentaţie, familie, viaţă în general. Vorbesc cu ei despre viaţa extrasportivă şi cât de nocivă este ea pentru organismul lor. Contează foarte mult pentru un sportiv să fie ordonat şi să aibă o viaţă de familie liniştită. Reprezintă jumătate din succesul lor profesional. Trebuie să profite cum trebuie de viaţa lor de sportivi”.

Prietenă cu Gardoş, Antal şi Pena

Nu mulţi ştiu că pe la Concordia Chiajna au trecut mulţi fotbalişti buni care acum joacă la echipe importante ale campionatului. Printre cei mai cunoscuţi ar fi Florin Gardoş, Liviu Antal şi Marius Pena, jucători care i-au rămas la suflet şi doamnei doctor Timnea: „Ţin legătura în continuare cu Gardoş şi cu Antal. Ei au fost şi încă mai sunt studenţii mei. Ne întâlnim la examene, acolo unde sportivii de performanţă au sesiuni separate. Nu este adevărat că Gardoş s-a schimbat în rău. Poate cei din anturajul său vor să îl facă să pară aşa, dar el nu are cum să fie altfel decât un om foarte echilibrat. Am uitat de Marius Pena, cu care vorbesc destul de des. Fiecare dintre ei mă consultă când au fel şi fel de probleme medicale. Asta mă face să cred că au avut şi au încredere în mine, şi asta nu îmi oferă decât o imensă satisfacţie profesională”.

Vraciul Marijana

În ultimii ani a devenit o obişnuinţă ca jucătorii cu probleme medicale din România şi nu numai să apeleze la vraciul Marijana Kovacevic din Serbia. Metodele de tratatment neconvenţionale numai de ea ştiute dau de foarte multe ori rezultate, însă medicina tradiţională condamnă aceste metode de vindecare. „Cunosc ce se întâmplă acolo, însă noi, medicii, nu suntem de acord cu astfel de tratamente. Metodele non-medicale ale dânsei au efect, dar doar pe moment, pentru că s-au văzut nenumărate cazuri de recidive. Ştiu că în fotbal contează foarte mult ca timpul de vindecare după o accidentare să fie cât mai scurt, dar există şi riscuri în aceste tratamente”, a încheiat Olivia Timnea. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-05-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
loading...