2017-01-24 11:11


EXCLUSIV. Povestea românului din prima echipă de AUR a Barcelonei. Nicolae Simatoc a fost antrenat de Giuseppe Meazza şi a fost idol pentru celebrul Kubala

 |  17:56
EXCLUSIV. Povestea românului din prima echipă de AUR a Barcelonei. Nicolae Simatoc a fost antrenat de Giuseppe Meazza şi a fost idol pentru celebrul Kubala
E un anonim în ţara sa natală. Colegii săi de generaţie nu mai există ca săîl evoce, iar cei care au urmat nu au putut să îi afle povestea din cauzaregimului comunist, din pricina căruia a fost nevoit să emigreze. Doar câtevadate seci de pe site-urile de statistică mai aduc aminte de Nicolae Simatoc,primul fotbalist român care a jucat la Inter Milano şi la FC Barcelona.

Freamătul războiului încă nu ajunsese în nordulBasarabiei, la Briceni. La modă era deja mingea cu şiret, iar tânărul Nicolae obătea pe străduţele din localitate. Nu îi trecea prin gând să devină fotbalist.Până când, în 1934, a fost ochit de un descoperitor de talente din Timişoara. „O să fii mare fotbalist. Să vii cu mine laRipensia”, a fost mesajul străinului. Pe atunci, Ripensia era cel maiimportant club din România. Şi-a făcut repede bagajele şi a plecat fără să ştiecă îl va aştepta o carieră de succes.

La doar 19 ani, în 1939, debuta în prima divizie, iar înmomentul în care devenise titular, a izbunict războiul şi în România. Se mutătemporar la Bucureşti în 1941, iar un an mai târziu se transferă la CA Oradea,care pe atunci evolua în campionatul maghiar. Îşi cunoaşte şi viitoarea soţie,pe Ethel, acolo şi imediat după încheierea războiului se întoarce în ţară, laCarmen Bucureşti. Devine vicecampion în 1947, an în care echipa estedesfiinţată abuziv de comunişti, iar locul este luat de CCA, actuala Steaua.

Dezamăgit de noul regim, nu mai crede în viitorul ţării.Iar o ofertă din Italia, de la AS Roma, îl convinge că e momentul să plece.Alături de mai mulţi jucători, cu preponderenţă unguri, organizează o evadareca în filme. Fug prin munţi, dar Nicolae contractează o pneumonie. „A fost la un pas de moarte, cu greu ascăpat”, povesteşte, în exclusivitate pentru „Puterea”,unul dintre cei doi urmaşi ai săi, Silvio, stabilit în prezent la Barcelona.După câteva zile ajunge în Elveţia şi pleacă cu primul tren spre Italia. Îngară dă nas în nas cu un reprezentant al lui Inter Milano, echipa legendaruluiGiuseppe Meazza. „Vă vom face o ofertăde nerefuzat”, îl anunţă străinul. Şi Nicolae, ajuns deja la maturitate,îşi dă seama că trebuie să uite de Roma.„L-au ajutat să o aducă şi pe mama în Italia. A fost factorul decisiv. S-adeclanşat apoi un imens scandal între cele două cluburi”, explică Silvio.Furioşi că un jucător de bază al echipei naţionale a fugit din ţară, comuniştiiîi retrag cetăţenia lui Simatoc, care îşi ia adio totodată şi de la tricolor,pentru care până atunci adunase 8 selecţii.

Antrenat de celebrul Giuseppe Meazza

Cel care a insistat ca Simatoc să joace la Inter a fostchiar marele Giuseppe Meazza, fostul atacant de legendă al Italiei în perioadainterbelică. Din păcate, pneumonia încă îl mai supără. Joacă doar 7 meciuri înreturul ediţiei 1947-1948, când Inter termină pe un dezamăgitor loc 12. Esteadus un nou antrenor, iar românul bifează alte 10 întâlniri şi totodată titlulde vicecampion al Italiei. Este cedat în Serie B, la Brescia, acolo unde sepune pe picioare, iar soţia sa dă naştere primului urmaş, Silvio. Între timp, îlîntâlneşte pe tânărul Laszlo Kubala, un fan al său de pe vremea când juca laInter. Împreună, pun bazele unei echipe demonstrative formate din emigranţi,sub comanda slovacului Ferdinand Daucik. În vara lui 1950, Ungaria Romaefectuează un turneu în Spania, iar şeful scouterilor de la FC Barcelona, JosepSamitier, îi ocheşte pe cei doi, dar şi pe Daucik. „Trebuie să îi transferăm, sunt fotbalişti de clasă. Iar cu acestantrenor putem realiza multe”, le-a spus acesta oficialilor catalani, şi nus-a înşelat.

Anul care a schimbat soarta Barcelonei

A însemnat, practic, crearea primei echipei de aur aBarcelonei. În primul sezon, Simatoc este jucător de bază la catalani, evoluândîn 28 din cele 30 de meciuri din La Liga. Gruparea blaugrana se clasează pe 4,dar câştigă Cupa Generalului (n.r. - actuala Cupă a Regelui). Campionatulurmător rămâne unul de referinţă chiar dacă fundaşul român nu şi-a putut păstralocul de titular. Barça a câştigat campionatul, Cupa şi Eva Duarte Cup (n.r. - actualaSupercupă), iar conducerea a decis că bătrânul Camp de Les Corts nu mai face faţă afluxului de spectatori. Cele peste60.000 de locuri erau mult prea puţine pentru dorinţa fanilor de a-i vedea peKubala & Co. Peste numai doi ani, începe construcţia Camp Nou, Barcelonafiind de altfel echipa favorită a generalului Franco. A fost şi ultimul sezonpentru Simatoc în blaugrana, care simţea deja povara vârstei (n.r. - 32 deani). Şi-a încheiat cariera un an mai târziu la Real Oviedo, tot în La Liga.

Nu s-a impus ca antrenor

Imediat după retragere, Simatoc a obţinut carnet de antrenorşi la sfârşitul anilor ’50 a pregătit mai multe formaţii din Segunda Division,printre care Lleida şi Sabadell. A avut şi un scurt mandat de director tehnicla Espanyol Barcelona, însă ceea ce îl îngrijora pe el nu erau rezultatele, ciregimul dictatorial al generalului Franco. Era un apatrid, adică un om fărănaţionalitate, după decizia comuniştilor din 1947, astfel că circula doardatorită unei legitimaţii de la Crucea Roşie. „Pentru că era deja cunoscut întoată lumea, tata primise oferte din toată lumea. Franţa, Brazilia, SUA.Împreună cu mama, a decis că Australia ar fi locul perfect pentru noi, iar în1963 ne-am mutat în Sydney. A antrenat o perioadă lotul naţional, dar şi câtevaechipe de club. Acolo, fotbalul nu era numărul 1, aşa că în cele din urmă s-aretras şi a deschis un cazinou, care s-a dovedit o afacere de succes”, ne-apovestit Silvio Simatoc Szegedy. Al doilea nume a fost preluat de tatăl său pevremea când juca în campionatul maghiar şi era cunoscut drept Mikloş Szegedy.

NICOLAE SIMATOC – CV

Data naşterii: 1 ianuarie 1920 (Briceni – în prezent Republica Moldova)

Carieră:

Ripensia Bucureşti (1938-1941) – 44 meciuri – 3 goluri

Carmen Bucureşti (1941-1942)

CA Oradea (1942-1944) – 32 de meciuri – 3 goluri

Vasas Budapesta (1944-1945) – 9 meciuri

Carmen Bucureşti (1945-1947) – 12 meciuri

Inter Milano (1947-1949) – 17 meciuri – 3 goluri

Brescia (1949-1950) – 30 de meciuri – 8 goluri

FC Barcelona (1950-1952) – 34 meciuri – 2 goluri

Real Oviedo (1952-1953)

Echipa naţională: 8 selecţii (1940-1946)

Palmares:

Vicecampion cu Chinezul Timişoara (1939)

Vicecampion al Ungariei cu CA Oradea (1943)

Campion al Ungariei cu CA Oradea (1944)

Vicecampion al României cu Carmen Bucureşti (1947)

Vicecampion al Italiei cu Inter Milano (1949)

Câştigător al Cupei Spaniei cu FC Barcelona (1951, 1952)

Campion al Spaniei cu FC Barcelona (1952)

Supercupa Spaniei cu FC Barcelona (1952)

6 români la Inter, 3 la Barcelona

De-a lungul istoriei, România a mai avut 6 reprezentanţila Internazionale Milano şi doar 3 la FC Barcelona. Mircea Lucescu i-a antrenatpe nerazzuri în 1999, după care în capitala modei au aterizat Adrian Mutu(2000), iar apoi Ianis Zicu (2007), însă ultimul nu a jucat nici măcar un minutîn meciurile oficiale. În acest moment, la fosta câştigătoare a LigiiCampionilor sunt legitimaţi Cristi Chivu şi Denis Alibec. La actuala campioanăa Europei au evoluat Emil Berkessy (1934-1936), Gheorghe Hagi (1994-1996) şiGică Popescu (1995-1997).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-09-27

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Povestea românului din prima echipă de AUR a Barcelonei. Nicolae Simatoc a fost antrenat de Giuseppe Meazza şi a fost idol pentru celebrul Kubala
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SPIRIDON
06 Iun 2011

Domnilor, de ce nu platiti restantele salariale????Pai sunteti cica ar trebui sa fiti cei care aratati cu degetul la hoti nu sa pungasiti angajatii!!!
Random image