2019-02-21 02:05


EXCLUSIV. Visul american devenit realitate. Sportivi cu origini româneşti au devenit staruri în Statele Unite ale Americii

 |  18:10
EXCLUSIV. Visul american devenit realitate. Sportivi cu origini româneşti au devenit staruri în Statele Unite ale Americii

LouGroza, Alex Groza, Dominique Moceanu, Ernie Grunfeld, Corina Morariu, JohhnyWeissmuller, Stephen Negoesco. Nu este o simplă înşiruire de nume cunoscute saunecunoscute. Sunt sportivi care îşi au origini în România, dar care au devenitlegende în Statele Unite ale Americii.

Povesteaia nştere la începutul secolului trecut, atunci când migraţia spre Lumea Nouă aexplodat pur şi simplu, SUA dublându-şi populaţia în mai puţin de 20 de ani. Dincele peste 310 milioane de locuitori din prezent, peste un milion sunt români,iar mulţi alţii îşi amintesc de strămoşii sosiţi din ţara noastră pentru a trăi“American dream”. Unii au şi reuşit.Toată lumea a auzit de JohnnyWeissmuller pentru rolul din Tarzan. Născut în 1904 într-un cartier al Timişoarei,dintr-o mamă lucrătoare la Fabrica de Tutun şi un tată simplu muncitor. Patruani mai târziu a emigrat cu familia peste Ocean şi a devenit înotătorprofesionist. În anii ‘20 era un fel de Michael Phelps al zilelor noastre, cu nu mai puţin decinci medalii de aur cucerite pentru SUA la Jocurile Olimpice. Totul cu un paşaportfals, deoarece nu avea încă cetăţenie americană. Târziu s-a aflat trecutulromânesc al lui Tarzan, vedeta Americii din perioada interbelică.

Legendarii fraţi Groza

Familia Groza, formată din Ion şi Maria, a ajuns în ţaratuturor posibilităţilor la început de secol 20 emigrând dintr-o Transilvanie dominatăde conflicte interetnice. Aceştia au avut patru băieţi, dintre care doisportivi de mare performanţă. Lous-a născut pe 25 aprilie 1924 şi la cei 190 cm era cel mai mic de înălţime, iardoi ani mai târziu a apărut pe lume şi Alex.Imediat după al Doilea Război Mondial, cei doi au făcut carieră, Lou înfotbalul american, iar Alex în baschet. Poreclit şi “Deget”, primul s-alegitimat la ClevelandBrowns, acolo unde a scris istorie timp de aproape două decenii. A câştigat depatru ori NFL, a fost declarat jucătorul anului 1954, iar din 1974 face partedin Hall of Fame. Tricoul cu numărul 76 purtat la Browns a fost retras şi ocupă un loc de cinste în topul celor mai buni 100 de jucători din istorie. Anual,începând din 1992, un premiu important îi poartă numele, la fel ca şiunbulevard al unui orăşel din Ohio. A murit în anul 2000.

Alexa fost căpitanul şi centrul celebrului “Fabulous Five” la Colegiul Kentucky, în anul 1948 a fost câştigător al aurului Olimpic cu SUA la Londra, iarîntre 1949 şi 1951 a jucat în NBA pentru Indianapolis Olympians. În ambelesezoane a făcut parte din echipa anului. A rămas în analele baschetului, fiindpe locul 4 all-time în topul procentajului de reuşite pe meci, cu o medie de22,5. În plină glorie, cariera lui Alex a fost curmată de un scandal imens. Împreunăcu un alt coleg a recunoscut că a trucat meciuri când juca în Colegiu şi a fostsuspendat pe viaţă din NBA. S-a stins din viaţă în 1995, la vârsta de 68 deani, încă mâhnit pentru greşelile comise în Kentucky.

Tatăl - şef în NBA, fiul - în naţionala României

Ernie Grunfeld s-a născut în 1955, la Satu Mare,iar nouă ani mai târziu a părăsit România împreună cu familia sa. Datorităfizicului impresionant a fost remarcat rapid şi în 1977 a fost draftat în NBAla Milwaukee Bucks, asta după ce cu un an înainte a câştigat aurul olimpic cunaţionala Statelor Unite. A evoluat timp de 9 ani în baschetul americannord-profesionist şi are un total de 5.124 de puncte marcate. După retragere, aocupat funcţii de conducere la New York Knicks şi Bucks, iar din 2003 estemanager general la Washinghton Wizards, echipă la care a evoluat în trecut şiGhiţă Mureşan. Fiul său, Dan, acumîn vârstă de 26 de ani, încearcă să-i calce pe urme şi în urmă cu doi ani afost legitimat la NY Knicks. De anul trecut evoluează şi pentru reprezentativaţării noastre. Interesant că Ernie Grunfeld nu este singurul american deorigine română care s-a aflat la şefia unui club. Patronul lui Miami Heat,Micky Arison, care are o avere estimată la 6 miliarde de dolari, a dezvăluit căstrăbunicii săi au emigrat din România la finele secolului 19. Un alte numeeste cel al lui Martin Bud Seretean(născut 1924 – decedat 2007). A fost om de afaceri, dar s-a implicat activ şiîn sporturile americane, fiind în conducerea grupării de baschet Atlanta Hawksşi a echipei de baseball Atlanta Braves. Cu mama sosită din România înainte deizbucnirea Primului Război Mondial, WilliamHolzman a fost inclus în Hall of Fame în 1985 şi în 1996 a făcut parte dintop 10 cei mai buni antrenori din istoria NBA. Are nu mai puţin de 18 ani caantrenor în prima ligă.

În Hall of Fame şi la baseball

Născut din părinţi evrei care au emigrat din ţaranoastră, Hank Greenberg a fost unadevărat star al perioadei interbelice în baseball. A făcut carieră la DetroitTigers şi s-a retras în 1947 la Pittsburg Pirates. Declarat de două ori MVP-ulsezonului, a mai făcut de 5 ori parte din echipa sezonului şi a cucerit douătitluri de campion. Tricoul său cu numărul 5 de la Tigers a fost retras în1983, iar în 1956 a fost inclus în Hall of Fame. În baseball au mai apărutîntre timp şi alţi jucători cu legături de rudenie în România. Cu tată român şimamă poloneză, Hary Feldman (născut 1919)a jucat în MLB la Giants, iar după Război a trecut în Liga Mexicană. Părinţiilui Ron Blomberg, fost hitter laYankess şi Sox, erau evrei, însă au ajuns în SUA din România. Aruncătorul JeffBăjenaru, fost la White Sox (2004-2005) şi Diamondbacks (2006), are părinţiiromâni, la fel şi Charley Stanciu, aruncătorul de la Yankees în anii ‘40. Dealtfel, directorul executiv al MLB, BudSelig, are origini în ţara noastră, tatăl său plecând de aici la începutulanilor ’20.

Avem reprezentanţi în NFL

În prezent, ţara noastră se poate mândri cu faptul că aredoi jucători cu origini române. Eric Ghiaciuc îşi are origini în Moldova şi areo carieră bogată în prima ligă de fotbal american, evoluând la Bengals, CityChifes, Chargers, Browns, Tuskers, Patriots, iar acum la Miami Dolphins.Draftat în primăvară în NFL, la New England Patriots, Zoltan Meşko s-a născutîn 1986 la Timişoara şi a ajuns în SUA la mijlocul anilor ’90. Încă maivorbeşte limba română. “Nuam uitat, dar am probleme cu exprimarea. Nu prea am mai folosit româna”, aexplicat acesta, considerat unul dintre cei mai buni punteri din campionatulColegiilor. Şi familia Nicolae şi Persida Păulescu are cu ce să se mândrească.Fiul lor, Sam (26 de ani), a jucat până anul acesta în NFL, la echipe precumDallas Cowboys şi Washington Redskins. Deşi nu a trăitniciodată aici, părinţii au avut grijă ca Sam să nu-şi uite originile şi pânăsă înveţe engleza, deja dialoga în limba română. Primul român din istoria NFL afost însă George Gross, născut în 1941, în localitatea mureşeană Uila. Fundaşula fost draftat la mijlocul anilor ’60 de St Louis Cardinals şi a mai jucatulterior, vreme de patru ani, la San Diego Chargers. Mama fostului patron de laPhiladelphia Eagles, Norman Braman, era româncă, emigrată la început de secol20.

Bela Karoly, părintele gimnasticii americane

Românii îşi mai aduc aminte de clujeanul Bela Karoly doarprin prisma faptului că a fost antrenorul Nadiei Comăneci la Olimpiada din1976. Împreună cu soţia sa, Martha, după ce au predat sportul la mai multeşcoli din Valea Jiului, au preluat lotul naţional, pe care l-au condus până în1981, când au emigrat în SUA. A fost antrenor oficial la lotului americanfeminin până în 1996, însă consoarta sa a continuat până de curând. Până lavenirea soţilor Karoly, SUA cu greu putea spera să învingă România, China sauRusia la gimnastică, lucrurile schimbându-se ulterior. A pregătit în total numai puţin de 9 campioane olimpice. Sub bagheta lui au cucerit medalii pentruSUA la Jocurile Olimpice, Betty Okino (bronz Barcelona) şi Dominique Moceanu(bronz Atlanta). Prima e o mulatră a cărei mamă, Aurelia, era o conaţionalăcăsătorită cu un ugandez, iar părinţii celei de-a doua emigraseră din România.În 1997, Bela Karoly a fost inclus în Hall of Fame-ul Gimnasticii.

Corina Morariu, lider mondial WTA

Nepoată a celebrului chirurg Radu Deac, Corina Morariu(32 de ani) a început tenisul încă de mică în Michigan, acolo unde părinţii eiau fugit în 1970 împreună cu fratele ei mai mare. În 1994 a intrat în circuitulprofesionist, iar în 2000, la doar 22 de ani, a devenit numărul 1 mondial înproba de dublu. În plină ascensiune profesională, a fost nevoită să renunţerapid la tenisul de performanţă după ce a fost diagnosticată cu leucemie. S-avindecat, iar în urmă cu câteva luni a scris şi o carte, în care îşi povesteşteviaţa: “Trăind prin rachetă”.

I-am ajutat şi în fotbalul european

Stephen Negoesco a văzut lumina zilei în SUA, dar avenit în patria părinţilor săi pentru scurt timp, evoluând în campionatulnaţional. S-a apucat de antrenorat peste Ocean, iar în 1962 a fost declarattehnicianul anului de Federaţia din SUA. A câştigat patru titluri de campion,intrând de la începutul deceniului şi în Hall of Fame. Un stadion din SanFrancisco îi poartă numele. Alţi sportivi care apar în istoria fotbalului dinSUA sunt cele ale lui Gil Merderescu, fost coechipier cu Pele în 1975 la NYCosmos, Karol Rotner sau Erhardt Kapp, toţi fiind născuţi în ţara noastră.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-04-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


THRILL
22 Dec 2010

Haha, Eu i-am gasit pe toti astia si i-am pus pe wikipedia cautasem la greu informatii despre americani cu origi romanesti pe google books..din sport, actorie etc. Da-mi un email daca vrei sa afli mai multe.
ALIN.HUIU
22 Dec 2010

@ thrill Daca ai mai multe info, trimite un e-mail pe alin.huiu@puterea.ro Toate cele bune, salut!
Random imageUltimele stiri
loading...