2018-11-19 07:54


Femeile arbitru Cristina Dorcioman şi Teodora Albon le dau clasă lui Tudor, Balaj şi Haţegan

 |  15:40
Femeile arbitru Cristina Dorcioman şi Teodora Albon le dau clasă lui Tudor, Balaj şi Haţegan
Florentin Dincă

În ultimul timp au trecut aproape neobservate două performanțe ale arbitrajului românesc peste hotare. Şi nu ale lui Tudor, Balaj şi Haţegan, ci ale arbitrilor femei din România, care au condus finale de cel mai înalt rang ale fotbalului feminin european. Acum trei luni, Teodora Albon și a sa brigadă românească a arbitrat finala Ligii Campionilor, în timp ce în urmă cu trei zile, Cristina Dorcioman (foto) s-a aflat la centru în finala Campionatului European de fotbal feminin din Suedia. Iar cel mai important, româncele au arbitrat fără cusur, fiind laudate de oficialii UEFA.

Teodora Albon

Clujeanca de 34 de ani Teodora Albon a fost primul arbitru român, după Ion Crăciunescu în anul 1995, care a condus o finală din cea mai prestigioasă competiţie intercluburi a Europei. Românca, alături de asistentele Petruţa Iugulescu şi Mihaela Gomoescu, plus rezerva Cristina Dorcioman, a condus finala dintre Wolsburg şi Lyon, nemţoaicele impunându-se cu 1-0, dintr-un penalty acordat corect de Teodora. Disputa a avut loc pe Stadionul Stamford Bridge din Londra, unde au fost prezenţi 20.000 de spectatori. Albon a fost felicitată de şeful arbitrilor europeni, Pierluigi Colina, dar şi de însuşi preşedintele UEFA, Michel Platini. În altă ordine de idei, acum 5 ani, Teodora Albon a fost apostrofată violent de Răzvan Lucescu, la un meci din liga secundă, Dinamo II – FC Braşov. Teodora nu a suportat tirul de jigniri din partea lui Lucescu jr., considerat de mulţi un gentleman, şi l-a acţionat în judecată pe antrenorul de la acea vreme al stegarilor. Centralul este soţia lui Mirel Albon, fost arbitru, actualmente antrenorul campioanei României la fotbal feminin, Olimpia Cluj, dar şi selecţioner al naţionalei feminine Under 17.

Cristina Dorcioman

Originară din Câmpulung Muscel, Cristina Dorcioman a ajuns la 39 de ani deja la apogeul carierei,  conducând dumincă finala Campionatul European de fotbal feminin, dintre Germania şi Norvegia. Partida s-a disputat de Arena Friends din Solna şi s-a încheiat cu succesul  panzerelor cu 1-0, după ce nordicele au dat cu piciorul la două penalty-uri acordate corect de arbitrul român. La turneul final din  Suedia, acolo unde a fost ajutată de asistentele Sian Massey (Anglia) şi Maria Luiza Villa Gutierrez (Spania), plus rezerva finlandeză Kirsi Heikkinen, românca a mai arbitrat partidele Olanda - Islanda şi Finlanda - Suedia. În Suedia au mai arbitrat Teodora Albon şi asistenta Petruţa Iugulescu. Este pentru prima dată în istoria UEFA când la un turneu final sunt doi arbitri de centru de aceeaşi naţionalitate. Cristina este arbitru internaţional din 2002, şi a oficiat până acum peste 100 de meciuri internaționale, printre care amintim finala CE junioare sub 19 ani (2008), trei semifinale de Liga Campionilor, turnee finale de Cupă Mondială (Noua Zeelanda - senioare 2008, Germania - junioare 2010), CE Finlanda 2009.

Crăciunescu: Performanţe incredibile

“Au obţinut tot ceea ce puteau obţine. Sunt două fete excepţionale. Sunt făcute exact pentru a fi arbitru. Mă bucur pentru ele şi pentru România. Este ceva formidabil. Sunt performanţe incredibile. Ar trebui preţuite mult mai mult. Mă gândesc ca pe viitor să să le deleg la anumite meciuri din Liga 1. Deocamdată, Dorcioman mi-a transmis că are nevoie de o pauză de refacere. Uite că fetele au reuşit, ceea ce băieţii nu au cum. Pentru că aici la noi, se găsesc unii, ca domnul Porumboiu, să împroaşte mereu cu noroi arbitrii români”, a declarat pentru PUTEREA şeful CCA, Ion Crăciunescu.

Foto: uefa.com


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-30

TAGURI: femei, arbitri, cristina, dorcioman, teodora, albon, clasa, tudor, balaj, hategan
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
loading...