2018-11-18 04:12


Formula 1. Bernie Ecclestone, acuzat oficial de dare de mită

 |  20:23
Formula 1. Bernie Ecclestone, acuzat oficial de dare de mită

Bossul F1, Bernie Ecclestone, a fost acuzat oficial de procurorii germani de dare de mită. Ecclestone trebuie să răspundă în cazul vânzării drepturilor comerciale ale Formulei 1, tranzacţie efectuată în 2005, între banca BayernLB şi fondul de investiţii CVC Partners.

“Tocmai am vorbit cu avocaţii mei şi au primit punerea sub acuzare. Ne vom apăra cum trebuie. Va fi un caz interesant. Este păcat că s-a întâmplat aşa”, a declarat, miercuri, Ecclestone (82 de ani), potrivit Mediafax.

Potrivit Parchetului din Munchen, Ecclestone i-ar fi oferit 44 de milioane de dolari (35 de millioane de euro) mită unui înalt responsabil al BayernLB, pentru a facilita vânzarea cotei de 48 la sută din drepturile comerciale ale Formulei 1, aflată în portofoliul băncii, către fondul de investiţii britanic CVC Partners.

Gerhard Gribkowsky, fost angajat al BayernLB, a fost condamnat, în luna iunie 2012, la opt ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie, abuz de încredere şi evaziune fiscală. După un an şi jumătate de detenţie preventivă şi opt luni de proces, Gribkowsky a recunoscut, în faţa instanţei, că a primit bani pentru a convinge banca de stat la care era angajat să accepte vânzarea către CVC Partners.

BayernLB intrase în posesia acţiunilor după falimentul din 2002 al grupului media patronat de Leo Kirch, care deţinea drepturile comerciale ale Marelui Circ. Banca a încercat să vândă acţiunile la cel mai bun preţ pentru a recupera cât mai mult din suma cu care a creditat grupul Kirch. Valoarea tranzacţiei finalizate în noiembrie 2005 cu CVC a fost de 839 de milioane de dolari.

Banca germană a calculat că pierderea suferită în urma tranzacţiei care a avut loc în 2005 se ridică la suma de 400 de milioane de dolari, din cauza faptului că angajatul său a subevaluat acţiunile.

În noiembrie 2011, Ecclestone a recunoscut că i-a dat bani lui Gribkowsky, dar nu ca mită, ci pentru că bancherul l-ar fi şantajat cu false dezvăluiri către fiscul britanic privind neplata unor taxe.

În total, CVC a plătit peste 1,7 miliarde de dolari pentru a deveni majoritar în Formula One Group, acţiuni preluate de la Bernie Ecclestone şi de la BayernLB. După această tranzacţie, Bernie Eecclestone a fost păstrat ca administrator al drepturilor comerciale ale F1, în calitate de preşedinte şi CEO al Formula One Group.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2014-02-09

TAGURI: bernie, ecclestone, formula, 1, acuzat, oficial, dare, mita
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
loading...