2018-11-18 22:45


Fostul mare internaţional francez David Ginola şi-a povestit cumpăna vieţii. “Am fost mort timp de opt minute”

 |  17:06
Fostul mare internaţional francez David Ginola şi-a povestit cumpăna vieţii. “Am fost mort timp de opt minute”

Ex-atacantul naţionalei Franţei, David Ginola, acum în vârstă de 49 de ani, a acceptat să vorbească pentru presa din Albion despre cel mai greu moment din viaţa sa. Şi anume despre momentul din primăvara acestui an, când, timp de opt minute, inima sa i s-a oprit, în urma unui stop cardiac suferit la un meci de fotbal jucat cu prietenii săi la Mandelieu, cu ocazia unei competiţii de golf.

Pe 19 mai 2016, Ginola a fost victima unui puternice crize cardiac, medicii de la spitalul din Monaco asemuindu-l cu alte cazuri de sindrom de moarte subită în care mulţi fotbalişti şi-au găsit sfârşitul, ca Marc-Vivien Foe, în 2003, ca dinamovistul Patrick Ekeng, pe 6 mai 2016, şi de curând fostul internţional Daniel Prodan.

"Alergam pe teren când bum, inima mi s-a oprit şi am căzut la pământ cu capul înainte. Jucătorii credeau că e o glumă, dar atunci prietenul meu a spus: «Uitaţi-vă la el. Nu este OK, nu este o glumă». Mi-am înghiţit limba şi prietenii mei s-au chinuit să o scoată, dar încleştam tot timpul dinţii pe degetele lor. Cineva a chemat serviciile de urgenţă şi ei au spus: «Lăsaţi limba. A murit, i s-a oprit inima. Trebuie să vă concentraţi asupra manevrelor de resuscitare cardio-respiratorie». Inima mi s-a oprit cel puţin opt minute. Nu aveam puls. Am fost mort timp de opt minute", a spus Ginola. Fostul internaţional francez, component al marii echipe a cocoşului galic, cu Zidane, Henry sau Thuram, un munte de om, foarte bine făcut, era cunoscut ca un personaj nelipsit al vieţii mondene după ce s-a lăsat de fotbal. Femeile frumoase, băutura şi ţigările n-au lipsit niciodată de la masa sa. Poate şi aceste vicii au fost una dintre cauzele “căderii sale”, fapt recunoscut chiar de el.

David Ginola a povestit, din spusele prietenilor săi care i-au fost alături acolo pe teren, cum au intervenit paramedicii care au sosit cu elicopterul unde se afla el: "Mi-au administrat trei şocuri electrice, iar când nici al treilea nu a avut efect, au început să îşi piardă speranţa. Dar prietenii mei le-au spus: «Nu renunţaţi. David se luptă din greu». Cumva ei vedeau că organismul meu se luptă pentru a rămâne în viaţă. După al patrulea şoc electric, inima mea a început să bată din nou. Cel de pe ambulanţă s-a întors către prietenii mei şi a spus: «Are puls». Toată lumea a început să aplaude şi să plângă". Ginola a fost apoi intubat şi ventilat, după care a fost transportat de urgenţă cu elicopterul la un spital din Monaco, unde a fost operat timp de cinci ore. Din fericire, fostul fotbalist nu a rămas cu sechele, care apar aproape de fiecare dată în aceste cazuri extreme.

Viaţa sa a stat în mâinile a doi prieteni

În interviul acordat jurnaliştilor englezi, Ginola a subliniat faptul că este încă în viaţă datorită intervenţiilor a doi prieteni care i-au acordat primul ajutor în acele moment critice. Lui Federic Mendy, şi în special bunului său prieten Matt Pokora, cel care i-a făcut masaj cardiac insistent şi fără întrerupere până la sosirea paramedicilor. "Lui Mendy trebuie să îi mulţumesc pentru că sunt în viaţă", spun medicii de la spitalul din Monaco, acolo unde Ginola a fost operat și i s-a montat un cvadruplu bypass . David a prezentat sindromul morții subite și a fost salvat datorită masajului cardiac prompt și eficient pe care i l-a făcut bunul lui prieten Matt Pokora", a completat chirurgul care l-a operat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-27

TAGURI: david ginola, mort, atacant
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
loading...