2017-01-24 03:12


Gemenii români Bonaş sunt speranţa boxului american. Se antrenează după gratii pentru a deveni campioni mondiali

 |  17:16
Gemenii români Bonaş sunt speranţa boxului american. Se antrenează după gratii pentru a deveni campioni mondiali

Viaţa gemenilorJoseph şi Jakob Bonaş pare desprinsă dintr-un film. Băieţii unor emigranţiromâni sunt consideraţi mari speranţe în boxul profesionist de peste Ocean.Multiplii campioni naţionali în SUA şi antrenaţi de celebrul Emanuel Steward,asemenea multor pugilişti, cariera lor a fost deviată pe o cale greşitădin cauza anturajului. Au ajuns la închisoare, pentru că nu au vrut să îşi deade gol un amic pistolar.

Cei patru copii ai familiei Bonaş, toţi băieţi, nu aulocuit niciodată în România, însă vorbesc limba lui Eminescu chiar cu accentardelenesc. Chris este cel mai mare dintre ei şi are grijă de toţi după cetatăl Costică a fost condamnat acum trei ani la închisoare pentru trafic dedroguri. “E ca o staţiune acolo, are parte de un tratament bun. Aşteptăm să iasă”, povesteşte Chris pentru ziarul Puterea”. Gemenii sunt mândria şi totodată speranţa lui. Primullor contact cu boxul a avut loc acum 8 ani. Tatăl lor i-a dus de mână la Kronk, celebra sală din Detroit condusă de legendarul EmanuelSteward. Tehnicianul nu era acolo.

Când ei au venit lasală, eram plecat din oraş. Când m-am întors, toţi cei de categoria lor eraubătuţi. Nu ştiam ce se întâmplă”, îşi aduce aminteEmanuel Steward, cel care a pregătit peste 20 de campioni mondiali. Întretimp au cucerit cam tot ce se putea pe plan intern în SUA, iar anul trecut,Jacob s-a impus în turneul naţional din Puerto Rico, în timp ce Joseph acâştigat Campionatul Naţional Olimpic. La scurt timp au fost invitaţi la oemisiune a postului ABC.

Anulacesta, cei doi urmau să facă pasul cel mare spre profesionişti, mai mulţipromoteri încercând să obţină semnătura lor. Numai că într-o seară s-aîntâmplat ceva aşteptat de multă vreme şi de care familia se temea. Cum sălilede box sunt în zonele rău famate, în drum, gemenii, împreună cu mai mulţiprieteni, au fost opriţi de o gaşcă de cartier. “Ei nu se pot lăsa învinşi”, îi apărăChris. S-adeclanşat o bătaie generală, iar unul dintre amicii românilor a scos un pistol.Chemată de urgenţă, Poliţia a intervenit şi i-a arestat pe toţi. Pentru că nuau vrut să-şi deconspire tovarăşul, Jacob şi Joseph au fost arestaţi şi chiar condamnaţipentru 12, respectiv 19 luni de închisoare. Singurul lor gând, în momentul defaţă, este să revină cât mai repede în ring. De dimineaţă şi până seara doar sepregătesc pentru ca atunci când ies de după gratii să îşi îndeplinească visul.De a deveni campioni la profesionişti. “Se antrenează tot timpul.Judecătorul le-a spus că pot fi eliberaţi în următoarele 90 de zile pentru bunăpurtare”, adaugă fratele lor.

Sparring pentruCotto, prieteni cu Kliciko

LaKronk se antrenează numele mari din boxul mondial, Steward fiind renumit pentrufaptul că reuşeşte de fiecare dată să-i reactiveze pe marii campioni. Anultrecut, după înfrângere cu Pacquaio, Miguel Angel Cotto s-a pregătit la Kronk,iar printre sparring-parteneri s-au numărat şi gemenii Bonaş, care luptă lacategoria mijlocie, la fel ca şi portoricanul. Au avut ocazia să înveţe şi dela Wladimir Kliciko, pe care l-au putut urmări îndeaproape. “E un băiat excepţional, i-a luat cu el lameci în Germania, le-a oferit bilete”, povesteşte,mândru, Chris Bonaş.

S-au mutat din oraş

Pentrua evita ca gemenii să facă parte dintr-o bandă de cartier din ghetourileDetroitului, Chris, care acum este capul familiei în locul lui Costică, a decissă mute reşedinţa în afara oraşului. “Stămîntr-o suburbie acum, e mult mai linişte. Vrem să îi mutăm şi pe Joseph şiJacob de la Kronk pentru a evita orice problemă. Suntem în discuţii cu maimulţi manageri”. Pentru a-şi întreţine familia, Chris lucrează la amenajăriinterioare, iar mama Ileana face curăţenie în toaletele unui aeroport din zonă. “Ne este greu, ca tuturor, dar încercăm să supravieţuim şicredem în gemeni. Îi vom susţine cum putem”, afirmă Chris.

Hopkins, campion după închisoare

BernardHopkins a intrat definitiv în istoria boxului luna trecută, când a devenit celmai în vârstă campion mondial, cucerind centura WBC la 46 de ani. În spatelesuccesului este o poveste cutremurătoare. Pe când era adolescent a fostcondamnat la 18 ani de închisoare pentru mai multe infracţiuni. După gratii afost martor la crime pentru o simplă ţigară, la bătăi violente, dar a reuşit săîşi descopere şi pasiunea pentru box de la un prizonier condamnat pe viaţă. Zide zi şi-a concentrat puterile pentru asta. A fost eliberat pentru bună purtareîn 1988 la 23 de ani şi viaţa sa s-a schimbat total. A trecut la Islamism şis-a apucat de box profesionist, reuşind să devină 7 ani mai târziu campionmondial.

Greu pentru români înSUA

Înistoria boxului profesionist, doar opt români au avut ocazia să lupte înStatele Unite ale Americii. Gemenii Bonaş au totuşi şansa de a se fi născutacolo şi să fie asimilaţi ca unii de-ai lor. Leonard Doroftei a fost singurulpugilist autohton care a devenit campion mondial în SUA, în 2002, când l-aînvins pe Raul Balbi. Bute şi Diaconu s-aubătut şi ei, însă în gale fără importanţă. Aurel Toma impresiona în anii `30,iar Daniel Dăncuţă a făcut senzaţie în urmă cu 15 ani, când a reuşit să batădoi foşti campioni mondiali la categoria grea.

AurelToma - 28 de meciuri (15 victorii)

DanielDăncuţă - 19 meciuri (16 victorii)

MirceaSimon - 14 meciuri (12 victorii)

LeonardDoroftei - 7 meciuri (5 victorii)

TonyBadea - 4 meciuri (1 victorie)

LucianBute - 3 meciuri (3 victorii)

AdrianDiaconu - 2 meciuri (2 victorii)

ChristianMorea - 1 meci


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-05-17

Mai multe imagini:
Gemenii români Bonaş sunt speranţa boxului american. Se antrenează după gratii pentru a deveni campioni mondiali
zoom
Gemenii români Bonaş sunt speranţa boxului american. Se antrenează după gratii pentru a deveni campioni mondiali
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image