2017-01-18 03:58

SPORT


Împăratul Europei de Est. Geniul lui Mircea Lucescu şi banii lui Ahmetov au făcut din Şahtior o forţă în Europa de Est

 |  18:47
Împăratul Europei de Est. Geniul lui Mircea Lucescu şi banii lui Ahmetov au făcut din Şahtior o forţă în Europa de Est
Şahtior Doneţk a spulberat Roma şi în meciul retur, cu3-0, şi a obţinut în premieră biletele pentru sferturile de finală ale LigiiCampionilor. După Dinamo Kiev în 1999, trupa lui Il Luce este a doua dinUcraina care ajunge până în această fază a competiţiei.

Magicianul Mircea Lucescu a reuşit în şase ani şijumătate să creeze dintr-o echipă cu pretenţii în Ucraina, o adevărată forţă înfotbalul european. Patru titluri de campion, două Cupe ale Ucrainei şi CupaUEFA sunt rezultatele fabuloase obţinute de Şahtior cu tehnicianul român, careau eclipsat total cel mai galonat club din Ucraina, Dinamo Kiev, condus chiarde familia preşedintelui federaţiei.

Din 2004, la 8 ani după ce Ahmetov a preluat echipa,Şahtior a renăscut. Sub bagheta românului, s-au făcut zeci de transferuripentru a forma o echipă de top, au fost aduşi jucători din America de Sud,datorită cărora formaţia din Doneţk este cunoscută acum ca şi “Brazilia Europei”. Mineriiau trecut cu scorul general de 6-2 de formaţia italiană AS Roma, iar acum aşteaptă tragerea la sorţi pentru sferturilede finală. "Faptul că am câştigat confirmă interesul pe care l-am acordatpregătirii acestui joc. La acest nivel nu se obţine nimic întâmplător. Le-amzis elevilor mei să uite rezultatul de la Roma pentru că adversarii noştrişi-au vândut scump pielea. Am stabilit un nou reper în Liga Campionilor”, a spus MirceaLucescu la finalul partidei retur urmărite deaproximativ 50.000 de spectatori pe Donbass Arena.

Sezon perfect

Formaţia din Doneţk este aproape de a realiza eventul înUcraina. Calificată în semifinalele Cupei, trupa lui Raţ şi Lucescu este liderdetaşat în campionat, la 12 puncte distanţă de rivala Dinamo Kiev, cu 10 etapeînainte de finalul sezonului.

Salariu pe măsura rezultatelor

Dacă iniţial câştiga 1,5 de milioane de dolari pe sezon,Mircea Lucescu a devenit în prezent unul dintre cei mai bine plătiţi antrenoridin Europa. Românul în vârstă de 66 de ani primeşte aproximativ 4,5 milioane deeuro anual din partea lui Şahtior, la care se adaugă şi primele de obiectiv,deloc de neglijat. Nici internaţionalul Răzvan Raţ, jucător de bază la Şahtior,nu o duce rău, încasând un salariu lunar de 165.000 de euro, echivalentul a 2milioane de euro anual.

Investiţii record

De la sosirea lui Il Luce în Ucraina, Ahmetov a investitserios în echipa oraşului său natal. Şahtiorul are acum un buget anual de 100milioane de euro şi joacă pe un stadion de cinci stele inaugurat în vara lui2009. Întreaga operaţiune a costat 300 de milioane de euro.

100 milioane de euro din vânzări de jucători

Şahtior a vândut în ultimele trei sezoane fotbalişti înschimbul a peste 100 milioane de euro, recuperând o mare parte din sumainvestită în toată această perioadă pentru achiziţii. Cigrinsky a fost cedat laFC Barcelona pe 25 milioane de euro, devenind cel mai scump transfer dinistoria campionatului ucrainean.

Românii nu mai au loc laŞahtior

Istoriarecentă a grupării ucrainene se leagă în special de români. La începutuldeceniului trecut, la Doneţk exista un contingent important de fotbaliştitricolori. După Marian Aliuţă, pe la Şahtior au trecut Stoican, Bărcăuan,Marica, Marian Savu, Daniel Florea sau Daniel Chiriţă. Acum, Mircea Lucescuanunţă că îi e imposibil să mai transfere din Liga 1. “Aş fi luat şi acum, darnu mai pot. Şahtior a ajuns atât de sus, încât a depăşit nivelul valoric alfotbalului românesc”, afirmă tehnicianul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-30Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image