2017-01-16 17:42

SPORT


INTERVIU. ‘’Lordul’’ Pădureanu: ''Să mă retrag din fotbal? Poate doar dacă plec în altă lume''

 |  17:37
INTERVIU. ‘’Lordul’’ Pădureanu: ''Să mă retrag din fotbal? Poate doar dacă plec în altă lume''
GloriaBistriţa a reuşit o remiză pe teren propriu cu UniversitateaCraiova şi s-a salvat de la retrogradare cu doar o etapă înainte de finalulsezonului. Unul care l-a epuizat pe Jean Pădureanu, astfel că celporeclit “Lordul”a decis pentru prima oară să ceară ajutorulcuiva. Prietenul său de nădejde Heinrich Schorsch se va implica serios din varăîn conducerea clubului, dar tot sub ochii celui mai longeviv conducător dinistoria fotbalului românesc.

Puterea: Sunteţi decis să vă retrageţi...?

Jean Pădureanu: (n.r. - intervine rapid) Nu domnule, s-aînţeles greşit decizia mea. Eu am apelat la prietenul meu de la Baia Mare, dealtfel şi al clubului, Heinrich Schorsch. Şi l-am rugat pe el să vină să neajute în vara asta, să se implice direct. Aveam nevoie de ajutorul lui şi mi-apromis că îşi va intra în atribuţii. Dar eu rămân la club, nu se pune problemasă plec.

Aveţi totuşi o vârstă...

Să mă retrag din fotbal? Poate doar dacă plec în altălume. Spre dezamăgirea unora, nu mă voi retrage. Rămân aici mereu la Gloria,este microbul meu. Clubul la care ţin foarte mult şi unde cred eu că am avut ocontribuţie destul de importantă în tot acest timp.

V-au epuizat ultimele două sezoane? Bistriţa a cam avut probleme cuevitarea retrogradării.

Anul ăsta a fost cel mai greu din cariera mea deconducător. Mi-a fost puţin teamă că nu ne vom mai putea salva, dar am avutîncredere în colectiv şi mă bucur că am reuşit chiar dacă tocmai acum pe final.Domnule, s-a greşit şi cu jucătorii ăştia străini. În afara de unu-doi, restulau dezamăgit. Nu le place munca, vor numai bani mulţi şi distracţie. Szukala nupoate fi inclus aici, a fost un fotbalist care şi-a făcut datoria pentru noi.

Anul ăsta se împlinesc 53 de ani de când aţi ajuns la Bistriţa. Vă maiaduceţi aminte acea zi?

Da cum să nu. 1 august 1958. Eu eram militar, jucam laCCA, iar antrenorul de la Bistriţa, Augustin Botescu, de la mine din Băileşti,m-a chemat aici să joc, că are nevoie de mine. A fost simplu, dar uitaţi că amrămas aici, nu mai vreau să plec.

Nu v-aţi îmbogăţit din fotbal?

Ba da, e adevărat. Am devenit bogat de pe urmafotbalului. Am mulţi prieteni, atât am mâncat şi am băut. Sunt numai basme. Euam un singur apartament, şi ăla amanetat pentru club. Nu am nici maşină, nu amnevoie de nimic. Eu trăiesc la clubul ăsta şi îmi e de-ajuns.

Cooperativa era mai curată decât ce este acum înfotbal

Sunteţi părintele Cooperativei sau nu? Mai faceţi blaturi?

E o vrăjeală asta cu părintele Cooperativei. Eu nu fug derăspundere, dar s-au înflorit multe despre mine. Sunt poveşti deja. O parte dinpresă atunci când nu mai are subiecte mă găseşte pe mine şi inventează.Domnule, Cooperativa a fost făcută înainte de 1989, iar odată cu trecereatimpului şi-a pierdut din putere. Oricum, vă spun sincer, Cooperativa de atunciera mai curată decât ce este acum în fotbal. Atunci, onoarea era cuvânt deordine. Acum, banii le-au luat multora minţile. Banul e ochiul dracului. Iardespre blaturi, nu înţeleg la ce vă referiţi.

Spre exemplu la acele reciprocităţi despre care s-a tot spus.

Înainte să vină Sabău s-au mai făcut. În sensul că eu batacasă cu Suceava şi pierd în deplasare, aşa da. Am dat un exemplu, nu că astaar fi echipa. Au fost două-trei. Dar după ce a venit Sabău la echipă, nu s-amai întâmplat nimic. Suntem curaţi ca lacrima. Iar acum nici nu cred că se maifac blaturi, însă dacă vine cineva cu bani mulţi, e posibil. Cert e că noi nusuntem implicaţi în nici unul.

O ultimă întrebare. Ar mai rămâne Bistriţa în Liga 1 după plecareadumneavoastră şi cum ar fi fotbalul românesc fără Jean Pădureanu?

Cred că am şi eu o contribuţie mare pentru ca un oraş de60.000 de locuitori să aibă echipă în Liga 1 de peste 20 de ani. Am reuşitrezultate importante, Cupa României, am adus Fiorentina, am terminat pe podium.Dar nu mă gândesc la retragere. Aşa cum am mai spus, ar însemna să plec în altăparte. Cât despre partea a doua, eu cred că prezenţa mea ar trebui să fie unghid pentru toţi oamenii din lumea fotbalului. Sunt un om corect faţă de toatălumea. Niciodată nu mi-a plăcut să am datorii şi pe oricine întrebaţi vă poateconfirma. De exemplu, acum le-am dat nişte bani lui Ciucă, Hora şi Mureşan.Aveam să le dau bani de anul trecut. Nu am avut atunci, dar mi-am ţinutpromisiunea şi le-am plătit. Ăsta e Jean Pădureanu.

JEAN PĂDUREANU

Data naşterii: 22 martie 1936 (Băileşti, Dolj)

Carieră jucător: 7 Noiembrie Craiova,Universitatea Craiova, CCA Bucureşti, Gloria Bistriţa

Carieră conducător: vicepreşedinte Gloria(1964-1970), preşedinte Gloria (1970-1995, 1997-prezent), preşedinte Rapid(1995-1996)

Performanţe: Cupa României (1994), finalist al Cupei(1996), locul 3 în Liga 1 (2003), alături de Steaua şi Dinamo, Gloria e singuraechipă care nu a retrogradat niciodată din primul eşalon.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image