2019-03-26 18:40


INTERVIU. Silvio Simatoc povesteşte drama trăită de tatăl său după fuga din România: ''Bunica a murit în lagărele din Siberia''

 |  18:03
INTERVIU. Silvio Simatoc povesteşte drama trăită de tatăl său după fuga din România: ''Bunica a murit în lagărele din Siberia''
Cotidianul „Puterea” l-a găsit pe fiul fostului marejucător, Silvio Simatoc, la Barcelona, oraşul unde tatăl său a cunoscut gloriaîn urmă cu mai bine de jumătate de secol. În vârstă de 61 de ani, don Silviopăstrează nenumărate amintiri cu acesta, incluzând fotografii şi articole dinziarele epocii.

Cum a ajuns tatăl dumnevoastră să fie un apatrid?

Nicidecum. I-a fost retrasă de către regimul comunist,aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor fotbalişti precum Kubala şi chiar amamei mele pentru că a decis să părăsească ţara. Până în Australia au fostambii apatrizi şi circulau cu documente eliberate de Crucea Roşie.

A mai ţinut legătura cu cineva din ţară?

În acea perioadă, sistemul de comunicaţii era foarteslab, aşa că a pierdut orice legătura cu rudele din România. Dar în Australia,dacă bine îmi amintesc, s-a întâlnit cu un fost jucător, despre care tatăl meumi-a spus că a fost un mare atacant. Se angajase într-o mină de cărbune.

El ce v-a povestit despre România?

Cum nu mai ştia nimic de familia lui, îmi povestea cum sejuca la marginea unui râu alături de ceilalţi copii. Nu foarte multe îmiamintesc. S-a căsătorit cu o doamnă din Ungaria, adică mama mea. Aşa că în casanoastră se vorbea mai mult maghiara, dar tata nu avea probleme nici cu rusa,germana, engleza sau franceza. Lui nu i-au plăcut niciodată comuniştii. Amaflat că bunica a murit într-un lagăr în Siberia la ceva ani după evadareatatălui meu. Era mereu fericit când vorbea de România, însă era dezamăgit deacel regim comunist.

S-a mai întors vreodată acasă?

Întotdeauna şi-a dorit asta, visa să revină cândva. Euvoi încerca să-i împlinesc visul curând. Îmi amintesc că în anii ’60-’70 s-aîntâlnit cu un fost coleg, care era antrenor la echipa naţională. Imaginaţi-văcum plângeau doi oameni maturi ca nişte copii. Ţin minte că demult s-a vorbitca el să ocupe un post de antrenor în Federaţia Română de Fotbal, dar cred cănu erau condiţiile foarte bune.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-09-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
loading...