2018-12-16 01:03


UPDATE. Oficiali FIFA, reţinuţi pentru corupţie. Vicepreşedinţii Jeffrey Webb şi Eugenio Figueredo, printre aceştia

 |  09:18
UPDATE. Oficiali FIFA, reţinuţi pentru corupţie. Vicepreşedinţii Jeffrey Webb şi Eugenio Figueredo, printre aceştia

Şase membri ai Comitetul Executiv al FIFA au fost reţinuţi, miercuri dimineaţă, de poliţia elveţiană la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA. Ei sunt bănuiţi că ar fi primit mită milioane de dolari, potrivit autorităţilor elveţiene. Ancheta, care s-a demarat cu ajutorul Fiscului american, a început în 2011.

UPDATE, ora 13.46 Printre cei şase oficiali ai FIFA reţinuţi, miercuri dimineaţă, la Zurich, într-un caz de corupţie, se numără doi vicepreşedinţi ai forului mondial, Eugenio Figueredo din Uruguay şi Jeffrey Webb din Insulele Cayman, informează BBC.

Potrivit sursei citate, au mai fost arestaţi preşedintele federaţiei de fotbal din Costa Rica, Eduardo Li, candidat pentru un loc în Comitetul Executiv al FIFA, şi Jose Maria Marin, fost preşedinte al federaţiei braziliene, actual membru al mai multor comisii FIFA.

New York Times relatează că pe lista anchetatorilor americani figurează nouă oficiali FIFA bănuiţi de corupţie: Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin şi Nicolás Leoz.

UPDATE, ora 10.20 Vicepreşedintele FIFA, Jeffrey Webb, se numără printre cele şase persoane reţinute, miercuri dimineaţă, de poliţia elveţiană, pe baza unor acuzaţii de corupţie formulate din SUA, informează BBC.

Jeffrey Webb, în vârstă de 50 de ani, este şi preşedintele confederaţiei nord-americane de fotbal (CONCACAF) şi preşedintele federaţiei de fotbal din Insulele Cayman.

Secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, a fost la hotelul unde a avut loc acţiunea poliţiei elveţiene, însă a refuzat să facă vreo declaraţie.

Oficiul Federal de Justiţie din Elveţia a precizat că persoanele reţinute sunt cercetate pentru luare de mită şi alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Acţiunile ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.

FBI şi Departamentul de Justiţie urmează să susţină, în cursul zilei de miercuri, o conferinţă de presă. Implicarea americană în acest caz este ca urmare a faptului că acţiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacţiile financiare au fost folosite bănci din Elveţia. 

''Poliția cantonală a arestat șase funcționari din fotbal (...) la cererea autorităților americane. Sunt reprezentanți ai media sportive și ai societăților de marketing sportiv implicați în scheme de plăți către înalți funcționari ai organizațiilor fotbalistice (delegați FIFA și alte persoane aparținând organizațiilor afiliate forului mondial) în schimbul drepturilor mediatice și de marketing pentru competiții organizate în Statele Unite și America de Sud'', a precizat Ministerul elvețian de Justiție într-un comunicat de presă, menţionând că a acționat la cererea parchetului din districtul est al metropolei americane New York.

UPDATE, ora 9.50 Acuzaţiile au legătură cu acordarea dreptului de organizare a Campionatului Mondial (CM) de Fotbal din 2022 Qatarului, potrivit unor informaţii făcute publice de cotidianul New York Times, care citează surse apropiate de departamentul american de Justiţie.

Fostul vicepreședinte FIFA şi om de afaceri din Qatar, Mohammed bin Hammam, ar fi plătit aproximativ cinci milioane de dolari mai multor membri ai Comitetului de Organizare al Cupei mondiale, pentru a le influenţa votul, potrivit dezvăluirilor apărute în presa internaţională.

Principalii beneficiari ai acestor fonduri ar fi fost oficialități ale federațiilor de fotbal din Africa, precum și foști membri ai comitetului executiv FIFA din Oceania și Caraibe.

Nu este pentru prima dată când în presă apar astfel de acuzaţii la adresa FIFA.

Mai mulţi oameni din fotbal au considerat că este suspectă atribuirea organizării unui Campionat Mondial Qatarului, o ţară fără tradiţie fotbalistică, unde temperaturile ating şi 50 de grade celsius.

Oficialii vizaţi sunt dintre apropiaţii actualului preşedinte al organizaţiei Joseph Blatter care este în cursă pentru cel de-al cincelea mandat la conducerea FIFA. 

UPDATE, ora 9.30 Anchetatorii au descins la un luxos hotel din Alpi, unde se desfăşura o reuniune a forului fotbalistic mondial, în contextul în care vineri au loc alegeri pentru conducerea FIFA.

Suspecţii riscă extrădarea în Statele Unite ale Americii, care au solicitat deja arestarea acestora.

Şase persoane au fost reţinute în noaptea de marţi spre miercuri, dar potrivit presei internaţionale, 10 sunt implicate în această anchetă de proportii. Printre persoanele reţinute nu se află şi Joseph Blatter.

Presa internaţională a mai relatat că ofiţeri de poliţie în civil au luat cheile camerelor de la recepţia Hotelului Baur au Lac, unde stăteau oficialii, şi au pătruns în camere. Întreaga operaţiune s-a desfăşurat fără incidente.

Printre acuzaţiile formulate de oamenii legii se numără fraudă, înşelătorie şi spălare de bani.

În această dimineaţă, mai mulţi politisti au descins în hotelul Baur au Lac din Zurich, de unde au reţinut şase oficiali din cadrul FIFA acuzaţi pentru coruptie, sub suspiciunea primirii şi acordarii unor sume de bani drept mită.

Actualul preşedinte al FIFA, Joseph Blatter, şi prinţul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidaţi rămaşi în cursa pentru şefia forului mondial. Blatter, în vârstă de 79 de ani, este considerat favorit la alegerile din 29 mai. Joseph Blatter se află la al patrulea mandat de preşedinte al FIFA, for pe care îl conduce din 1998.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-06-02

TAGURI: multi, oficiali, fifa, retinut, fbi, fapte, coruptie, ancheta, fisc, american, bani
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
loading...