2017-01-20 13:58

SPORT


Mândria tenisului francez, pe jumătate român. Mama lui Cedric Pioline este româncă şi a fost vicecampioană mondială la volei

 |  18:57
Mândria tenisului francez, pe jumătate român. Mama lui Cedric Pioline este româncă şi a fost vicecampioană mondială la volei
Unul dintre cei mai cunoscuţi tenismeni din ultimeledouă decenii, Cedric Pioline, o adevărată legendă a sportului alb înFranţa, este pe jumătate român. Mama sa, Adriana, a părăsit ţara noastră înurmă cu peste cinci decenii, la scurt timp după ce a devenit vicecampioanămondială la Paris.

Cu ambii părinţi decedaţi, Adriana a participat cunaţionala României la Mondialul de voleide la Paris din 1956, când reprezentativa noastră feminină a obţinut pentrusingura dată o medalie la un turneu final. A ales să rămână în patria luiNapoleon, iar la scurt timp l-a întâlnit pe Maurice, la rândul său jucător devolei. 10 ani mai târziu a apărut pe lume Denis, iar în 1969 şi Cedric, celcare ulterior avea să devină mândria franceză în turneele de tenis.

S-a apucat de tenis la 8 ani, la 14 a suferit o fracturăde femur, iar la 23 deja ajunge în prima sa finală ATP. S-a retras în 2002, cuun palmares impresionant. 17 finale ATP, dintre care două de Mare Şlem, şicinci titluri câştigate. Un total de 6,9 milioane de de dolari obţinuţi doar dela turneele la care a participat. Deşi mama sa este româncă get-beget, Piolin aavut puţine legături cu patria noastră. A participat de mai multe ori laturneul BCR Open România, dar şi la turnee demonstrative alături de IlieNăstase.

Cel mai mare tenisman român din toate timpurile adezvăluit pentru „Puterea”că Piolin îl strigă “verişorul meu”datorită originilor comune. “Mereu îmi spune că sunt verişorul lui român. Mă cunosc bine cu el, dar nu prea amdiscutat despre ţara noastră. În plus, nu a învăţat limba română. M-am întâlnitultima oară cu el anul trecut, la Roland Garros. Discutăm mult despre tenis, eun băiat de caracter. Ultima oară a fost în România acum câţiva ani, am jucatun meci demonstrativ”,ne-a spus “Nasty”. Tot el adaugă: “A fost un jucător foarte bun, pentru România ar fi fost util. Ştiu că are şi două finalede Mare Şlem disputate”.“Spre ruşinea mea nu am învăţatlimba, dar am venit mereu cu inima deschisă în ţara de origine a mamei mele”, spunea fostultenisman stabilit în prezent la Geneva. Până la SebastianGrosjean, Piolin ocupa primul loc în topul celor mai bine cotaţi jucătorifrancezi de tenis din istorie, cu poziţia a 5-a ATP în 2000. Asemenea multoralţi sportivi celebri, care sunt descendenţii unor români, ţara noastră nu areuşit niciodată să se ajute de imaginea lor la nivel mondial.

Alţi sportivi performeri cu origini române:

Roxana Mărăcineanu (Franţa) - ÎNOT

Născută laBucureşti, dar stabilită alături de familie în Franţa. A cucerit argintul laOlimpiada de la Sidney, proba de 200 de metri spate. Campioană mondială în 1998la aceeaşi probă.

Lou Groza (SUA) - FOTBAL AMERICAN Părinţii săi au emigrat în România laînceputul secolului XX. Este în Hall of Fame-ul fotbalului american şi ocupă unloc de cinste în topul celor mai buni 100 de jucători din istorie.

Ernie Grunfeld (SUA) - BASCHET

A văzut luminazilei în 1955, la Satu Mare, iar la vârsta de 9 ani a ajuns în SUA. A devenit campion olimpic la baschet cunaţionala SUA, iar în prezent este conducător la echipa din NBA, WashinghtonWizards.

Corina Morariu (SUA) - TENIS

A fost liderul mondial în proba de dublu în anul 2000,dar la scurt timp a fost diagnosticată cu leucemie. S-a vindecat şi a publicatde curând o carte.

Dominique Moceanu (SUA) - GIMNASTICĂ Medaliată cu aur alături de echipa SUA laOlimpiada de la Atlanta.

Albert Streit (Germania) - FOTBAL

S-a născut la Bucureşti, iar familia sa a emigrat câţivaani mai târziu în Germania. A fost convocat de mai multe ori la naţionalasecundă a ţării de adopţie, are peste 100 de jocuri în Bundesliga, iar acum elegitimat la Schalke 04, club cu care se află în litigiu de peste doi anipentru că nu vrea să renunţe la salariul de 2 milioane de euro anual.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-02-09

Mai multe imagini:
Mândria tenisului francez, pe jumătate român. Mama lui Cedric Pioline este româncă şi a fost vicecampioană mondială la volei
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

VICTOR ROTARU
03 Mar 2011

Furaciune Bai baiatule , Daca nu indici sursa informatiilor care apar in articol, se numeste ca este furaciune . Este un obicei pur romanesc ,sa dai copy paste si sa mai modifici pe ici pe colo. In Germania numai ca nu te inchide pt. asa ceva. Sursa principala pentru acest articol este cartea " Celebritati cu origini romanesti " de Mihai Rogai , aparuta in 2009 la editura Sigma . Dar cat se fura in tara asta , ce mai conteaza.
ALIN.HUIU
03 Mar 2011

@ victor rotaru Acum aud pentru prima oara de aceasta carte...nu inteleg de ce orice informatie apare e considerat copiata...chiar sunt curios daca in aparitia respectiva se regaesc cu exactitate aceleasi informatii...te rog chiar mult sa imi trimiti pasajul din carte in care se refera la Pioline inainte sa arunci cu noroi degeaba...astept pe adresa: alin.huiu@puterea.ro

Adauga un comentariu

Random image