2017-01-21 00:14

SPORT


Marile rivale au viziuni diferite privind viitorul lor fotbalistic. Steaua cu experienţa, Dinamo cu tinereţea. Cine iese câştigător?

 |  18:56
Marile rivale au viziuni diferite privind viitorul lor fotbalistic. Steaua cu experienţa, Dinamo cu tinereţea. Cine iese câştigător?

Celemai galonate echipe din România, în momentul de faţă doar cu numele, Steaua şiDinamo, au ales drumuri diferite privind loturile cu care vor aborda viitorul lorfotbalistic. Dacă roş-albaştrii merg în continuare în principal pe mânajucătorilor trecuţi de prima tinereţe, dar şi cu anumită experienţăcompetiţională în spate, atât internă, cât şi internaţională, gruparea dinŞtefan cel Mare a decis că a venit momentul schimbului de generaţii. “Câinii” au şi fost forţaţi în mare măsură de gravele probleme financiare cucare se confruntă clubul de un an încoace, dar şi de locul 6 din clasament,poziţie obţinută cu “ajutorul” fotbaliştilor plătiţi cu zecide mii de euro pe sezon.

Modelul celor două mari rivale din fotbalul românescseamănă, păstrând (foarte) evident proporţiile, cu cel din Spania, dintre RealMadrid şi Barcelona. Gruparea de pe Santiago Bernabeu cheltuieşte sume imensepe jucători cu nume din lume, însă îşi neglijează permanent propria academie defotbal, în timp ce Barcelona, cu mici excepţii, îşi creşte jucătorii. Care dincele două viziuni sunt mai bune? În Spania, deja Guardiolaa câştigat clar duelul până acum, însă lucrul cel mai important este căBarcelona îşi ţine jucătorii şi obţine mari performanţe cu ei, pe când Dinamoeste principalul exportator de jucători din România după Revoluţie.

Asemănare incredibilă Steaua-Real Madrid!

Steaua şi Real nu se uită deloc la ce au în curte, laechipa a doua sau juniori. Cele două grupări se aseamănă, din păcate, la jucătoriipromovaţi în lotul mare, Real îl are pe Iker Casillas, iar Steaua pe CezarLungu, şi lista se încheie aici. Toţi ceilalţi componenţi ai loturilor suntjucători cumpăraţi pe bani mulţi, direct proporţional cu situaţia financiară acelor două cluburi. De partea cealaltă, Dinamo a scos în ultimii ani câţivatineri promiţători sau mai puţin promiţători. Vârfuri de generaţie au fost RaduŞtefan şi Adrian Ropotan, transferaţi pe sume importante la Lazio, respectivDinamo Moscova. În momentul de faţă au apărut şi vor mai apărea în primul 11mai mulţi jucători care au fost formaţi la echipa secundă, ca Marius Alexe,Liviu Ganea, Georgian Păun, Dragoş Grigore, Zie Diabate sau Raphael Stănescu.

Trei ani diferenţă media primului 11!

Steaua a ales să meargă în continuare pe jucători cuexperienţă, precum Geraldo, Dică, Bonfim, Ricardo, Bilaşco, Szekely şi JuniorMoraes, dacă acesta din urmă va ajunge într-un final la Steaua. Cei din Ştefancel Mare îşi pun de acum înainte bazele în cei enumeraţi mai sus. Mediade vârstă între cele două formaţii este de peste 3 ani, 26,6 Steaua, 23,3Dinamo, şi asta după ce alb-roşii au decis să renunţe în ultimul an lajucătorii bătrâni din lot, gen Niculae, Niculescu, Boştină sau N’doye.

Un alt factor important este cel al banilor investiţi însalariile anuale ale fotbaliştilor. Dacă la Steaua s-au redus aproape toatecontractele mari la maximum 120.000 de euro pe an, la Dinamo, majoritateatinerilor din lot sunt plătiţi mediocru. Spre exemplu, salariile anuale alejucătorilor doar din primul 11 al Stelei îl duc pe Gigi Becali la aproximativ1,7 milioane de euro. În schimb, Borcea şi Badea nu au problema asta, eiplătesc din această iarnă contracte anuale ale titularilor în valoare de800.000 de euro.

Tătăruşanu (24 de ani) - Bonfim29, Gardoş 22, Geraldo 31, Emeghara 26 - Nicoliţă 26, Ricardo 29, Tănase 23,Dică30 - Bilaşco 29, Moraes 23

Dolha 30 - Rubio 26, Grigore 24, Moţi 26, Diabate 21 -Torje 21, Kone 24, Păun 25, Stănescu 17 - L. Ganea 22, Alexe 20.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-06-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image