2019-01-17 20:19


Medalie olimpică, cu opt ani întârziere

 |  19:37
Medalie olimpică, cu opt ani întârziere

Luptătorul Ştefan Gheorghiţă, clasat pe locul 5 la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, la lupte libere, primeşte după atâta amar de vreme medalia de bronz la categoria 74 de kilograme, după ce uzbekul Soslan Tigiev, ocupant la acea probă a treaptei a doua a podiumului, a fost descalificat, fiind descoperit dopat la reanalizarea probelor, în urmă cu câteva zile.

Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat încă de acum câteva zile că a depistat mai mulţi luptători dopaţi în urma reanalizătorii probelor luate în timpul JO din urmă cu opt ani. Printre aceştia s-a regăsit şi medaliatul cu argint la categoria 74 de kilograme, uzbekul Soslan Tigiev, depistat pozitiv la turinabol, el fiind descalificat după opt ani. Acelaşi Tigiev a fost depistat pozitiv şi la JO din 2012, când a câştigat medalia de bronz. Normal, a pierdut-o şi pe aceea.

Confirmare

Forul internaţional de profil (UWW) a confirmat ieri pentru Federaţia Română de Lupte faptul că, în urma descalificării lui Soslan Tigiev, luptătorul Ştefan Gheorghiţă, clasat la JO din 2008 pe locul 5 al categoriei, a urcat pe podium, primind medalia de bronz. Astfel, podiumul la lupte libere, categoria 74 de kilograme, la JO din 2008, arată astfel în prezent: Buvaya Saytiev (Rusia, medalie de aur), Murad Gaidarov (Belarus, argint), Kiril Terziev (Bulgaria) şi Ştefan Gheorghiţă (România), ambii cu medalie de bronz, potrivit news.ro.”A 34-a medalie olimpică din istorie pentru România la lupte! Ştefan Gheorghiţă este medaliat cu bronz la JO de la Beijing, ediţia 2008. Vestea bună a venit astăzi de la UWW, care a anunţat mai multe modificări ale clasamentelor din cauza unor sportivi găsiţi dopaţi. Este un rezultat mare pentru un sportiv excepţional. Felicitări, Ştefan Gheorghiţă. Hai România”, a fost mesajul preşedintelui FR Lupte, Răzvan Pîrcălabu. La JO de la Beijing, din 2008, România a cucerit patru medalii de aur, una de argint şi trei de bronz, opt în total, iar acum bilanţul creşte la nouă medalii după adăugarea bronzului de la lupte acordat lui Ştefan Gheorghiţă.

Familie de campioni olimpici

Nu multă lume ştie dar Ştefan Gheorghiţă este din această toamnă soţul judokăi Corina Căprioriu, şi ea medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Londra din urmă cu patru ani. Acum, cei doi sunt cât se poate de împliniţi pe plan sportiv, după ce şi Ştefan a devenit campion olimpic. Ce e drept, puţin cam târziu, dar mai bine mai târziu decât niciodată. Ştefan şi Corina şi-au unit destinele pe 26 septembrie 2016, la Lugoj. Evenimentul i-a mai îndulcit supărarea Corinei, care în această vară a ratat la mustaţă bronzul olimpic la Rio. Interesant este că, dacă acest caz de dopaj ar fi fost descoperit acum opt ani, luptătorul român ar fi beneficiat până în prezent de o rentă viageră în valoare de aproape 3.000 de lei lunar din partea statului român. Şi chiar o merita. O merită şi acum, retroactiv, dar la cum merg lucrurile în ţara asta, în sportul ăsta, sunt şase infime ca sportivul să-şi recupereze banii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-21

TAGURI: medalie olimpica, stefan gheorghita, luptator
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriloading...