2019-01-24 10:44


Mihai Covaliu, noul şef al COSR

 |  18:49
Mihai Covaliu, noul şef al COSR

Văzut drept outsider ieri la Adunarea Generală de Alegeri la preşedinţia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu a dat peste cap calculele hârtiei şi a câştigat net scrutinul cu Gabriela Szabo, scor 128 – 68. Este al 17-lea preşedinte din istoria de 102 ani a COSR. Noii vicepreşedinţi ai forului sunt Alexandru Dedu, şeful FR Handbal, şi Camelia Potec, şefa FR Nataţie. Totodată, secretar general a fost numit colonelul George Boroi, comandantul CSA Steaua.

Fostul mare scrimer şi preşedinte al Federaţiei Române de Scrimă îl înlocuieşte în funcţie pe Alin Petrache, cel care şi-a dat demisia în această vară, dar oricum îşi termina mandatul, după rezultatele catastrofale de la Jocurile Olimpice de la Rio. România a avut în Brazilia cea mai slabă participare din istoria recentă, obţinând doar patru medalii, clasându-se abia pe locul 47 în clasamentul medaliilor.

Misiunea la care s-a înhămat Mihai Covaliu nu va fi deloc una uşoară. Ba dimpotrivă, chiar va fi una foarte, foarte grea. Noul boss al COSR are acum datoria de a readuce pe linia de plutire sportul românesc, pentru că s-a ajuns deja pe marginea prăpastiei. Baze sportive nu sunt, iar cele care mai sunt au ajuns în paragină, antrenorii de valoare sunt pe cale de dispariţie, la fel ca şi sportivii mari. Ca să concluzionăm, banii lipsesc cu desăvârşire în sport, iar de aici şi rezultatele, cu mici excepţii, din ce în ce mai slabe pe fiecare an ce trece. Mergând pe linia acestei idei, Covaliu a făcut o declaraţie ciudată înainte de alegeri, care nu este conformă cu „realitatea din teren”: “Trebuie mici reglaje, trebuie făcute mici corecții și tot sportul, mai ales sportul de performanță, va intra pe un făgaș normal”. Peste toate aceste obstacole, Covaliu este obligat să convingă guvernaţii ţării să-şi îndrepte ochii, în sfârşit, şi către sport, ambasadorul poate cel mai de preţ al ţării noastre peste hotare.

“Mulțumesc pentru votul de încredere primit. Sunt conștient că este o imensă responsabilitate. Situația actuală nu poate să ne satisfacă. Mă angajez să întreprind toate diligențele pentru a primi sprijinul din partea autorităților locale și naționale. Cuvântul zile este Împreună. Doar așa vom ajunge să fim din nou respectați în lume pentru rezultatele sportivilor noștri. Eu voi fi primul care va veni în întâmpinarea cuiva care îmi cere ajutorul”, a spus Covaliu.

“După aceste JO de la Rio am văzut exact care sunt și unde sunt problemele. Știu ce este de făcut pentru ca sportul românesc să reintre pe drumul cu care eram obișnuiți. Sportului îi lipsesc coeziunea, unitatea și dialogul. Avem nevoie de logistică, de sprijin din partea autorităților și avem nevoie ca oamenii să înțeleagă că sportul în România este un ambasador, un vector care de multe ori ajunge acolo unde nu pot ajunge alte doleanțe. Sunt foarte multe lucruri de făcut, sunt lucruri importante, dar nu sunt lucruri care nu se pot rezolva. Trebuie mici reglaje, trebuie făcute mici corecții și tot sportul, mai ales sportul de performanță, va intra pe un făgaș normal, pe un făgaș pe care este normal ca din 2016/2017 lumea să se înscrie pe această cale. Vom găsi mijloacele, pașii și oamenii care să ne ajute să restartăm sportul românesc pe drumul normal pe care trebuie să mergem”, a mai afirmat Covaliu.

Proiectul samurai

Pentru a nu repeta contraperformanţă de la Rio din această vară, Covaliu propune formarea şi pregătirea unui grup de sportivi pentru urcarea pe podium la ediţia din 2020. “Am și un proiect foarte interesant, se cheamă proiectul samurai pentru Tokyo 2020 în care doresc împreună cu echipa pe care o am, să ne concentrăm atenția pe un grup de 10 samurai pe care să-i pregătim ca pe niște samurai și la Tokyo acești 10 sportivi să țină România în primele 20 de națiuni ale lumii”, a explicat recent la DigiSport noul președinte al COSR.

CV

Mihai Claudiu Covaliu s-a născut pe 5 noiembrie 1977, la Brașov. A absolvit Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, profilul Educație fizică și Sport. La începuturile sale în sport a practicat fotbalul, însă la nouă ani a schimbat macazul spre scrimă, după ce a fost impresionat de o demonstrație făcută de lotul clubului CS Tractorul Brașov. În 1998 a devenit membru al clubului BNR București, iar apoi a fost legitimat la CS Dinamo București, iar antrenorii cu care a lucrat au fost Gabriel Duțea, Alexandru Chiculiță şi Emilian Nuță.

Palmaresul său este unul de invidiat. La Olimpiada din 2000 de la Sydney a obţinut aurul, după o finala de vis cu Mathieu Gourdain, scor 15-12, devenind astfel primul campion olimpic la sabie din România. Peste opt ani, la Beijing, a terminat concursul de la sabie pe locul 3.  În 2001, în Franța, a obținut bronzul cu echipa la sabie la Campionatul Mondial. În 2002, obține din nou locul al treilea, de data aceasta la individual, la Mondialul din Lisabona. În 2003, la Havana, devine vicecampion mondial. În sfârșit, în 2005, iese campion mondial la sabie, titlu obținut la Leipzig, după 15-12 în ultimul act în faţa campionului olimpic Stanislav Pozdnyakov. La campionatele europene, Covaliu a obținut două medalii de bronz la proba individuală de sabie, în 2007 la Gent, Belgia, și în 2008, la Kiev. Are încă trei medalii de bronz, pe echipe, la Campionatele Europene din 2001 (Koblenz, Germania), 2002 (Moscova) și 2005 (Zalaegerszeg, Ungaria). Este campion european cu echipa României de sabie, în 2006, la Izmir, Turcia.

Imediat după Jocurile Olimpice din 2008 îşi anunţă retragerea. A devenit antrenorul lotului național de sabie şi, sub comanda sa, ţara noastră a câștigat argintul la Europenele din 2009, de la Plovdiv, iar mai apoi aurul la Campionatul Mondial din Antalya, Rareș Dumitrescu obținând argintul la proba individuală. La Campionatul Mondial din 2010, de la Paris, Cosmin Hănceanu și echipa României au obținut medalia de argint, pentru ca la Jocurile Olimpice de Vară de la Londra, 2012, echipa României să termine pe locul al doilea.

În 2013, Mihai Covaliu a fost ales președintele Federației Române de Scrimă, rămânând antrenorul echipei masculine de sabie a României, cu care a câștigat și argintul la Mondialele din 2013, de la Budapesta. Anul acesta, echipa feminină de spadă a României a câştigat aurul la Jocurile Olimpice de la Rio. Pe de altă parte, în urmă cu trei ani, Federația Internațională de Scrimă l-a introdus pe Covaliu în Hall of Fame, printre cei mai importanți reprezentanți din istoria acestui sport.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-15

TAGURI: mihai covalriu, sef, cosr, gabriela szabo
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriloading...