2017-01-23 00:36


„Moş” Danciu!

 |  21:00
„Moş” Danciu!

Cel de-al doilea golgheter din toate timpurile în Liga 1, Ionel Dănciulescu, va împlini mâine, într-o zi sfântă, frumoasa vârstă de 35 de ani. Vârful câinilor îşi trăieşte în momentul de faţă a doua tinereţe în Ştefan cel Mare, fiind, cu 8 reuşite, al treilea marcator din acest sezon, după „fratele” Niculae şi brazilianul Wesley.

Cariera celui poreclit , de la cele 202 goluri marcate până acum în primul eşalon, se leagă în mare parte de Dinamo. Echipă la care a ajuns în 1995, de la Electroputere. A stat doar doi ani şi şi-a încercat norocul în străinătate, în Turcia, la Altay Izmir. A revenit după numai şase luni în România, dar nu la Dinamo, ci la rivala de moarte Steaua. Pentru trei ani a fost inamicul public numărul unu pentru câini, pe care i-a „executat” pe unde i-a prins. După un conflict cu Victor Piţurcă, antrenorul de la acea vreme al Stelei, Danciu s-a întors în Groapă, acolo unde pentru câţiva ani a dus războaie cu galeria dinamovistă, care îl considera trădător. Evoluţia sa de excepţie din ultimii ani le-a dat peste nas fanilor care, din acest motiv, se înclină în faţa lui. Aceştia îl consideră, alături de Cătălin Hâldan, Florentin Petre şi Marius Niculae, unul dintre simbolurile clubului alb-roşu din ultimele două decenii. Cu un gol marcat împotriva Stelei (n.r. – după închiderea ediţiei), Dănciulescu ar putea deveni cel mai bun marcator al eternului derby. Indiferent câte goluri va înscrie în acest sezon, Danciu are în continuare nevoie de Dinamo şi viceversa, chiar dacă sunt voci care spun că, la 35 de ani, ar trebui să lase locul altora mai tineri în atacul câinilor.

Străinătatea şi naţionala nu au fost de el

Prima experienţă la o echipă din străinătate (1995) nu a fost de bun augur pentru fotbalist. Nu a stat decât câteva luni la Altay Izmir şi s-a întors în ţară. După opt ani şi-a încercat din nou norocul afară, tocmai în China, la Shandong Luneng, însă dorul de casă nu l-a făcut să reziste mai mult de un sezon. În 2009, după un derby cu Steaua, „Danciu-gol” şi-a luat la revedere de la fani pentru o nouă provocare, poate cea mai importantă din carieră. A plecat la Hercules Alicante, în liga secundă spaniolă, acolo unde a fost dorit cu insistenţă de Esteban Vigo. A jucat 25 de meciuri, a fost unul dintre golgheterii echipei, iar golurile sale au promovat echipa în Primera Division. Iar când se pregătea să dea ochii cu Messi şi Cristiano Ronaldo, a fost aruncat ca o măsea stricată. A fost mai mult ca sigur ultima experienţă a fotbalistului peste hotare, o lume care nu i-a priit deloc. În acelaşi mod a stat şi cariera sa la echipa naţională. Războiul de la Steaua cu Piţurcă nu a fost uitat de fostul şi actualul selecţioner, care nu i-a dat aproape nici o şansă golgheterului dinamovist, indiferent de forma şi de şirul fără număr de goluri al acestuia. Are doar 8 selecţii şi două goluri la prima reprezentativă, reuşitele din amicalul de neuitat din Giuleşti cu Germania, scor 5-1.

TOP 3 golgheteri All-Time România

1. Dudu Georgescu - 252 goluri

2. Ionel Dănciulescu – 202 goluri

3. Rodion Cămătaru – 198 goluri

CV Ionel Dănciulescu

6 decembrie 1976 (Slatina)

Echipe:

1993-1995 Electroputere

1995-1997 Dinamo

1997-1998 Altay Izmir

1998-2001 Steaua

2002-2005 Dinamo

2005-2006 Shandong Luneng

2006-2009 Dinamo

2009-2010 Hercules Alicante

2010  Dinamo

Performanţe:

8 meciuri/2 goluri la naţională

58 meciuri/19 goluri în cupele europene

5 titluri şi patru cupe ale României

2 titluri de golgheter al României

Foto: fcdinamo.ro


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-09-20

TAGURI: dănciulescu, 35 de ani, sfântul nicolae, dinamoComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image