2019-03-23 09:18


Mutu - Fiorentina, sfârşitul unei poveşti care a durat cinci ani

 |  15:04
Mutu - Fiorentina, sfârşitul unei poveşti care a durat cinci ani

Informaţia care plutea în aer de mai multe zile a devenit oficială joi:Adrian Mutu nu mai este jucătorul Fiorentinei, echipa la care a evoluat înultimele cinci sezoane, atacantul român urmând să-şi continue cariera tot încampionatul Italiei, la Cesena.

În vârstă de 32 ani, Mutu a îmbrăcat pentru prima oarătricoul viola în 2006, anul „post-calciopoli”, afacerea de corupţie în urmacăreia fosta sa formaţie, Juventus Torino, a fost retrogradată în diviziasecundă. „Briliantul” a început în forţă aventura sa la Florenţa, reuşind sămarcheze 16 goluri în 33 de meciuri disputate. Prestaţiile bune au continuat şiîn sezonul următor, în care românul a marcat 17 goluri în campionat, plus alteşase în Cupa UEFA, ajutând-o pe Fiorentina să ajungă până în semifinaleleacestei competiţii.

Din 2008 însă au început să apară problemele. Mai întâiamenda-record de 17 milioane de euro, sumă pe care trebuie să o plăteascăfostului său club, Chelsea Londra, apoi o serie de accidentări care i-auafectat prestaţiile din cel de-al treilea sezon pe „Artemio Franchi”, unulpozitiv totuşi, cu 13 goluri în doar 19 apariţii în Serie A, inclusiv o „triplă”extrem de importantă pentru echipa sa, în jocul cu Genoa 1893.

Sezonul următor a început destul de bine însă, înmomentul în care Mutu părea să-şi reintre în ritm, a apărut o accidentare lagenunchi. Dar marea lovitură a venit pe 10 ianuarie 2010, când comisiaantidoping italiană l-a depistat pozitiv la sibutramină, după partida cu Bari.După doar 11 prezenţe în campionat şi 4 goluri, „Fenomenul din Călineşti” estesuspendat 9 luni, revenind pe gazon pe 31 octombrie. Problemele în afaragazonului au continuat, iar pe 7 ianuarie 2011, conducerea Fiorentinei l-aexclus din lot pe român, după ce acesta a părăsit antrenamentul fărăpermisiunea antrenorului. Reintegrat în lot o lună mai târziu, Mutu nu reuşeştesă-şi regăsească ritmul, încheind sezonul cu doar 4 goluri marcate în 20 departide.

Bilanţul său în cele cinci sezoane petrecute laFiorentina este unul excelent: în 112 meciuri disputate în Serie A a reuşit sămarcheze 54 de goluri, la care se adaugă 6 prezenţe şi 4 goluri în CupaItaliei, plus 25 de meciuri disputate în Liga Campionilor şi Cupa UEFA, cu 11goluri fundamentale pentru parcursul european al echipei viola. În total, 143de meciuri şi 69 de goluri, cifre care vorbesc de la sine.

Adrian Mutu s-a despărţit de Fiorentina cu un an înaintede expirarea contractului, iar aventura sa va continua la Cesena, care i-aoferit, potrivit presei italiene, un contract pe doi ani şi un salariu de 1,3milioane de euro pe sezon, cu opţiune pentru un an suplimentar.

Deşi a avut oferte din Rusia, Turcia şi ţările arabe,internaţionalul român a preferat să rămână în Italia, ţară al cărei fotbal îlcunoaşte foarte bine, după cele zece sezoane petrecute la Inter Milano, Verona,Parma, Juventus şi Fiorentina, marcând 95 de goluri în 243 de meciuri jucate înSerie A.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
loading...