2019-01-22 21:50


“Pilică” Popescu: “România are puterea să fie campioană europeană”

 |  20:00
“Pilică” Popescu: “România are puterea să fie campioană europeană”

Are onorabila vârstă de 82 de ani, însă mintea i-arămas foarte ageră. Constantin “Pilică” Popescu, pentru că despre el vorbim,antrenorul care a adus, în anul 1956, primul trofeu din handbalul românesc,titlul la Campionatul Mondial din Germania, a vorbit pentru “Puterea” despreactuala generaţie a naţionalei de handbal a României, dar şi despreperformanţa pe care aceasta este foarte aproape de a o realiza la CampionatulEuropean din Danemarca şi Norvegia.

Cum vi s-a părut meciul împotriva Muntenegrului?

A fost cel mai greu meci al nostru de la CE, mai alescă, din cauza accidentărilor, nu am putut să rulăm toatejucătoarele. Unele dintre ele au trebuit să stea în teren mereu, şi în atac şiîn apărare, iar asta s-a văzut, mai ales la Cristina Neagu.

Ce v-a impresionat la fete în această partidă?

Capacitatea mare de luptă a lor. Dacă în prima repriză s-au apărat mai bine, în a doua chiar aujucat cu mare înţelepciune. Dăruirea lor a fost exemplară.

Cum caracterizaţi prestaţia portăriţei Talida Tolnai?

Afost excepţională. A dovedit un caracter puternic, mai ales că aveao mare responsabilitate. Aşteptăm în continuare minuni de la ea. Dacă PaulaUngureanu a început mai greu competiţia, având doar 30% procentaj la mingile apărate,ceea ce denotă că nu a avut o prestaţie bună, iată că Tolnai a avut 55% procentaj,asta înseamnă un portar de excepţie. Portarul este foarte important într-oechipă, iar la astfel de competiţii, dacă ai un unul sigur şi concentrat, îţipoate rezolva multe meciuri. Este importantă şi prezenţa acolo a LuminiţeiHuţupan, un om cu un moral puternic, care le insuflă jucătoarelor o mare puterede joc.

Inevitabil ajungem şi la MVP-ul Cristina Neagu.

Ea a fost cea mai bună jucătoare a noastră de până acum,dar să nu uităm că şi pivoţii, care îşi iau pumni şi palme pe semicerc, au unrol important la reuşitele sale. S-a văzut că şi ea a obosit, mai ales că a fostfolosită mereu, însă împreună cu Tolnai şi cu Oana Manea mi s-au părut cele maibune. Neagu a câştigat clar duelul cu Bojana Popovic, însă ultima mi s-a părut destulde slabă, mai ales că am urmărit-o şi la echipa de club, acolo unde aveaevoluţii foarte bune. Oricum, Bojana rămâne o jucătoare mare, iar lui Neagu îimai trebuie câţiva ani pentru a ajunge la nivelul ei.

Poate fi Neagu jucătoarea lumii în acest an?

Poate, dar va fi greu. Şi ultima impresie va conta, aceasta de la CE, dar nu va fi decisivă. Ştiucă aceste titluri se obţin în urma unor punctaje, în care sunt incluse şiperformanţele de la echipele de club, dar şi impresia artistică la meciuri. Îiva fi greu, dar nu imposibil.

Dacă ar fi să daţi 50 de ani în urmă, ce jucătoare din actualul lot v-ar fiplăcut să aveţi atunci sub comandă?

Categoric pe Neagu, dar şi pe Gâlcă sau Elisei. Dar să fie sănătoase, nu cum sunt la acestCampionat European. Se vede că sunt uşor accidentate şi nu joacă la potenţialmaxim. Nu se poate ca Elisei, o extremă de mare valoare, să dea doar câtevagoluri până acum. Noi jucăm acum foarte mult pe interi, mai puţin pe extremesau cu pivoţii, iar lucrul ăsta nu cred că e bine. Şi iar nu îmi mai place cămulte jucătoare evoluează pe posturi improvizate. Păcat de accidentarea PauleiUngureanu şi cea a Cristinei Vărzaru, două jucătoare de bază ale echipei. Mareghinon, dar nu trebuie să dezarmăm.

În afară de permutările de posturi din echipă, ce îi mai reproşaţiselecţionerului Radu Voina?

El este un antrenor în progres,simte mai bine echipa, înţelege fiecare fată în parte. A învăţat foarte bineacest sistem atac-apărare, schimbă foarte bine jucătoarele. Trebuie să rezistepresiunii şi să transmită putere jucătoarelor. Totul este ok până acum, nu suntmari lucruri de criticat la Radu Voina.

Suedia sau Norvegia în semifinale?

Personal, îmi doresc Suedia, oechipă pe care noi am avut-o la îndemână în ultimii ani. Toată lumea zice nuNorvegia, trebuie să fugim de această echipă. Ăştia mănâncă handbalul pe pâine,programul doi al televiziunii naţionale e post de handbal. Vin şi foarte mulţisusţinători la meciuri. Şi dacă ar juca în Honolulu, şi tot cred că ar veni mulţidupă echipa de handbal.

O ultimă întrebare, cea mai dificilă. Avem faţă de campioane europene?

Avem o şansă mare. Şi da,România are puterea să fie campioană europeană. Însă trebuie să fim foarteinteligente şi să avem o mare capacitate de efort. Din păcate, acum 5 ani, cândau fost vicecampioane mondiale, existau mai mulţi lideri pe teren, acum nu maie decât Cristina Neagu, celelalte sunt bunicele, altele sunt şterese. Trebuiesă trecem peste toate neajunsurile şi să câştigăm, am ajuns iarăşi aproape de operformanţă foarte mare.

Constantin“Pilică” Popescu s-a născut pe 3 septembrie 1928 la Bucureşti. De el se leagăprimele performanţe din handbalul românesc. Locul I la CM 1956(antrenor al naţionalei feminine de handbal în 11), locul I la CM 1960(antrenor al naţionalei feminine de handbal în 11) şi locul I la CM 1962(antrenor al naţionalei feminine de handbal în 7). Tot el a cucerit şi primaCupă a Campionilor Europeni cu o echipă românească, Ştiinţa Bucureşti, în anul1961. Marele antrenor a stat şi la baza naşterii Oltchimului, fostul Chimistul,cu care a promovat în anul 1983 pe prima scenă a handbalului românesc, iar anulurmător chiar a câştigat Cupa EHF.

Echipanaţională de handbal a României este calificată 100% în semifinalele CampionatuluiEuropean, după victoria în faţa reprezentativei Muntenegrului, scor 23-21. Înultimul meci din grupa principală 1, fetele lui Radu Voina vor întâlni azi Rusia,însă rezultatul nu va mai conta, deoarece sovieticele nu mai pot prinde Româniaîn clasamentul grupei. Jucătoarele noastre domină şi toate topurile lacompetiţia nordică. Cristina Neagu este golgheterul CE, cu 37 de reuşite, dareste şi prima în clasamentul paselor decisive, cu 29 de assisturi. PortarulTalida Tolnai este cu 44% procentaj al mingilor apărate pe locul trei înclasament, acolo unde lider este Katrine Lunde (Norvegia), cu 51%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-25

Mai multe imagini:
“Pilică” Popescu: “România are puterea să fie campioană europeană”
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriloading...