2017-01-21 21:46

SPORT


Povestea românului antrenat de celebrul Tony Adams. Răzvan Ţârlea este cel mai vechi fotbalist tricolor din campionatul azer

 |  18:39
Povestea românului antrenat de celebrul Tony Adams. Răzvan Ţârlea este cel mai vechi fotbalist tricolor din campionatul azer
A jucat pentru echipe din marile oraşe ale României,Oradea, Constanţa, Cluj, Iaşi, Ploieşti. Asta până în 2009, când a ajunsîntr-un orăşel necunoscut din îndepărtatul Azerbaidjan. La doi ani distanţă, "Ţara Focurilor" a devenit oadevărată binecuvântare pentru mulţifotbalişti tricolori.

La 31 de ani, fundaşul stânga Răzvan Ţârlea crede că aîntâlnit climatul perfect pentru un fotbalist. Evoluează pentru formaţia azerăFC Gabala, înfiinţată relativ recent, patronată de al doilea cel mai bogat omal fostului stat sovietic şi antrenată de fostul căpitan al reprezentativeiAngliei, Tony Adams.

"Am avut câteva experienţe neplăcute la noi în ţarăşi am decis să îmi încerc norocul în străinătate. Am ajuns prin cineva înAzerbaidjan, am dat probe şi după 10 zile am semnat. Lumea s-a comportat foartebine, o dată nu s-a întârziat cu salariul de atunci. Deşi oraşul e foarte mic,m-am obişnuit, este foarte multă linişte", spune Ţârlea, fost coleg cuFlorescu, Cociş, Păcurar, Abrudan sau Jula în echipa frumoasă a UniversităţiiCluj de la începutul deceniului trecut.

Ajuns în localitatea de 10.000 de locuitori mânat şi departea financiară, Răzvan a povestit impactul cu fotbalul azer. "Laînceput mi-a fost foarte greu, nu ştiam limba, condiţiilenu erau foarte bune, dar între timp s-au modernizat. Avem 8 terenuri depregătire. Avem o bază extraordinară, iar un stadion cu 20.000 de locuri seconstruieşte acum. Acum e mult mai bine, aş vrea să mai stau un an, de ce nu,chiar doi".

Tony Adams a revitalizat echipa

Din vara anului trecut, Răzvan Ţârlea este pregătit de unantrenor celebru, Tony Adams. Tot atunci, s-a făcut curăţenie generală laechipă. "Doar şapte dintre noi am mai rămas la echipă. Au fost aduşijucători cu nume din Europa", explică fundaşul român. La scurt timp, Gabala şi-aschimbat imaginea, după cum o spune chiar el: "Înainte nu eram băgaţi prea mult în seamă, dar lucruriles-au schimbat rapid. Acum, am început să avem rezultate, dar şi pretenţii". În prezent, Gabala e se află pe 6, dintr-un total de 12echipe.

Fostul fundaş de legendă al lui Arsenal a sosit înAzerbaidjan pentru un salariu anual de un milion de dolari, dar este descris cafiind un profesionist desăvârşit, în ciuda faptului că în urmă cu mai mulţi aniavea probleme mari cu alcoolul. "Este foarte apropiatde jucători,zâmbeşte toată ziua, te face să te simţi bine în prezenţalui. Ne încurajează, iar celor tineri le dă multe sfaturi. Aşa cum era deaşteptat, este adeptul stilului britanic, dar un aspect important este şidisciplina", îşi laudă Ţârlea antrenorul.

Colegi celebri

În ultimele şase luni, Gabala a efectuat mai multetransferuri spectaculoase pentru un campionat asemeni celui azer. Printreactualii coechipieri ai lui Răzvan se numără Deon Burton, prezent cu Jamaica laCM 1998 şi care şi-a petrecut întreaga carieră în Anglia, olandezo-liberianulJohn Collins, fost jucător de bază la Fulham între 2004 şi 2007, şi fostulinternaţional englez de tineret Terry Cooke.

Salarii peste fotbalul românesc

Campionatul azer a devenit un adevărat El Dorado pentrufotbaliştii din toată Europa. Este deja binecunoscut cazul de la KhazarLankaran, unde Mircea Rednic are la dispoziţie nu mai puţin de 12 fotbaliştitransferaţi din Liga 1. "Patronul de la Lankaran are mai mulţi bani decât toţi acţionarii dinfotbalul românesc la un loc", spunea tehnicianul român în vara trecută,atunci când a preluat echipa. Printre vedetele care au ales Azerbaidjanul senumără belgianul Emile Mpenza, nigerianul Pius Ikedia (ex-Ajax şi Alkmar), sauletonul Andrej Rubins (ex-Spartak Moscova). Salariile pornesc de la 70.000 dedolari şi ajung până la 800.000 de dolari, atât cât încasează golgheterul luiFC Baku, brazilianul Jaba.

Răzvan Ţârlea – CV

Data naşterii: 6 septembrie 1979 (Oradea)

Post: Fundaş stânga

Carieră:

Farul Constanţa (2000) un meci - 0 goluri

Midia Năvodari (2000-’02) 39-2

Universitatea Cluj (2002-’05) - 61-3

CFR Cluj (2006) - 6-0

Poli Iaşi (2007) - 5-0

Petrolul Ploieşti (2008-’09) - 21-0

FC Gabala (2009-prezent) - 38-1

Meciuri/goluri Liga 1 - 12-0

Meciuri/goluri Liga 2 - 121-5

Tony Adams - CV

Data naşterii: 10 octombrie 1966 (Romford)

Carieră jucător:

Arsenal Londra (1983-2002) - 504 meciuri - 32 de goluri

Anglia (1987-2000) - 66-5

Carieră antrenor:

Wycombe (2003-’04)

Portsmouth (2008-’09)

Gabala (2010-prezent)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-09-24

Mai multe imagini:
Povestea românului antrenat de celebrul Tony Adams. Răzvan Ţârlea este cel mai vechi fotbalist tricolor din campionatul azer
zoom
Povestea românului antrenat de celebrul Tony Adams. Răzvan Ţârlea este cel mai vechi fotbalist tricolor din campionatul azer
zoom
Povestea românului antrenat de celebrul Tony Adams. Răzvan Ţârlea este cel mai vechi fotbalist tricolor din campionatul azer
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image