2018-12-18 17:20


PREMIERĂ. Opt ciclişti români vor lupta pentru medalii la Jocurile Francofoniei

 |  16:11
PREMIERĂ. Opt ciclişti români vor lupta pentru medalii la Jocurile Francofoniei

Cicliștii români vor participa, în premieră, la a 8-a ediție a Jocurilor Francofoniei (21-30 iulie) de la Abidjan (Cote d'Ivoire), la o disciplină introdusă abia la ediția trecută, de la Nisa (2013).

În competiția de ciclism, la contratimp și proba de fond, România va fi reprezentată de Ana Maria Covrig, Marike Tache, Lavinia Rolea, Mihai Băbăiță, Emil Dima, Leonard Barbu, Vlad Nicolae Dobre și Valentin Pleșea, toți sportivi tineri de perspectivă.

''Sincer, pentru noi e prima participare la Jocurile Francofoniei și vine după o perioadă foarte grea prin care a trecut federația în ultimii patru ani. Pentru noi fiecare participare internațională, mai ales la acest nivel, este un semn că ciclismul e pe un drum bun. Am fost anunțați de MTS de aceste Jocuri și de modul în care putem ocupa aceste locuri. Nu știam de această competiție, nu aveam informații. Veneam după o perioadă foarte grea, nu eram recunoscuți de MTS, iar pentru noi fiecare semnal că suntem luați în seamă contează foarte mult'', a declarat pentru Agerpres preşedintele FR de Ciclism, Carol Eduard Novak.

Şeful ciclismului de la noi a încercat să-l includă pe valorosul ciclist Eduard Grosu în echipa pentru Jocurile Francofoniei, dar acesta a depășit cu doar câteva luni limita de vârstă impusă: ''Lotul este din păcate foarte restrâns, nu avem prea mulți sportivi din care să alegem. Ei vor concura în probele de contratimp și fond. Avem un mare handicap, atât cu sportivii, dar și cu personalul tehnic. Sportivii care s-au lăsat în ultimii 16 ani, nu au revenit în ciclism și avem o mare gaură, vorbim de staff-ul tehnic, antrenori, mecanici, team manageri. Acum trebuie să construim tot sistemul. Am început discuțiile cu foștii sportivi să vină înapoi în ciclism, să meargă cu loturile naționale în competiții și desigur avem această problemă și la sportivi. Foarte mulți s-au lăsat, nu aveau nici un viitor și am rămas cu acești băieți care au început ciclismul efectiv acum 5-6 ani, ei sunt Under-23. Aveam o șansă să-l ducem pe Edi Grosu la Jocurile Francofoniei, dar el a depășit cu patru luni limita de vârstă''.

Președintele Federației Române de Ciclism a adăugat că de Emil Dima se leagă speranțele pentru o comportare meritorie la competiția din Africa: ''Înscrierile s-au făcut timpuriu, iar azi dacă ar trebui să facem un lot, am putea schimba câțiva sportivi. Dar înscrierea la această competiție se face cu mult timp înainte, sistemul este foarte rigid. Deși am avea 2-3 sportivi mai buni acum, formalitățile au fost făcute, vaccinurile la fel, e complicat să mai facem modificări. Există un obiectiv, Emil Dima cred că este sportivul de la care avem cel mai mari așteptări, va face și fond și contratimp, cred că Top 15 este obiectivul lui real. Cu Edi Grosu am fi avut așteptări la podium, dar din păcate nu merge''.

Novak a opinat că Turul României ar putea reveni în calendarul competițional din 2018, dar cu condiția ca organizarea să fie făcută cu bani privați sau de la ministerele ce promovează imaginea României în lume.

''Trebuie să găsim o formalitate să fie organizat Turul României, dar nu cu fondurile federației. Fondurile trebuie alocate pentru dezvoltarea ciclismului la copii, pentru crearea sistemului, a cluburilor, a competițiilor, să avem o activitate pe toată țara. Vrem să facem Turul României ori cu un organizator privat, care își aduce sponsorii, ori cu bani publici de la Ministerul Turismului, să fie percepută competiția ca o promovare a imaginii României. Nu cred că FRC ar putea să aloce din bugetul ei 100-150 de mii de euro pentru o săptămână de competiție pentru 15 sportivi. Am cheltui o grămadă de bani. Cu 150.000 de euro ai patru loturi naționale cu un calendar complet tot anul. Suntem în discuții cu dl ministru Dunca (MTS) pentru ca anul viitor, Turul României să fie construit și organizat în direcția asta, promovarea turismului și promovarea României pe Eurosport. Trebuie organizat, dar nu cum s-a organizat până acum'', a adăugat Eduard Novak.

57 de sportive români la START

România va fi reprezentată de 57 de sportivi, de la 6 discipline, la cea de-a opta ediție a Jocurilor Francofoniei 2017, găzduită în perioada 21-30 iulie de orașul Abidjan din Cote d'Ivoire. La precedenta ediție a Jocurilor Francofoniei, desfășurată la Nisa, în Franța, România a cucerit 9 medalii de aur, 10 de argint și 4 de bronz. Dacă până acum a participat la ambele segmente ale Jocurilor Francofoniei, sport și cultură, anul acesta România va fi reprezentată doar în întrecerile sportive.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-07-18

TAGURI: jocurile francofoniei, premiera, ciclism, romania
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
loading...