2017-01-19 21:30

SPORT


Presiune la nivel înalt pe FRF. Un deputat îl ameninţă pe Sandu că forul său va pierde anual 5 milioane de euro pentru că a retrogradat Timişoara

 |  18:24
Presiune la nivel înalt pe FRF. Un deputat îl ameninţă pe Sandu că forul său va pierde anual 5 milioane de euro pentru că a retrogradat Timişoara

După ce FRF nu a acordat licenţa grupării Poli Timişoara, un deputat, fostpreşedinte la gruparea bănăţeană, anunţă că intenţionează să mute fonduri învaloare de 5 milioane de euro de la forul condus de Mircea Sandu la COSR. Înplus, FRF ar urma să dea socoteală de acum încolo unei Comisii Parlamentare.

Cu numai o zi înainte ca membrii ComitetuluiExecutiv să se reunească şi să decidă definitiv soarta Timişoarei şi aBistriţei, deputatul PDL Gheorghe Ciobanu învolbură apele. Acesta intenţioneazăsă înfiinţeze o Comisie Parlamentară unde şefii FRF să îşi explice deciziileimportante, iar mai mult, vrea să schimbe legea, astfel că Sandu & Co. vor pierdeaproximativ 6 milioane de euro anual. Dacă demersul lui Ciobanu va avea sorţide izbândă, forul va mai încasa doar 5% din profitul Loteriei în ceea cepriveşte pariurile sportive, faţă de 20% ca până acum. În 2009, pentru treiani, Loteria a vărsat în conturile Federaţiei nu mai puţin de 22 de milioane deeuro.

Alesulsusţine că demersul său nu este unul menit să pună presiune pe oficialii FRFînaintea Comitetului de azi, ci unul care să facă ordine în fotbalul românesc. DeşiFIFA şi UEFA interzis implicarea politicului în sport, deputatul de Timişsusţine că nu se pune probleme de aşa ceva. “Vrem doar să vedem ce se întâmplă cu banii, pe ce motive s-au luat decizii importante”,a spus Ciobanu pentru “Puterea”. Printre altele, şiprocesul de licenţiere, acolo unde Poli a fost repetentă. Am luatiniţiativa pentru că am primit zeci de telefoane după ce a retrogradatTimişoara pentru a face dreptate. Băieţii şi-au câştigat dreptul pe teren şitrebuiau să fie în Liga 1. Nu vorbim aici despre conducere. Nu e singurul clubcu datorii şi totuşi a fost retrogradat, ne-a mai declarat acesta.Practic, Comisia Parlamentară va ancheta deciziile luate de FRF în cazullicenţelor, dar şi cum cheltuisesc banii oficialii de la Casa Fotbalului, însămarea ameninţare pentru aceştia ar fi pierderea a câtorva milioane de euro,care asigură marea parte a bugetului anual.

“Retrogradarea Timişoarei afost bomboana de pe colivă”

Într-uninterviu acordat cotidianului „Puterea“, Gheorghe Ciobanu susţine că a văzutactele şi Poli a avut dosarul de licenţiere curat. Recunoaşte că ideea de adirecţiona cei 15% i-a venit după retrogradarea bănăţenilor, la fel şi aceaComisie Parlamentară de anchetă.

Aţi fost preşedinte la Poli,nu?

Da,am fost membru fondator în 2002, atunci când am făcut echipă cu Anton Doboş.

Şi nupare un demers subiectiv?

Sincer, ideea mi-a venit după ce s-a întâmplat cuTimişoara. Cum să spun, retrogradarea lui Poli a fost bomboana de pe colivă.Trebuie să aşezăm lucrurile fiindcă totuşi se investesc bani publici şi aici.

Până laurmă, ideea v-a venit cu doar câteva zile înainte de Comitetul Executiv...

M-au sunat mulţi oameni să îmi spună să fac cevapentru Poli. S-au făcut nişte abuzuri, am văzut dosarul şi cred că Timişoaratrebuia să primească licenţa. De ce altor echipe, care au datorii, li s-apermis să continue, iar lui Poli nu? De asta vreau să înfiinţez această ComisieParlamentară de anchetă. Trebuie să dea şi ei socoteală cumva pentru că seinvestesc bani mulţi.

Nu edoar presiunea înaintea acestei şedinţe importante?

Nu, pe mine nu mă interesează orgoliile dinfotbal. Trebuie să vedem exact cum se acordă licenţele, cum se cheltuiesc baniipublici şi aşa mai departe.

Credeţiîn succesul iniţiativei dumneavoastră?

Eu am vorbit cu câţiva colegi şi mă susţin, darvom vedea marţi, pentru că atunci vreau să depun proiectul de modificare a legii.Acum rămâne de văzut. Fotbalul oricum nu a făcut performanţă, de ce să nu dămbanii altor sporturi? Banii ăştia, care nu sunt deloc puţini, ar merge cătreCOSR, care i-ar împărţi mai departe la federaţii.

RămânTimişoara şi Bistriţa în Liga 1 pentru drepturile tv?

Comitetul Executiv al FRF se va reuni mâine, de la ora 11.00, pentru a aproba clasamentele finale din eşaloaneleinferioare, dar şi pentru a modifica mai multe articole din Regulamentul deOrganizare a Activităţii Fotbalistice (ROAF) şi al Regulamentului Disciplinar. Unuldintre membrii Cex., Dumitru Costin, susţine că se încearcă din răsputerisalvarea Timişoarei şi a Bistriţei, dar şi FC Bihor, pentru ca LPF să poatăvinde în cele din urmă drepturile tv pentru Liga 1. "Timişoara, Bistriţa şi Bihorul vor rămâne în prima ligă, dar fărăsă poată evolua în cupele europene. Cică trebuie să vindem drepturile detelevizare şi avem nevoie de 18 echipe. Vă daţi seama ce blatiadă va fi sezonulurmător, să ţii echipe care nu pot evolua în cupele europene", adezvăluit Dumitru Costin, reprezentant al Sindicatului Fotbaliştilor. Planulşefilor din fotbal ar putea fi dat peste cap de italianul Andrea Traverso, nimeni altul decât şefuldepartamentului de licenţiere al UEFA, care vine azi special la Bucureşti.

Foto: Antena3.ro


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-02-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image