2017-01-23 18:47


“Puterea” vă prezintă povestea unui fotbalist român care a scris istorie. Primul profesionist al patriei

 |  18:13
“Puterea” vă prezintă povestea unui fotbalist român care a scris istorie. Primul profesionist al patriei

În perioada în care manelele, piţipoancele şiscandalurile nu erau subiect principal în fotbal, un român a muncit pentru aajunge la un nivel înalt. A devenit primul jucător din Liga 1 ajuns la FCBarcelona şi totodată primul manager străin din istoria fotbalului englez.

Estevară. Anul 1923. La scurt timp după ce şi-a sărbătorit majoratul, Emil (Elemer)ajunge la Petroşani cu gândul că se va revedea cu fraţii săi, fotbalişti dejaconsacraţi în Valea Jiului. Primeşte instant titulatura de Berkessy 3 pentru anu fi confundat.

La scurt timp visulsău s-a spulberat pentru că fuziunea existentă dintre cele două echipe ale VăiiJiului (CAM Petroşani şi Minerul Vulcan) a încetat, iar cei doi fraţi mai mariau ales să joace la Vulcan. La jumătate de deceniu, Don Emilio şi-a adus amintede primele sale evoluţii la CAM Petroşani. "Desigur, când am ajuns să jocla Petroşani, la dorinţa mea, a fost să joc cu cei doi fraţi ai mei.Regretabil, am devenit adversari pentru că ei s-au stabilit la Vulcan, pe cândmie Petroşaniul mi-a fost punctul de plecare al carierei. De altfel, acolo amînceput să-mi arăt ghearele de leu şi au avut dreptate cei care au crezut înBerkessy 3”, povestea acesta într-oscrisoare trimisă cronicarului Ioan Bogdan în 1974 şi publicată în „Fotbalul –Bucurie a Văii Jiului”. Apogeul carierei din fotbalul autohton l-a atins în1924, când a fost convocat la o selecţionată a districtului Arad. “I-ambătut pe şvabi la turneul de Paşte prin cele trei goluri marcate de Auer. Adoua zi, ei au învins campioana spaniolă Bilbao cu 6-0”, mai scria mijlocaşul.

Cum la Jiul nu avea locul de titular asigurat, în 1928,alege să joace într-un campionat foarte puternic, cel maghiar, semnând cuFerencvaros, o forţă a Europei în acel moment. A câştigat două titluri decampion şi o Mitropa Cup, echivalentul Cupei Campionilor Europeni. Face pasulspre Vest în 1932, când semnează cu RC Paris, iar doi ani mai târziu ajunge pe Camp de les Corts,stadion legendar al Barcelonei. Războiul civil din Spania întrerupe campionatulîn 1936 şi pentru un an trece la Le Havre, unde îşi încheie cariera strălucitoarepentru un jucător din perioada interbelică. Rămâne cu amintirile din Petroşani,deşi acolo evolua ca amator. “I-am depăşit pe mulţi dinaceastă perioadă, deşi ne pregăteam pe o bază amatoare şi o făceam doar dinplăcere”, a rememoratulterior.

“Englezul nu vrea să înveţe de la învăţăceii săi”

Războiulnu i-a scos lui Don Emilio fotbalul din sânge. Şi-a construit încet cariera de antrenor. În plin câmp de luptă s-a întorsla Ferencvaros în 1944, iar patru ani mai târziu a emigrat în Italia, pregătindpe rând Vicenza, Biellese 1902 şi Pro Patria, echipe puternice în aceaperioadă.

Soartai-a surâs din nou şi după aproape 15 ani revine în campionatul Spaniei, la RealZaragoza. 1954 devine un an de referinţă în fotbalul mondial. Cel care în urmăcu trei decenii bătea mingea în Valea Jiului devine primul antrenor străin dinpatria sportului-rege, Anglia, când este numit la Grimsby Town. Este înlăturatdupă câteva luni de şefii Federaţiei, iar ulterior, Berkessy avea să dezvăluieadevăratul motiv: "Englezul nu vrea să înveţe de la învăţăceii săi". Abia după mai bine de 10 ani este acceptat un tehnician din afara insuleibritanice.

După o aventură în Belgia, la Beerschot, revine chiar laBarcelona şi o antrenează pe marea rivală Espanyol, pentru ca în 1958 să bifezeultima echipă ca antrenor profesionist, Sabadell, din Segunda Division. Mai activează şi caantrenor federal pentru unguri, însă alege ulterior să renunţe la fotbal,stabilindu-se definitiv la Barcelona.

Nu a mai putut ajungeîn România

Ţineîn continuare legătura cu fraţii săi, stabiliţi între timp la Baia Mare, şi îşipun în gând să revină împreună în Valea Jiului pentru a-şi aduce aminte detinereţe. Chiar îi scrie cronicarului Ioan Bogdan de această ultimă dorinţă. Mie, Valea Jiului, cufrumuseţile ei naturale, defileul Surduc, restaurantul Gambrinus, excursiile laParâng şi Mândra mi-au lăsat amintiri fericite. Chiar în acest an, am plănuitcu fraţii mei, de la Baia Mare, să revedem locurile tinereţii, în Valea Jiului.Eu am atins vârsta de 68 de ani, în 1974, iar drumul de la Barcelona laPetroşani va fi foarte lung cu automobilul, dar va fi foarte frumos, căci mergsă îmi regăsesc amintirile din tinereţe", povestea plin de entuziasm fostul jucător al Barcelonei. Din păcate, îşifracturează piciorul şi la 110 kilograme îi este foarte greu să se maideplaseze. Moare în anul 1993, la vârsta de 88 de ani, în capitala Catalunyei,cu regretul că nu a mai ajuns în patria natală.

EMIL BERKESSY – CV

Data naşterii: 20 iunie 1905 (Oradea)

Data morţii: 7 iulie 1993 (Barcelona)

Carieră jucător:

CAM Petroşani (1923-1928), Ferencvaros (1928-1932),Racing Paris (1932-1934), FC Barcelona (1934-1936), Le Havre (1936-1937)

Carieră antrenor:

Ferencvaros (1944), Vicenza (1948), Biellese (1949), ProPatria (1950), Real Zaragoza (1951-1952), Grimsby (1954), Beerschot(1955-1957), Espanyol Barcelona (1957-1958), Sadabell (1958)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-06

Mai multe imagini:
“Puterea” vă prezintă povestea unui fotbalist român care a scris istorie. Primul profesionist al patriei
zoom
“Puterea” vă prezintă povestea unui fotbalist român care a scris istorie. Primul profesionist al patriei
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image