2019-01-21 22:15


Răscoală în Liga 1. Cluburile sar la gâtul lui Mitică

 |  18:49
Răscoală în Liga 1. Cluburile sar la gâtul lui Mitică
Florentin Dincă

Comitetul Executiv al FRF, la presiunea lui Dumitru Dragomir, a stabilit în urmă cu două săptămâni ca Liga 1 să rămână cu 18 echipe, indiferent de câte formaţii au retrogradat sau care nu au primit licenţa. Pe 6 iulie, membrii CEx. vor decide procedura care va definitiva componenţa finală a Ligii 1 pentru sezonul viitor. La acea dată, Tribunalul de Arbitraj Sportiv va da verdictul final în cazul Universităţii Cluj. În acest moment sunt 16 echipe în Liga 1, iar dacăşepcile roşii primesc undă verde din Elveţia, mai rămâne doar un loc disponibil. Mircea Sandu vrea ca Iaşiul şi Chiajna, retrogradate pe criteriu sportiv, să se bată între ele pentru acel loc din primul eşalon, în timp ce Mitică Dragomir face lobby pentru Rapid şi posibil Universitatea Cluj, cluburile care nu au primit licenţă.

Ideea şefului de la LPF a stârnit furtună printre echipele care au luat pe bune licenţa. Care s-au dat peste cap să achite sume importante către jucători, antrenori, impresari, au stins datorii vechi, dar şi-au pus la punct şi stadioanele. Totul pentru a obţine licenţa de la Viorel Duru.

“Dacă Rapid rămâne în Liga 1, Chiajna este nedreptăţită. Nu mi s-ar părea normal. Unii fac eforturi să îşi plătească datoriile. Nu trebuie să se aplice diferit legea. Concordia şi-a îndeplinit toate sarcinile financiare. Trebuie să avem 18 echipe în Liga 1, dar nu oricum. „U“ Cluj trebuie să câştige la TAS, iar Chiajna să rămână pe prima scenă”, a spus Marin Condescu, şeful Pandurilor.

“Dacă Rapid rămâne în Liga 1, cei care nu au luat licenţa vor fi nemulţumiţi. Ar fi un precedent periculos, nimeni nu ar mai fi interesat de obţinerea licenţei. O iei, nu o iei, tot rămâi în Liga 1. Apoi mai sunt şi echipele care au retrogradat sportiv. Este o decizie grea. Sper să se decidă legal ca nu cumva să ajungă fotbalul iar la DNA”, afirmă şi Dinu Gheorghe, preşedintele Astrei.

Iaşiul ameninţă FRF

 

Auzind de propunerea lui Dragomir, oficialii lui CSMS Iaşi au sărit în sus, considerându-se nedreptăţiţi. Primarul urbei moldovene, Gheorghe Nechita, ameninţă membrii CEx. să respecte regulamentul de licenţiere şi să menţină echipa Iaşiului în prima ligă, în caz contrar, gruparea va intra în faliment fără sprijinul financiar al Primăriei. “Regula care s-a aplicat şi care trebuie aplicată în continuare este că, indiferent de poziţionarea în clasament a unei echipe, nerespectarea regulamentului de licenţiere conduce în mod automat la excluderea ei din Liga I, locul ei fiind ocupat progresiv de echipele licenţiate din coada clasamentului.

În condiţiile în care Comitetul Executiv al FRF nu ar respecta această regulă, municipiul Iaşi şi clubul CSMS Iaşi vor fi prejudiciate financiar, prin pierderea unor drepturi ce decurg din calitatea de participant în cadrul campionatului 2013/2014. Vă reamintim că, echipa din Drobeta-Turnu Severin a fost acceptată în Liga I 2012-2013, conform unei hotărâri a CEx. al FRF. Pe aceleaşi principii se bazează şi UEFA, care dă curs regulilor de echitate prin care locurile devenite vacante sunt completate prin cooptarea celei mai bine clasate echipe provenite, mai întâi, din acelaşi campionat cu echipa care nu îndeplineşte condiţiile de licenţiere.

Aceeaşi poziţie am avut-o şi în trecut, chiar şi când deciziile împotriva fotbalului ieşean au fost dure. Reamintim că acum 3 ani, când SC Fotbal Politehnica Iaşi a fost într-o situaţie similară cu cea de azi a cluburilor Universitatea Cluj şi Rapid Bucureşti, am acceptat ca fiind legală şi corectă decizia FRF de excludere din competiţiile organizate. Acum, este inacceptabil pentru comunitatea ieşeană ca echipe aflate în aceeaşi situaţie cu cea a Politehnicii de la acea vreme să beneficieze de un altfel de tratament, care încalcă în mod evident legislaţia sportivă şi prevederile manualului de licenţiere.

În condiţile în care municipiul Iaşi este principalul finanţator al CSMS Iaşi, punerea în pericol a eforturilor consilierilor locali şi a primarului municipiului Iaşi de susţinere a fotbalului de performanţă nu putea rămâne neobservat”, se arată în comunicatul autorităţilor ieşene.

“Noi respectăm regulamentul şi, daca va fi respectat, e clar că va trebui sa jucăm în Liga 1”, spune Florin Prunea, preşedinte CSMS Iaşi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-01

TAGURI: liga, cluburi, mitica, florin, prunea, mircea, sandu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


COSTICA
02 Iul 2013

NU E CORECT CA UNII SA PLATEASCA SI CELALTI CE NU AU DAT BANII SA FIE TOT IN LIGA I , si asa e o bataie de joc liga noastra ,trebuie facuta curatenie si bagati la puscarie cei ce o merita !
Random imageUltimele stiriloading...