2017-01-24 21:21


Record mondial: Crina Coco Popescu, prima femeie din lume care încheie circuitul 7 Volcanoes

 |  14:33
Record mondial: Crina Coco Popescu, prima femeie din lume care încheie circuitul 7 Volcanoes

Crina Coco Popescu este prima alpinista din lume caretermină circuitul Seven Volcanoes – cei mai înalți vulcani de pe cele șaptecontinente, a anunţat în această dimineaţă clubul Alti Tudine.

Alpinista româncă în vârstă de 16 ani, reprezentantă aFederației Române de Alpinism și Escaladă a încheiat luni, 24 ianuarie,circuitul Seven Volcanoes prin ascensiunea pe Mount Sidley – 4285 m – cel maiînalt vulcan al Antarcticii. Coco este totodată și prima alpinista din lumecare a urcat pe Mount Sidley.

Coco Popescu a făcut parte din prima echipă de alpinișticare a urcat vreodată pe acest vulcan antarctic, alături de Alex Abramov, MarioTrimeri și Scott Woolams.

“Eram conștienți că suntem prima echipă ce urca pe acestmunte și acest lucru l-am simțit când am căutat prin încercări repetate rutacătre vârf. Am parcurs toată creasta, urmărind altimetrul, să vedem care e celmai înalt punct al ei. Am găsit două vârfuri apropiate ca înălțime – cele maiînalte. Pe creastă eram legați în coardă și, în mod firesc, am fi ajuns într-oanumita ordine pe varf. Așa că ne-am așteptat unii pe alții și am pus piciorulpe vârf toți în același timp, împărțind bucuria premierei”, a declarat Coco laîntoarcerea de pe vârf.

Coco Popescu a participat în perioada 24 Decembrie 2010 –26 Ianuarie 2011 la expediția internațională organizată de Seven Summits Club șIcondusă de alpinistul rus Alex Abramov, expediție care a avut punctul depornire în Punta Arenas – Patagonia chiliană.

Obiectivele alpinistei românce în cadru expediției aufost escaladarea celui mai înalt munte al continentului – Mount Vinson și acelui mai înalt vulcan – Mount Sidley.

Pe 4 ianuarie Crina COCO Popescu, alături de rușii AlexAbramov și Max Bogatyrev de la “7 Summits Club” și de italianul Mario Trimeri,atingea vârful

lui Mt. Vinson, în Antarctica. Pentru COCO aceasta areprezentat atingerea celui de-al șaselea vârf din circuitul 7 Summits (celemai înalte vârfuri de pe cele șapte continente), circuit pe care românca și-apropus să-l încheie înainte de a împlini vârsta de 18 ani.

“La ascensiunea pe Vinson eram fascinată de frumusețeaAntarticii și totul a decurs foarte repede. Vedeam ruta și locurile pe care mile-a descrisese David Neacșu și încercam să îmi imaginez etapele șiritmul în care puteam ajunge pe vârf. Alex și Max de la “7 Summits Club”, dupăprimele ture

de aclimatizare și prima etapă de mers, au zis că putemface vârful în stil rusesc, profitând de vremea bună, astfel încât în cincizile am fost înapoi în tabăra de bază de la Union Glecier, cu vârful atins șicunoscându-ne mai bine, pentru premiera din Sidley.”

Prin ascensiunea pe Mt. Vinson, COCO și-a înscris înpalmares titlurile de cea mai tânără alpinistă care a urcat pe Mt. Vinson șiprima româncă ce a urcat pe Mt. Vinson.

Alpinista din România care în urmă cu 2 ani devenea ceamai tânără sportivă care urca pe Aconcagua pe ruta Ghetarului Polonez, aduce țăriisale la finalul expediției din Antarctica noirecorduri mondiale:

◗ Prima alpinistă din lume care a încheiat circuitul SevenVolcanoes;

◗ Cea mai tânăra alpinista din lume care a urcat Mt.Vinson;

◗ Prima alpinista din lume care a urcat Mt. Sidley.

Performanțele alpinistei românce au fost susținute deFederația Română de Alpinism și Escaladă, Autoritatea Națională pentru Sport șiTineret, Apa

Nova, BCR, Petrom, Romtelecom, RMGC, FundațiaAlexandrion, ICCO, Schaeffler Group, GMP Advertising, dar și de reprezentațiiunor mărci celebre de echipamente sportive: Salomon – îmbrăcăminte și încălțăminte,Beal – corzi, Explorer Sport - skiuri și Zeal – ochelari de ski.

Despresportiva Crina Coco Popescu:

Crina Coco Popescu s-a născut în Râșnov, România șiescaladeaza munți de la 6 ani;

Coco este membră a ”Clubului Sportiv Montan Altitudine”afiliat “Federației Române de Alpinism și Escaladă”

La 11 ani a urcat în Alpi, pe Dente del Giante, până la4000 metri. Au urmat Olimp, Ararat și Mont Blanc;

La 12 ani a urcat pe Kalapatar, în Nepal;

La 13 ani urca varful Kazbek în Caucaz, Damavand șiAlam Kuh in Iran;

La sfârșitul anului 2008 a urcat pe Ojos de Salado înAtacama, cel mai înalt vulcan din lume;

În ianuarie 2009 a urcat pe Aconcagua – gigantulAmericii de Sud. Au urmat Kilimanjaro în Tanzania și Elbrus în Caucaz;

În ianuarie 2010 a fost în expediție în Oceania, unde aurcat pe Kosciuszko, Giluwe și Carstensz Pyramid, iar în vara lui 2010 aescaladat Picode Orizaba și McKinley în America de Nord;

La 16 ani Coco Popescu are șase recorduri de vârstă înalpinism, cărora li se alătură cele doborâte în Antarctica, și un titlu deMaestru al Sportului;

În 2010 Crina Coco Popescu a fost desemnată “Alpinistaanului” la categoria alpinism de altitudine de către Federația Română deAlpinism și Escaladă;

Vrea să termine si circuitul Seven Summits până laîmplinirea vârstei de 18 ani.

Despre SevenVolcanoes

Seven Volcanoes reprezintă circuitul celor mai înalțivulcani de pe fiecare continent:

◗ Elbrus – Europa

◗ Kilimanjaro – Africa

◗ Damavand – Asia

◗ Giluwe – Oceania

◗ Ojos del Salado – America de Sud

◗ Pico de Orizaba – America de Nord

◗ Sidley – Antarctica


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-24

Mai multe imagini:
Record mondial: Crina Coco Popescu, prima femeie din lume care încheie circuitul 7 Volcanoes
zoom
Record mondial: Crina Coco Popescu, prima femeie din lume care încheie circuitul 7 Volcanoes
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image