2017-01-22 01:46

SPORT


Sâmbătă se împlinesc 25 de ani de la noaptea magică de la Sevilla. Marile glorii roş-albastre, date uitării de conducerea Stelei

 |  19:51
Sâmbătă se împlinesc 25 de ani de la noaptea magică de la Sevilla. Marile glorii roş-albastre, date uitării de conducerea Stelei
7 mai 1986 rămâne o zi istorică pentru fotbalul românescşi nu numai. Steaua a devenit prima echipă din blocul comunist care reuşea săcâştige Cupa Campionilor Europeni după o finală împotriva Barcelonei. O dată dereferinţă şi pentru fotbalul de pe întreg mapamondul, deoarece a fost ultimaechipă formată exclusiv din jucători autohtoni care cucerea un trofeu european.

La 25 de ani de la acel eveniment, foştii jucători aufost daţi uitării de clubul căruia i-au adus gloria pe vecie. Dacă acum cinciani erau invitaţi la Sevilla alături de echipă pentru meciul cu Betis, acum,aceştia nu au fost nici măcar invitaţi la o masă festivă de actuala conducere. „Nuavem dispoziţia necesară”, ar fi fost replica incredibilă a managerului generalMihai Stoica, deşi recunoaştea că se ascundea după sobă la Galaţi doar pentrua-i auzi discutând pe fotbaliştii marii echipe a Stelei.

Antrenorul Emeric Ienei a rememorat pentru „Puterea”evenimentele petrecute în jurul acelei finale memorabile, cum a reuşit să-imonteze pe elevii săi pentru a învinge Barcelona şi primele încasate din parteacomuniştilor.

Bună ziua, domnule Ienei, de la „Puterea” vă deranjez. Aş vrea să facem uninterviu despre Steaua 1986.

Mă bucur că îşi mai aduce cineva aminte de noi. A fost unmoment important nu doar pentru Steaua sau pentru echipa de atunci, ci pentruîntreg fotbalul românesc. Din păcate, oamenii din anturajul clubului Steaua auamnezii şi ne-au uitat. Mi-a spus şi mie cineva că Mihai Stoica ar fi spus cănu există dispoziţia necesară pentru a sărbători acest eveniment. Totuşi, pe 7mai se împlinesc 25 de ani de la acel mare succes.

Cât de vie este amintirea acelei zile?

Normal că nu am putut să o uităm. Ţin minte că dimineaţane-am plimbat printr-un parc din Sevilla. Nu mai era vorba să pregătim tactica,o făcusem în toată săptămâna dinaintea meciului, stabilisem totul. Am încercatdoar să-i montez psihologic. Le-am zis aşa: „Ce pot să vă facă decât să văbată? Dacă veţi juca măcar la 95% din capacitate, atunci eu vă voi felicita lafinal”. Încet, au început să apară şi fanii Barcelonei, veneau cu miile.Băieţii începuseră să se albească. Am mai destins puţin atmosfera. „Staţiliniştiţi copii, sunt ai noştri de fapt”, am spus în glumă, fiindcă ambeleechipe aveau aceleaşi culori.

Ce aţi făcut imediat după meci?

Duckadam şi Piţurcă au fost chemaţi la antidoping şi austat mai mult. Noi eram în autocar, iar în jurul nostru cam 1.200 de suporteriveniţi de la Bucureşti. Bine, acum nu ştiu câţi dintre ei s-au întors. A fostun moment fantastic. Nu reuşeam să-mi dau seama dacă am câştigat sau nu. Eramuluiţi, acel sentiment nu mai poate fi retrăit. Nu ne venea să credem ceperformanţă uriaşă am reuşit. Apoi am mers şi am sărbătorit la un restaurantdin zonă. Am rămas chibzuiţi.

Cum a fost drumul de întoarcere?

Înapoi, am pasat trofeul de la unul la altul, am mai băutşampanie din ea. Apoi, la aterizare, aveam în faţa ochilor peste 5.000 depersoane. Cristian Ţopescu ne chema pe fiecare cu o portavoce, iar după ce amspus fiecare câteva vorbe, ne-am aruncat hainele către suporteri. A fostextraordinar.

A fost Valentin Ceauşescu principalul factor pentru ca Steaua să câştigeCupa Campionilor?

A avut un merit extraordinar pentru că a înţeles că estevorba de profesionism la club. Ne-a ferit de probleme. Uneori mai simţeam căsuntem în comunism, dar în rest am fost liniştiţi. Eu nu vreau să-mi asum toateaceste trofee în procent de 100%. Echipa a fost formată după ideile noastre,dar am avut în spate un grup de oameni extraordinari. Nu-l pot omite pe IoanAlecsandrescu. Am format o echipă foarte frumoasă, iar eu consider că jocul deatunci se apropie de cel de acum.

Cât de mult s-a schimbat viaţa dumneavoastră după acel meci?

Deloc, pentru că eu am rămas acelaşi om, cel care sunt şiazi. Doar că lumea a început să aibă o simpatie pentru mine, mă salută pe stradă.A fost un moment teribil după ce am câştigat. Cu greu reuşeam să ies afară dincasă. Le-am zis şi jucătorilor. Timp de o săptămână să nu staţi pe afarăfiindcă toţi vor fi prieteni cu voi, iar apoi la primul eşec vă vor uita. Măbucur că au înţeles mesajul meu şi au rămas aceiaşi băieţi modeşti.

Aţi folosit acele ARO celebre?

Da, au fost verzi la început, le-au vopsit ei albe,fiindcă fuseseră iniţial făcute pentru armată. Aveau kilometri la bord, deci nuerau noi. Şi dacă mă întrebaţi de alte prime, să ştiţi că nu am mai primitdecât 20.000 de lei din partea FRF. Atât şi nimic mai mult.

Ce a mai rămas din Steaua de acum faţă de cea din anii ’80? Exceptândstadionul.

Am văzut că şi culorile au început să se schimbe, aşa cănu mare lucru. Nu vreau să fac o analiză a ceea ce se întâmplă acum în Ghencea,dar să dea Dumnezeu să reuşească şi ei performanţele noastre. Cu o strategiebună pe termen lung, cred că ar putea să reuşească.

Vor sărbători la Cercul Militar Central

Dacă şefii din Ghencea au decis că nu merită săorganizeze o masă festivă în onoarea celui mai important eveniment din istoriaclubului, în schimb, Ministrul Apărării i-a invitat pe componenţii lotului laCercul Militar Central, acolo unde îi va decora vineri seară cu emblema „OnoareaArmatei României”, iar mai apoi vor lua împreună masa la un restaurant dinCapitală. „Ne bucurăm că cineva s-agândit la noi. E un gest pe care-l apreciem”, a spus Ienei. Vor lipsiLadislau Boloni, aflat în Franţa, Miodrag Belodedici, prezent în Serbia cunaţionala U-17, şi Anton Weissenbacher, stabilit în Germania.

Glume cu securistul de la club

Ca la toate echipele de fotbal plecate în străinătate,din delegaţii făceau parte şi securişti, care trebuiau să aibă grijă ca jucătoriisă nu rămâne în Occident. Aşa s-a întâmplat şi la Sevilla, unde roş-albaştriierau urmăriţi pas cu pas de un „metodist”, aşa cum era numit securistul. Întimpul unei plimbări în parc, acesta le-a cerut jucătorilor să facă o pozăîmpreună pentru amintire. „Tovarăşe, pesemnecă vrei să rămâi tu aici”, i-a spus, mai în glumă, mai în serios, IlieBărbulescu. După câştigarea trofeului, la întoarcerea spre casă, securistulpărea cel mai relaxat. „El cred că eramai bucuros că suntem toţi decât că am câştigat noi Cupa Campionilor”, şi-areamintit Ienei.

Steaua Bucureşti – FC Barcelona 0-0 (2-0 dupăpenalty-uri)

Steaua (4-4-2): 1-HelmuthDuckadam, 5-Ştefan Iovan (c), 3-Miodrag Belodedici, 4-Adrian Bumbescu, 2-IlieBărbulescu, 10-Gavrilă Balint, 6-Lucian Bălan (15-Anghel Iordanescu, ‘75),11-Laszlo Boloni, 8-Mihail Majearu; 7-Marius Lăcătus, 9-Victor Piţurcă(14-Marin Radu, ’107). Antrenor: Emeric Ienei

FC Barcelona (4-3-3): 1-Javier Urruti; 2-Gerardo, 5-Migueli, 4-Jose Ramon Alexanko,3-Julio Alberto, 6-Victor Munoz, 8-Marcos Alonso, 7-Bernd Schuster (c) (15-JoseMoratalla, ’85), 9-Angel Pedraza, 10-Steve Archibald (17-Pichi Alonso, ’106),7-Franciso Jose Carrasco. Antrenor: Terry Venables

Executanţii penalty-urilor:Mihail Majearu – ratareJose Ramon Alexanko – ratareLaszlo Boloni – ratareAngel Pedraza – ratareMarius Lăcătuş – golPichi Alonso – ratareGavrilă Balint – golMarcos Alonso – ratare

INFO FLASH STEAUA 1986

Căpitanul de drept al Stelei, Tudorel Stoica, a ratatfinala din cauza unei suspendări. În locul său, banderola a fost purtată deŞtefan Iovan.

Steaua a fost încurajată din tribunele arenei SanchezPizjuan de 1.200 de suporteri. Dintre aceştia, doar jumătate au mai revenit înRomânia. În total, la meci au fost prezenţi peste 65.000 de spanioli.

Deşi îşi anunţase retragerea din carieră încă de laînceputul sezonului şi preluase funcţia de antrenor secund, Anghel Iordănescu ajucat în finală după lungi discuţii cu Emeric Ienei.

Vicepreşedinte al clubului catalan era pe atunci AmadorBernabeu, bunicul actualului jucător al Barcelonei Gerrard Pique.

Portarul Barcelonei, Urruti, a decedat în anul 2001, lavârstă de 48 de ani.

Căpitanul Barcelonei, Jose Ramon Alexanko, a ajunsulterior în România, la Universitatea Craiova, fiind prima echipă din carierasa de antrenor. Totul se întâmpla în anul 1997.

Victor Piţurcă a fost golgheterul Stelei în sezonul1985/1986 al Cupei Campionilor Europeni, cu 5 reuşite în 9 partide. Încampionat, actualul tehnician marcase de 29 de ori în 34 de meciuri.

Miodrag Belodedici a fost cel mai tânăr jucător din lotulStelei în 1986, având 20 de ani neîmpliniţi în ziua finalei. Cel mai în vârstăa fost Anghel Iordănescu, 36 de ani.

STEAUA 1986 – TRECUT ŞI PREZENT

PORTARI

Helmuth Duckadam (portar) – preşedinte onorific laSteaua.

Dumitru Stângaciu (portar) – este secundul lui DanPetrescu la Kuban Krasnodar.

FUNDAŞI

Ştefan Iovan – estesecund la echipa naţională din anul 2004.

Ilie Bărbulescu –a devenit antrenor, conducând ultima oară Centrul de Juniori al lui FC Argeş.

MiodragBelodedici – director al Centrului de Juniori al FRF.

Adrian Bumbescu –a antrenat ultima oară satelitul Stelei în toamna trecută.

AntonWeissenbacher – a emigrat în Germania imediat după Revoluţie, iar acum lucrazăca betonist în Trier.

MIJLOCAŞI

Lucian Bălan – încercărieşuate de a devenit jurnalist şi antrenor. A vrut să se sinucidă la începutulacestui an.

Tudorel Stoica – s-aretras din fotbal de la începutul deceniului trecut.

Constantin Pistol– fost taximetrist, lucrează în prezent ca şofer la o firmă privată.

Mihail Majearu – antrenor de copii şi juniori. Trăieşte de peo zi pe alta.

ATACANŢI

Marius Lăcătuş –a devenit antrenor din 2000, iar în prezent este liber de contract.

Victor Piţurcă – fostmanager la Steaua şi selecţioner al naţionalei. Liber de contract în prezent.

Gavrilă Balint – selecţioneral Republicii Moldova.

Anghel Iordănescu– este politician, după ce înainte a devenit cel mai reprezentativ antrenor dinRomânia al secolului XX.

Marin Radu – cele191 de goluri marcate în Liga 1 nu l-au ajutat. Ultima oară antrena PetrolulVidele.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-07-16

Mai multe imagini:
Sâmbătă se împlinesc 25 de ani de la noaptea magică de la Sevilla. Marile glorii roş-albastre, date uitării de conducerea Stelei
zoom
Sâmbătă se împlinesc 25 de ani de la noaptea magică de la Sevilla. Marile glorii roş-albastre, date uitării de conducerea Stelei
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image