2018-12-10 15:10


Şapte cluburi din Liga 1 şi unul din liga a doua nu au îndeplinit criteriile financiare din dosarul de licenţiere şi ar putea porni cu handicap în sezonul viitor

 |  16:11
Şapte cluburi din Liga 1 şi unul din liga a doua nu au îndeplinit criteriile financiare din dosarul de licenţiere şi ar putea porni cu handicap în sezonul viitor
Florentin Dincă

În toamna anului trecut, oficialii cluburilor din primul eşalon au solicitat disperaţi Federaţiei Române de Fotbal să elimine din regulament sancţiunea cu retrogradarea pentru neîndeplinirea criteriilor financiare din manualul de licenţiere. FRF a ţinut cont de aceste doleanţe. S-a conformat imediat şi a “relaxat” paragraful respectiv. Cu acceptul UEFA, FRF a înlocuit sancţiunea cu retrogradarea cu cea a depunctării şi penalizării financiare. Nu a fost bine nici aşa, pentru că ieri, şapte cluburi din Liga 1 (Petrolul Ploieşti, Rapid, CFR Cluj, “U” Cluj, Oţelul Galaţi, Ceahlăul Piatra Neamţ, FC Braşov) şi unul din liga a doua (Metalul Reşiţa) au fost penalizate, din motivele enumerate mai sus, cu 3 până la 9 puncte de Comisia de Fond a Sistemului Naţional de Licenţiere.

În urma analizării atente a dosarelor prezentate de cluburile care au solicitat licenţă pentru Liga 1 pentru sezonul viitor, prima instanţă a considerat că echipele cu pricina nu şi-au achitat datoriile faţă de alte cluburi şi angajaţi. Interesant este că penalizările se aplică doar în Liga 1. Astfel, doar Petrolul, locul 3, ar putea avea parte de penalizare, deoarece Oţelul şi Ceahlăul au retrogradat deja în liga a doua, Metalul Reşiţa nu mai poate promova, după ce a pierdut lupta cu ACS Poli, iar Rapid, CFR Cluj, “U” Cluj şi FC Braşov au şanse mari să retrogradeze în acest an.

CUANTUMUL PENALIZĂRILOR

Metalul Reşiţa - 9 puncte

Ceahlăul - 9 puncte

Petrolul - 6 puncte

CFR Cluj - 6 puncte

Rapid- 3 puncte

Oţelul - 3 puncte

FC Braşov - 3 puncte

“UCluj - 3 puncte

Conform noului regulament în acest sens, deducerea punctelor se face în sezonul 2015-2016, prin decizii ale Comisiei de Disciplină şi Etică a FRF, la solicitarea directorului de licenţiere. Decizia nu este una definitivă, cele opt cluburi penalizate de membrii Comisiei de Fond având dreptul să depună memoriu la Comisia de Apela Sistemului Naţional de Licenţiere din cadrul FRF până la sfârşitul acestei săptămâni.

“Abia azi dimineaţă (n.r - ieri) am intrat în posesia motivării deciziei. Nu pot comenta dacă este o decizie nedreaptă sau nu. Am luat legătura cu avocaţii, vor studia motivarea şi vom face demersurile necesare pentru apel”,a spus directorul executiv al clubului Petrolul Ploieşti, Alexandru Crângu.

Insolvenţa va duce tot la depunctare

În urmă cu aproximativ trei luni, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, se gândea ca din sezonul viitor să introducă în manualul de licenţiere conceptul de fair-play financiar, iar în acest mod, grupările care vor mai intra în procedură de insolvenţă nu vor mai fi retrogradate, dar vor suferi depunctări serioase. Burleanu afirmă că nu putea să recurgă la retrogradarea formaţiilor intrate în insolvenţă în sezonul în curs, deoarece ar fi rămas fără echipe în primul eşalon. Propunerea şefului FRF este ca şi validată. “E o situaţie care ne îngrijorează pe toţi. Nu ajută deloc dezvoltării fotbalului nostru. Dar e o situaţie de fapt şi trebuie să găsim soluţii. Pe termen scurt, s-ar putea modifica manualului de licenţiere. Să nu se retrogradeze, dar să fie introdus conceptul de fair-play financiar. Adică toate cluburile care intră în insolvenţă o să fie depunctate. Ştiu că există multe voci care solicită retrogradarea, dar gândiţi-vă ce ar fi însemnat să introducem acest sistem de retrogradare, cu câte echipe ne-am fi desfăşurat activitatea la nivelul Ligii 1”, spunea Burleanu la sfârşitul lunii februarie.

Foto: frf.ro


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-18

TAGURI: cluburi, sapte, penalizare, puncte, licenta, criteriu, financiar
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
loading...