2018-11-12 20:57


Sfaturile lui Morariu pentru viitorul şef al COSR

 |  18:23
Sfaturile lui Morariu pentru viitorul şef al COSR

Cu opt zile înainte de alegerile pentru preşedinţia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, unde Gabi Szabo şi Mihai Covaliu vor lupta la baionetă, fostul şef al forului timp de zece ani (2004-2010), Octavian Morariu, şi-a permis, într-un interviu pentru Agerpres, să îi dea mai multe sfaturi viitorului preşedinte al COSR.

Morariu susține că e obligatoriu ca federațiile să treacă de la Ministerul Tineretului și Sportului la COSR, că viitorul șef de la Casa Olimpică trebuie să asculte, să înțeleagă şi să sprijine federațiile, iar acesta să schimbe sistemul de funcționare al sportului și să întrețină o foarte bună relație cu politicul. “Amândoi sunt foarte mari campioni, două caractere foarte puternice. Sunt două persoane tinere, e vremea lor, e generația lor. Au și o mare răspundere, pentru că vin într-un moment delicat și dificil în același timp, lumea se așteaptă la foarte multe lucruri de la ei. Iar dacă nu vor fi susținuți și dacă nu vor avea sau găsi un consens, nu vor putea face nici ei mare lucru. Am discutat cu amândoi, au idei bune, idei generoase. Nu îmi cereți să dau un consemn de vot, niciodată nu am făcut-o și nu o voi face nici de data asta. Oricare va fi ales de membrii COSR poate conta pe sprijinul meu, pe experiența mea în orice moment”, a spus Morariu.

“Nu pot spune că unul are un avantaj față de celălalt. Cred totuși că fiecare are atuurile lui. Cel care va fi ales președinte trebuie susținut de toți. Celui ales îi revine o misiune dificilă: să apere integritatea fizică și morală a COSR, atât patrimoniul cât și principiile și valorile pe care le reprezintă și le apără lumea olimpică. În primul rând să vorbească foarte mult cu federațiile sportive. Să le înțeleagă, să vadă ce vor ele, pentru că, până la urmă, sportul de performanță este făcut de și în federații. Trebuie să poarte un dialog intens, direct și obiectiv cu cei din federații. Iar apoi să ia punctul de vedere al federațiilor și să îl ducă la minister și către politic. Pe urmă să încerce să modifice sistemul. Obligatoriu! Pentru că dacă va continua pe același sistem în sport nu va putea face mare lucru. Trebuie să modifice radical sistemul în sportul de performanță, pentru că sportul este profesionist acum în întregime. Numai niște profesioniști foarte buni pot avea rezultate”.

Modificarea Legii Sportului, o prioritate?

“Nu doar modificarea Legii Sportului, noi am făcut în trecut propuneri de modificare care priveau 6-7-8-9-10 legi. Legea Sportului este corelată cu celelalte. Faimoasa lege a sponsorizării nici nu există, de fapt, sunt prevederile din Codul Fiscal. Mai este vorba despre Legea Educației, despre Armată, despre Administrația Locală, Sănătatea... deci sunt foarte multe legi care trebuie modificate pentru a pune pe picioare acest sistem nou de care avem nevoie în sport. În modul în care funcționăm astăzi nu mergem nicăieri”, mai afirmă fostul rugbyst.

Ex-şeful COSR mai spune că, în afară de a avea o relație bună cu federațiile sportive, viitorul președinte al forului este obligat să își apropie și politicienii: “Este firesc, trebuie să aibă o relație foarte bună cu politicul. Chiar dacă va considera că are discuții de multe ori în contradictoriu, chiar dacă sunt lucruri care nu-i vor fi pe plac, dialogul cu politicul, respectul reciproc, încercarea de a găsi mereu soluții trebuie să existe. Eu recomand viitorului președinte să aibă o relație foarte, foarte bună cu politicul. Pentru că este foarte importantă pentru sport”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-06

TAGURI: sfat, octavian morariu, alegeri, comitet
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
loading...