2017-01-21 08:26

SPORT


Topul ciudăţeniilor din istoria fotbalului românesc

 |  18:40
Topul ciudăţeniilor din istoria fotbalului românesc

Fotbalul românesc a oferit de-a lungul timpului momente mai mult sau mai puţin ilare. S-a reuşit ca unul dintre simbolurile Universităţii Craiova să nu aibă nici măcar un meci la echipa naţională, o echipă de Liga a III-a să le elimine pe Steaua şi Dinamo din Cupa României, iar un fotbalist să joace la două echipe în aceeaşi rundă:

1. Tunarul fără meciuri la echipa naţională – Ion Oblemenco

Este simbolul Olteniei fotbalistice. Poreclit Tunarul din Bănie, Oblemenco (foto) a marcat nu mai puţin de 167 de goluri în Liga 1 în perioada 1966-1977 pentru Universitatea Craiova, dar în ciuda eficacităţii sale nu a prins nici măcar un meci sub tricolor cu excepţia unui turneu organizat în 1968, dar care nu a intrat în calendarul FIFA, astfel că selecţiile sale nu au fost contabilizate. Două stadioane îi poartă numele, în Craiovaşi Corabia, dar din CV-ul său impresionant lipseşte prima reprezentativă. Este de departe cea mai mare ciudăţenie a fotbalului românesc: cel care a deschis drumul Craiovei Maxima să nu aibă nici măcar un meci la echipa naţională.

2. Finala Cupei României între o echipă din B şi una din C – Chimia Râmnicu Vâlcea – Constructorul Galaţi, scor 3-0

Pentru a doua şi ultima dată în istorie, o formaţie din eşalonul secund a reuşit să îşi adjudece al doilea trofeu ca importanţă din fotbalul românesc. Se întâmpla în 1973, iar câştigătoarea Cupei României avea să fie Chimia Râmnicu Vâlcea după o finală disputată în compania unei formaţii care evolua în Liga a III-a, Constructorul Galaţi! După 1-1 la capătul celor 90 de minute, s-a decis rejucarea partidei, iar Chimia, care pe atunci era condusă de actualul şef al LPF, s-a impus cu un sec 3-0. Până să ajungă în finală, oltenii au trecut de Steagul Roşu Braşov, CFR Cluj, FC Argeş şi Metalul Bucureşti, în timp ce Constructorul le-a învins pe Jiul, Dinamo, SC Bacău şi Steaua, adevărate forţe în fotbalul românesc la momentul respectiv.

3. Un jucător la două echipe în aceeaşi etapă - Simion Mironaş

Revoluţia a fost sinonimă cu instalarea haosului în România, automat şi în fotbalul românesc, oamenii cu trecut nu tocmai curat reuşind să obţină poziţii cheie şi să creeze regulamente după bunul plac. Astfel, în sezonul 1994-1995, Simion Mironaş reuşea performanţa de a evolua pentru două formaţii în aceeaşi rundă. Mai întâi, pe 13 octombrie, a jucat pentru Gloria Bistriţa în meciul cu Rapid, pierdut, scor 3-4, pentru ca două zile mai târziu să îmbrace tricoul lui Dinamo în victoria cu Universitatea Cluj, scor 2-0.

4. Învinsă după ce a condus cu 4-0 în minutul 60 – Dinamo-Foresta, scor 4-5

Se întâmpla în runda cu numărul 13 a sezonului 2000-2001, una care s-a dovedit fatidică pentru formaţia din Ştefan cel Mare. Venită din postura de câştigătoare a eventului, Dinamo nu trebuia să aibă probleme cu nou-promovata din Fălticeni, un orăşel cu 30.000 de locuitori. Roş-albii au făcut spectacol în prima oră a meciului, Tinel Petre (12), Mihalcea (29), Tameş (43) şi Marius Niculae (47) marcând spre deliciul spectatorilor. Coşmarul a început în minutul 62, când viitorul rapidist Robert Niţă a marcat pentru 4-1. Au urmat alte patru goluri înscrise de moldoveni într-un interval de numai 18 minute, iar Foresta a obţinut o victorie care va rămâne în istorie.

5. Unirea Urziceni, campioana din oraşul cu 17.000 de locuitori

Clubul a luat fiinţă în 1954, dar până în 2003 nu visa nici măcar la eşalonul secund. În 2006 a promovat în Liga 1, iar în 2009 a reuşit să câştige titlul de campioană în dauna unor formaţii precum Poli Timişoaraşi Dinamo. A fost ulterior, echipa din România cu cele mai multe puncte obţinute în grupele Ligii Campionilor. Un an mai târziu s-a desfiinţat, deşi obţinuse peste 20 de milioane de euro numai datorită participării în cea mai importantă competiţie intercluburi din Europa.

6. Nicolae  Dobrin nu a jucat la Mexico70

Desemnat de patru ori cel mai bun fotbalist român al anului şi declarat cel mai bun din România până la Hagi, Nicolae Dobrin nu a putut evolua la singurul turneu final la care naţionala s-a calificat în perioada carierei sale de jucător. Nu e o ciudăţenie, dar este un adevărat mister. Deşi timp de trei decenii, atât el, cât şi colegii şi selecţionerul de atunci, Angelo Niculescu, au vorbit despre ce s-a întâmplat la Mondialul din Mexic 1970, încă mai persistă întrebarea “De ce nu a jucat Dobrin?” De altfel, ciudat, Angelo Niculescu îl descria drept: “un jucător fabulos, combativ, un tip foarte inventiv, spiritual şi ingenios. Găsea nişte rezolvări incredibile ale unor faze.”

7. Echipa cu cele mai multe ghete de aur din istorie – Dinamo

Cu două semifinale de cupă europeană la activ, una de Cupa Campionilor Europeni şi una de Cupa UEFA, Dinamo este în istorie ca echipa cu cele mai multe Ghete de Aur cucerite de jucătorii ei. Dudu Georgescu de două ori, Rodion Cămătaru şi Dorin Mateuţ au intrat în cartea de aur a trofeului iniţiat de L’Equipe. La finele anilor 80, trofeul începuse să-şi piardă din credibilitate după ce formaţii din blocul comunist erau bănuite că trişează pentru ca fotbaliştii lor să câştige. De altfel, în ediţia 1986-1987, Rodion Cămătaru a câştigat Gheata de Aur după ce a marcat de 20 de ori în ultimele şase etape, adunând în total 44 de goluri. Deşi a terminat pe locul secund, cu doar 39 de reuşite, austriacul Toni Polster a fost şi el creditat ca şi câştigător. Ulterior, după un alt scandal provocat de ciprioţi, francezii au renunţat să mai ofere trofeul până în 1996, când s-a reluat competiţia, dar cu un alt sistem de punctaj.

8. Cel mai titrat club, fără imn – Steaua

Cupa Campionilor Europeni în 1986, Supercupa Europei 1987, finala Cupei Campionilor Europeni în 1989, semifinală de Cupa UEFA în 2006, 23 de titluri de campioană şi 21 de Cupe ale României. Acesta este palmaresul Stelei, probabil unica formaţie din campionatul autohton care nu are imn. Înaintea partidelor care se disputau pe Ghencea, în loc de imn răsuna refrenul melodiei Maria a artistului german Scooter. Deşi cei de la Gaz pe Foc şi-au asumat varianta unui imn, acesta a fost foarte rar auzit în boxele stadionului grupării roş-albastre.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-18

TAGURI: top ciudatenii, fotbal, oblemencoComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

JOHANN NUNWEILLER
10 Ian 2012

Buna ziua Se putea vorbi si despre fratii Nunweiller..

Adauga un comentariu

Random image