2019-01-22 04:24


Totul pe o carte. Un jucător profesionist dezvăluie secretele pokerului

 |  17:37
Totul pe o carte. Un jucător profesionist dezvăluie secretele pokerului

Apărut în Vestul Sălbatic acum două secole, pokerul a devenit foartepopular în ţara noastră, mai ales în ultimul deceniu. Sunt înscrişi câteva zecide mii de jucători pe camerele de poker online, iar în total, numărul acestorase ridică undeva la 200.000. Pentru unii, a depăşit nivelul de hobby reprezintăun adevărat stil de viaţă. Acum câteva zile, omul de afaceri Ionel Anton areuşit să câştige un premiu fabulos, în valoare de 1,35 milioane de dolari, laun turneu în Bahamas.

Cei care nu îl practică îl consideră doar un simplu jocde noroc. Alţii, ca pe un mod de relaxare, puţini sunt însă cei care îl văd cape un sport. Cu toate acestea, de anul trecut, pokerul a fost acceptat oficialca sport al minţii şi în 2012 va fi prezent la Jocurile Sportive Internaţionale aleMinţii de la Londra.

“Esteaşa cum îl abordezi tu. Eu, de exemplu, îl văd ca o sursăsigură de venit. Acum doi ani îl vedeam ca sport, mă întreceam cu toţi, acumjoc cât de puţin posibil ca să pot supravieţui”, spune, în exclusivitate,pentru „Puterea”, Alain Medeşan, unul dintre cei mai bine cotaţi jucătoriautohtoni.

Emigrat în Germania, Medeşan a început o afacere acolo,având un restaurant şi o firmă de transport, la care a renunţat ulterior pentrua se dedica pokerului. “Am intrat în contact cu el imediat după ’90. Am renunţat la afaceri, am oposibilitate mai bună de a trăi jucând poker. E mai relaxant şi îmi face maimultă plăcere.”

Practic,a devenit un loc de muncă, dar unde programul şi-l face exact cum doreşte. “Nuam un orar fix, joc când vreau. Dar media este undeva la5 zile pe săptămână. Altfel rişti să îţi pierzi antrenamentul”, adaugă Alain.

Conformsite-urilor de specialitate, jucătorul originar din Baia Mare a adunat încarieră peste 300.000 de dolari doar din turneele de live, rezultate care îlsituează în top 10 all-time în România. “Nu de acolo vin banii, e doar pentru imagine.Nu ele reprezintă bazele pokerului profesionist. Cheltuielile sunt foartemari în comparaţie cu câştigurile. Cei care joacă online câştigă de pe net, iarcei de live joacă, în cazino. Aşteaptă momentul şi intră în joc. La turneelelive te poţi destinde, se organizează în toată lumea, aşa că e şi un mod derelaxare”,mai explică pokeristul.

Alainconsideră că în România, din cei aproape 200.000 de pasionaţi, între 200 şi 500trăiesc exclusiv din poker şi sunt pe profit la finalul fiecărei luni. “Potenţialulromânilor e mult mai mare, pokerul se va dezvolta mult în perioada următoare”,mai spune acesta.

INTERVIU: “Banii nu sunt aşamulţi cum se vehiculează”

Puterea:Cum ajunge un începător să câştige bani din poker?

AlainMedeşan: Ca să câştigi, contează cât joci şi cât investeşti. Totul stă întimpul acordat pokerului. Ideal, după părerea mea, ar fi să joci 5 zile pesăptămână, dintre care trei câte 6 ore, iar două cam 10-12 ore. Nici nu trebuiesă te suprasoliciţi. Iar dacă după o perioadă, dacă eşti pe minus, atuncitrebuie să te gândeşti serios dacă ai şanse sau nu într-o astfel de carieră.

Dar un jucător profesionist?

Tot asta e media. Totul e să nu te arunci să joci sume pecare apoi să le regreţi. Trebuie să joace în aşa fel încât finalul unei zile sănu fie aşa important pentru ei. La finalul lunii trebuie să facă un calcul, iaratunci să fii pe plus. Nu trebuie să te avânţi pentru că poţi pierde totul.

Eşti milionar deja?

Nu, deloc. Se exagerează destul de mult când vine vorbade asta. Toată lumea se uită la câştiguri, dar nu şi la investiţii. Un jucătorbunicel din România poate avea un profit lunar undeva la 3.000 de euro. Cel maibun, probabil cam 10.000, dar nu cred mai mult. Banii nu sunt aşa mulţi cum sevehiculează, dar se poate trăi mai mult decât decent din poker. Şi e mult mairentabil. Îţi faci timpul singur, nu te interesează de program.

Persoanele publice din România, pasionate de poker

Pe lângă cei pentru care mesele de poker au devenit locullor de muncă, sunt şi persoane publice care au recunoscut că sunt pasionate dejocul de cărţi. Printre acestea, Gigi Becali, Dumitru Sechelariu, GheorgheŞtefan, Victor Piţurcă, Ioan Becali, Cristea Opria, Mugur Mihăescu saumaneliştii Adrian Copilul Minune şi Adi de la Vâlcea. De exemplu, impresarullui Torje, Cristea Opria, a obţinut acum o lună nu mai puţin de 1250.000 deeuro la un turneu în Austria, în timp ce patronul Stelei dezvăluia că ar fireuşit să câştige jumătate de milion de euro în faţa fostului arbitruinternaţional, Adrian Porumboiu.

Un român e legendă în poker

Poreclit Kid Poker, Daniel Negreanu este jucătorul cucele mai mari câştiguri din istoria pokerului live. A adunat peste 14,1milioane de dolari şi este cel mai reprezentativ jucător din lume în momentulde faţă, fiind imaginea celei mai importante camere de poker din lume. Înprezent locuieşte în Las Vegas, iar recent a revenit în România pentru o vizităscurtă de două zile. Tot în topul câştigurilor la nivel mondial este şi CornelCimpan, care a adunat din poker peste 3 milioane de dolari.

„Oamenii sunt conştienţi că pot câştiga prin studiu”

În prezent, majoritatea caselor de pariuri online şi-audezvoltat platforme pentru poker după ce multe persoane şi-au manifestatinteresul pentru jocul de cărţi. “Când spunem poker, vorbim despre viitorul înjocurile online. Este la limita dintre joc de noroc şi skill game. Aşa căoamenii sunt conştienţi de faptul că dacă studiază şi se pregătesc pentru asta,au şanse reale de a câştiga bani din poker”, spune Dorian Oana, reprezentantulBetClic în România. “Deşi ne-am lansat de curând, s-au înscris destui jucătoridoar pentru poker şi asta ne mulţumeşte. Se pot face partide memorabile depoker şi pe online”, adaugă oficialul BetClic.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-30
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriloading...