2018-11-14 08:59


VOLEI. A demarat cel mai amplu program de selecţie naţională

 |  19:02
VOLEI. A demarat cel mai amplu program de selecţie naţională
Florentin Dincă

Ţara noastră vrea să revină cât mai rapid în elita voleiului european, acolo unde făcea legea în perioada anilor 60-70. În acest sens, Federaţia Română de Volei, cu ajutorul Ministerului Tineretului şi Sportului, a demarat proiectul la nivel naţional denumit “Pierre de Coubertin”.

Astfel, România, care are doar 2.300 de voleibalişti legitimaţi în momentul de faţă, vrea ca în viitorul apropiat să mărească exponenţial aria de selecţie pentru cei care vor să practice sportul la fileu, sport care, în 1966 şi 1967, dădea finala Cupei Campionilor, între Dinamo şi Rapid.

“Este un proiect foarte bun pentru dezvoltarea sportului de masă. Printr-o selecţie mai bine chibzuită şi o pregătire a copiilor pe centre zonale şi regionale, sperăm să atragem mai mulţi copii către voleiul de performanţă în anii următori”, a declarat Gheorghe Vişan, președintele Federaţiei Române de Volei.

VOLEI. A demarat cel mai amplu program de selecţie naţională
zoom
Dar în ce constă proiectul “Pierre de Coubertin” la debutul său? Aproape 100 de copii, cu vârsta până în 14 ani, selectaţi din zonele cu tradiţie în volei, mai precis din Transilvania, au avut cu această ocazie şansa ca în ultimele săptămâni să fie iniţiaţi gratis în volei de antrenori români de renume. Mai mult, viitorii voleibalişti care vor face cinste României nu peste mulţi ani, s-au pregătit centralizat în cantonamente. Au primit mingi şi echipamente sportive pentru a fi motivaţi să deprindă cât mai rapid tainele acestui sport în cadrul organizat. La Dej de exemplu, succesul a fost unul de proporţii, zeci de copii înscriindu-se la volei. “În această fază, cel mai important pentru copii este să facă mişcare. Performanţa vine ulterior. O ţară se poate dezvolta doar dacă are un popor sănătos, iar sportul este unul din principalele mijloace prin care poate reuşi acest lucru”, spune şi profesorul Armand Dimitriu, de la Liceul Teoretic Alexandru Papiu Ilarian din Dej (LAPI).

Totodată, la Baia Mare, unul din leagănele voleiului românesc, tehnicianul Mircea Spătăcean face deja minuni. Fost selecționer al naționalei masculine și finalist cu Deltacons Tulcea în 2004 în Tops Team Cup (a doua competiţie ca importanţă pe plan continental), acesta s-a implicat cu trup şi suflet în proiectul “Pierre de Coubertin”. “Am fost personal în 26 şcoli de comună din judeţul Maramureş. Erau colegi care se minunau că de ani de zile nu s-a mai întâmplat aşa ceva la ţară. Le recomand tuturor părinţilor să îşi dea copiii la volei, pentru că este un sport frumos, care le dezvoltă armonios corpul celor mici şi, în plus, viteza cu care trebuie să reacţioneze, îi ajută să îşi antreneze constant şi mintea”, a afirmat la rându-i ex-antrenorul primei reprezentative a României.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-08

TAGURI: volei, selectie, program, nationala
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
loading...