3 mai-7 iulie, Bucureşti: Sergiu Celibidache, omagiat de foştii elevi
2018-08-20 04:13


3 mai-7 iulie, Bucureşti: Sergiu Celibidache, omagiat de foştii elevi

 |  14:07
3 mai-7 iulie, Bucureşti: Sergiu Celibidache, omagiat de foştii elevi

Prima ediţie a Festivalului “Sergiu Celibidache”, organizată cu ocazia celebrării a 100 de ani de la naşterea marelui dirijor român, are loc la Bucureşti, în perioada 3 mai - 7 iulie.

Evenimentul reuneşte o serie de masterclassuri susţinute de artişti instrumentişti de excepţie, precum şi elevi care şi-au dorit să asimileze tehnicile extraordinare de dirijat ale maestrului, ca Ida Haendel (vioară), Helmut Nicolai (muzică de cameră), Dorin Marc (contrabas), Michael Martin Kofler (flaut), Rony Rogoff (vioară) şi Enrique Garcia Asensio (dirijat). De asemenea, sunt programate mai multe concerte susţinute la Ateneul Român cu artişti recunoscuţi internaţional, foşti elevi ai lui Sergiu Celibidache şi orchestre româneşti de primă clasă: Enrique Garcia Asensio, Mark Mast, Markus Theinert, Rony Rogoff, Cristian Mandeal, Ida Haendel, Misha Dacic, Peter Sadlo, Wolfgang Gaag, Dan Grigore, Dorin Marc, German Brass, Henschel Quartett, Orchestra Română de Tineret, Filarmonica “George Enescu”, Filarmonica “Moldova” Iaşi.

Cu acest prilej are loc premiera mondială a compoziţiei “Haz de necaz” a maestrului Sergiu Celibidache. Evenimentul mai include o expoziţie de fotografie, proiecţii de filme şi lansări de carte, acţiuni menite să omagieze personalitatea unică a marelui dirijor.

A primit numeroase distincţii

Sergiu Celibidache a fost un mare interpret al muzicii postromantice, fiind recunoscut ca dirijor neîntrecut al simfoniilor lui Anton Bruckner, precum şi al impresioniştilor francezi, de la Claude Debussy la Maurice Ravel. Stilul său dirijoral era foarte original, fiind cunoscut în special pentru varietatea tempo-urilor: astfel, cu cât pasajul muzical era mai bogat şi mai complex, cu atât tempo-ul devenea mai lent, un stil care dădea un efect deosebit în sala de concert. Din acest motiv, Celibidache a refuzat înregistrările pe discuri.Printre alte compoziţii, Sergiu Celibidache este autorul unui impresionant „Requiem”, a patru simfonii şi al unui „Concert pentru pian şi orchestră”, rămase în cea mai mare parte inedite. Pentru activitatea sa artistică, Sergiu Celibidache a primit diverse distincţii, printre care: Cetăţean de onoare al oraşului München (1992), Membru de onoare al Academiei Române (1992), Doctor Honoris Causa al Universitaţii din Iaşi (1992), Ordinul Maximillian pentru Ştiinţă şi Artă (Germania, 1993).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-13

TAGURI: Sergiu Celibidache, omagiat, elevi, distinctii

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...