2017-01-21 02:05

TIMP LIBER


Aura Urziceanu, ameninţată cu moartea de un bărbat necunoscut. Impresarul artistei este convins că aceasta a fost alungată din România definitiv

 |  18:17
Aura Urziceanu, ameninţată cu moartea de un bărbat necunoscut. Impresarul artistei este convins că aceasta a fost alungată din România definitiv

După 52 de ani decarieră, dintre care 40 i-a petrecut bucurându-se de faimă internaţională pecele mai prestigioase scene ale lumii, Aura Urziceanu întoarce spateleRomâniei, dezamăgită de „umilinţele cu care a fost răsplătită în ultimaperioadă”, ne-a declarat reprezentantul artistei, Radu Muşetescu. Mai multdecât atât, conform spuselor lui Muşetescu, Aura Urziceanu a fost ameninţată cumoartea în mai multe rânduri, de către un bărbat necunoscut care nu conteneştesă-şi exprime trivialităţile prin telefon, e-mail sau prin intermediulcomentariilor făcute pe blogul artistei. Afectată de nedreptatea ce i se face,interpreta a decis să rupă orice legătură cu România şi să nu se mai întoarcăniciodată în ţara natală.

Supărările AureiUrziceanu au început încă de anul trecut, când un bărbat – identificat de cătrereprezentantul artistei ca fiind actorul Cristian Văraru – a modificat, peWikipedia, datele privitoare la etnia cântăreţei, specificând că aceasta ar fide origine rromă. „Acest om modifică obsesiv profilul Aurei Urziceanu şi, deşieu am corectat, el a continuat să schimbe datele. Încă de acum trei ani, el aînceput să declare că doamna Aura Urziceanu ar fi ţigancă şi că ar cânta dupăureche. Nu aş vrea să se înţeleagă greşit: noi nu avem nimic împotrivaţiganilor sau a altor naţii. Însă, de 52 de ani, dumneaei reprezintă pestehotare România şi poporul român. Pur şi simplu, nu se simte ca făcând parte dinetnia rromă, nu este e origine rromă şi nu e firesc să se propage astfel deinformaţii incorecte”, ne-a declarat Radu Muşetescu, reprezentantul legal alAurei Urziceanu. Tot el ne-a mai povestit că artista a fost ameninţată, în maimulte rânduri, cu moartea. „Cineva este foarte încurcat de prezenţa dumneaei şinu înţeleg de ce... A primit o serie de ameninţări şi de injurii atât pe adresade mail a fundaţiei (n.r.Fundaţia Culturală Aura Urziceanu), cât şi latelefonul fundaţiei. Era o voce de bărbat care a ameninţat-o cu moartea. Ca sănu vă mai spun ce invective şi ce cuvinte de ocară a primit nepoţica artistei,în vârstă de cinci ani. Şi despre ea s-a spus că ar fi ţigancă. Realitatea estecu totul alta: mama ei este jamaicancă, astfel că fetiţa are trăsăturispecifice, foarte frumoase, însă în nici un caz nu este rromă. Este doar uncopil inocent care a fost umilit pe nedrept”. Întrebat dacă Aura Urziceanuintenţionează să depună o plângere penală în urma acestor hărţuiri, RaduMuşetescu ne-a declarat că se îndoieşte că artista va face un astfel de demers,„pentru că are o pace interioară şi o capacitate de toleranţă ieşită din comun,nu cred că îşi va dori să facă gestul ăsta”.

“De ce să mai vii în România, să fii călcat înpicioare?”

Reprezentantul AureiUrziceanu este convins că ameninţările, jignirile şi umilinţele la care artistaa fost supusă au reuşit să o alunge definitiv din ţara natală. „Dumneaei a adusmultă mulţumire poporului român şi, de fiecare dată când a urcat pe o scenăinternaţională, a insistat să fie prezentată drept <artist român>. A înfiinţat şi o fundaţieculturală, prin care a sprijinit tinerele talente, a făcut mult bine, şi depomană, uitaţi cum este răsplătită! Nu înţeleg cum o cântăreaţă care a fostmâna dreaptă a lui Duke Ellington şi care a cântat cu Ella Fitzgerald sauQuincy Jones poate fi tratată astfel. Nu se va mai întoarce în România, îşi vaîncheia toate socotelile aici, şi mă tem că decizia aceasta este definitivă. Laurma urmei, are case peste tot în lume, unele la Toronto, altele la New Yorksau Grenada (Caraibe). Când ai agenda plină de spectacole şi te poţi plimba dela o proprietate la alta, de ce să mai vii în România, să fii călcat înpicioare? Este mare păcat că pierdem atâţia artişti de valoare. Unii mor, din nefericire,iar pe alţii, vedeţi bine, îi alungăm noi înşine!”.

“Am vorbit cu dumneaei la telefon şi era foartenecăjită”

În prezent, Aura Urziceanu seaflă în Canada, la Toronto, unde a susţinut, duminică seara, unspectacol-premieră. “A fost un concert extraordinar, în premieră la Filarmonicadin Toronto, care s-a bucurat de multă promovare. Acum două zile, am vorbit cudumneaei la telefon şi era foarte necăjită”, ne-a povestit Radu Muşetescu. El aadăugat că, în semn de protest, cântăreaţa are de gând să retragă drepturile dedifuzare a repertoriului său, tuturor radiourilor româneşti. De asemenea, eaintenţionează să îşi închidă blogul personal şi profilul de Facebook. “Ştim căsunt şi foarte mulţi oameni care o apreciază şi îi adoră muzica, însă cred căva mai trebui să treacă un timp până ce îşi va reveni după acest episodnefericit”.

CINE ESTE AURA URZICEANU

Cântăreaţă şi compozitoare de jazz, este considerată una dintre cele mai bune voci ale genului din întreaga lume. În 1971, alături de Aurelian Andreescu şi Mihaela Mihai, cucereşte Cupa Europei la Festivalului Internaţional al Cântecului de la Knokke-Heist (Belgia) şi este numită „cântăreaţa festialului”, obţinând punctaj maxim. În 1972, debutează pe scena prestigioasei Carnegie Hall din New York, alături de formaţia unuia dintre cei mai importanţi artişti de jazz de pe planetă, Duke Ellington. Cântă apoi alături de alte nume remarcabile ale jazzului, precum Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Bill Evans, Hank Jones sau Mel Lewis. A primit numeroase aprecieri din partea unor specialişti muzicali de la publicaţii precum New York Times, New Yorker, Toronto Star sau Coda Magazine. Din 1969, are vocea asigurată pentru un milion de dolari.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image