2018-10-16 15:23


„Biserici de lemn din România”. Filmări aeriene realizate cu drone

 |  15:20
„Biserici de lemn din România”. Filmări aeriene realizate cu drone

Documentarul „Biserici de lemn din România” se va lansa în luna februarie, la Cinema Muzeul Țăranului din Bucuresti. O mostră din filmările aeriene realizate cu drone, filmări fără precedent pentru obiectivele prezentate în film, se pot vedea în cele 3 minute jumătate ale trailerului lansat zilele trecute. Muzica este special compusă pentru documentar de către compozitorul american Brian Katona.

„M-am documentat asupra insrumentelor muzicale românești utilizate în slujbele religioase, precum toaca, și am studiat game specific est-europene care s-ar potrivi stilului acestui documentar. Din acel punct am compus câteva teme pentru diferitele arii de interes ale filmului: lemnul, natura și unicitatea”, a declarat Brian Katona

Documentarul este o incursiune aparte într-un teritoriu al țării noastre cu un peisaj natural spectaculos, dar mai ales cu monumente excepționale, tipice României: bisericile de lemn construite în secolul XIX. Filmările aeriene realizate cu drone sunt fără precedent pentru aceste obiective. Obiectivul producătorilor este să pună pe harta turistică a țării aceste construcții unice, monumente foarte valoroase din punct de vedere arhitectural și istoric, dar necunoscute publicului.

„Dacă subiectul costumelor tradiționale românești este arhi-cunoscut, bucătăria tradițională românească — gustoasă, dar necompetitivă cu alte gastronomii, iar muzica folclorică — deși recunoscută, apreciată și super-mediatizată, acum considerată desuetă, bisericile din lemn sunt acele valori autentice românești interesante, care au fost puțin prezentate publicului larg până acum”, spune Cristina Iordache, producător al documentarului.

Printre lăcașurile de cult prezentate în documentar se numără biserica din Curechiu (jud. Hunedoara), din care a pornit răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, în 1784. Biserica de lemn 'Trei Ierarhi', din Troaș, comuna Săvârșin (județul Arad), Biserica de lemn din Lunca Moșilor (comuna Baia de Criș, județul Hunedoara), Biserica de lemn din Deleni, Hunedoara, Biserica de lemn din Urși, jud Vâlcea, alături de Biserica din Leleasca, județul Olt, Biserica din Igoiu, Vâlcea, Biserica din Mlăceni și Biserica din Copaceni, ambele din Vâlcea, prezentate în documentar, așteaptă să fie descoperite de către publicul larg.

„Documentarul Biserici de lemn din România este un film de prezentare a unor construcții cu valoare pentru specificul național arhitectural. Filmul se concentrează mai puțin asupra ritualurilor religioase și mai mult asupra istoriei clădirilor, a meșteșugurilor implicate în realizarea lor, a tehnicilor de construcție cu lemn, a decorațiunilor interioare și exterioare. Pentru a face legătura cu prezentul a acestor monumente căzute în uitare, filmul insistă și asupra prezentării cadrului natural și a micilor comunități în care continuă să funcționeze aceste biserici”, explică regizorul Cristian Kiki Vasilescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-26

TAGURI: biserici din lemn, documentar, romania, film, drone
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...