2018-12-15 09:57


"Blackstar" cu accente de jazz. Bowie, la 69 de ani și al 25-lea album

 |  16:12
"Blackstar" cu accente de jazz. Bowie, la 69 de ani și al 25-lea album

David Bowie va lansa vineri, când împlinește 69 de ani, al 25-lea album din carieră, "Blackstar". Bowie demonstrează de această dată că este un rocker gata să surprindă cu seducătoare accente de jazz.

Și acum trei ani cântărețul și-a ales ziua de naștere pentru a lansa, după ani lungi de tăcere, piesa "Where are we now?", care evocă anii săi "berlinezi". Două luni mai târziu, un album cu accente rock și melodii accesibile, "The Next Day", a confirmat revenirea în mare formă a artistului cu o mie de vieți, tăcut de ani buni, dar sărbătorit printr-o mare expoziție itinerantă care a fost văzută în 2015, în timpul escalei la Paris, de vizitatorul cu numărul un milion.

De atunci David Bowie a avut multe proiecte, de la muzică de generic pentru seriale, musicaluri și câteva apariții, cum ar fi cea de pe cel mai recent album al The Arcade Fire. Bowie pare că retrăiește anii 1970 când, cu numeroase costume și personaje, părea că dictează în modă și nu se supune ei. Tot dorința de a se recrea l-a făcut de această dată să se îndrepte spre jazz: al 25-lea album, plasat sub semnul unei misterioase stele negre ("Blackstar"), este plin de sunete îndrăcite de baterie și explozii ale saxofonului (primul instrument al lui Bowie), alături de o voce catifelată care transmite atât blândețe, cât și o îngrijorare surdă. Cântărețul își organizează și își descompune piesele, ignorând cele trei-patru minute ale formatului pop-rock obișnuit. Se regăsesc uneori fragmente care rezonează cu albume vechi, cum ar fi "Low" (1977) sau "Black Tie White Noise" (1993), cea din urmă fiind piesa cu care s-a relansat Bowie după anii 1980, grei pentru artist.

Cu "Blackstar", ideea nu a fost atât de a realiza un disc de jazz, ci "de a înregistra un album al lui David Bowie cu muzicieni de jazz care nu ar cânta neapărat jazz", a spus la postul de radio american NPR Tony Visconti, producătorul vedetei. "În formația sa a existat unul sau două decenii un important jazzman, Mike Garson, pianist foarte talentat. Așa că mereu a fost o nuanță de jazz în unele din producțiile sale anterioare, iar David cunoaște foarte bine acordurile de jazz", a adăugat producătorul.

"Am plecat de la un cântec sau două, am ajuns apoi la mai multe titluri și în final la un proiect de album complet", a afirmat tot la NPR saxofonistul american Donny McCaslin, al cărui instrument este omniprezent în "Blackstar", album pe care mai apar bateristul de jazz Mark Giuliana sau muzicianul și producătorul James Murphy.

La sfârșitul lui 2014, două piese, "Sue (Or In A Season of Crime)" și "Tis A Pity She Was A Whore", anunțaseră caracterul jazz al albumului. Cele două piese se regăsesc în versiune rock-jazz printre cele șapte titluri ale noului album. Fanii au putut asculta în urmă cu câteva săptămâni și "Blackstar", piesă de zece minute extrasă din coloana sonoră compusă de Bowie pentru serialul polițist franco-britanic "Panthers". Această melodie introductivă dă tonul ansamblului discului, cu cuvintele sale întunecate ("În ziua execuției, /Numai femeile îngenunchează și zâmbesc") și diferitele sale nuanțe, de la free-jazz la sonorități de sorginte orientală și la note de "slujbă neagră".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-06

Mai multe imagini:
zoom

TAGURI: david bowie, rock, jazz
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...