2018-10-23 02:50


“Eminescu- poezie, artă, viață”, un manifest închinat lui Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naționale

 |  20:09
“Eminescu- poezie, artă, viață”, un manifest închinat lui Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naționale

Numeroşi artişti plastici, poeţi şi scriitori au pus la punct un eveniment-manifest dedicat marelui Mihai Eminescu, intitulat “Eminescu- poezie, artă, viață”. Aflat la a patra ediție și organizat de Asociația RoBizArt, cu sprijinul Ministerului Culturii și cel al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, sub coordonarea profesorului și sculptorului Ioan Ladea, evenimentul va avea loc în perioada 15-25 ianuarie, în elegantele săli ale Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, din București.

Curatorii expoziției de artă plastică sunt conf. univ. dr. Florin Stoicu și asist. univ. dr. Răzvan-Constantin Caratănase. Cu acest prilej, vor fi expuse lucrări ale unor artiști plastici consacrați, respectiv Florin Stoiciu, Cristian Țârdel, Răzvan-Constantin Caratănase și Andrei Ciubotaru, dar și ale mai tinerilor lor colegi, studenți și masteranzi, Ana Maria Dinu, Răzvan Dragoș, Alexandru Grecu, Andra Marișoiu și Adriana Ropotan.

În deschidere, va fi subliniată importanța liricii eminesciene și cea a Zilei Naționale a Culturii, de către poetul Ioan Es. Pop, prozatorul Radu Sergiu Ruba și directorul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, Ovidiu Dumitru, după cum a transmite Ștefan Pricop, responsabilul de comunicare al evenimentului cultural.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Naţionale. Precedente pentru această sărbătoare există şi în alte ţări europene. Astfel, în Spania, ziua culturii a fost fixată în ziua morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia a fost aleasă ziua de naştere a lui Luis de Camoes. Autorităţile din Republica Moldova au hotărât, de asemenea, ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-17

TAGURI: Eminescu- poezie, artă, viață, manifest, ziua culturii nationale
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...