2017-01-19 17:09

TIMP LIBER


Gheorghe Zamfir: Nimeni nu mă vrea!

 |  21:00
Gheorghe Zamfir: Nimeni nu mă vrea!

Dacă nu aţi mai cumpărat de mult timp bilete la un concert al maestrului Gheorghe Zamfir, ar trebui să ştiţi că nu din vina artistului se întâmplă acest fapt incredibil, având în vedere succesele pe care le-a avut în întreaga lume şi faima pe care a adus-o ţării noastre pretutindeni, cu mult înainte să se nască . Românul care a vândut peste 700 de milioane de albume şi care a dat spectacole cu casa închisă în cele mai exclusiviste locuri de pe planetă se află de ceva timp într-un con de umbră fără ca măcar el să ştie de ce. Şi dacă la Papa Ioan Paul al II-lea a avut acces, la Sala Palatului porţile rămân închise pentru el.

În România sunt la modă show-urile prin care se caută talente printre amatori, în timp ce artiştii consacraţi sunt îngropaţi în uitare şi indiferentă. Nu poţi asculta o piesă cântată la nai, fără ca ea să nu fi fost abordată înainte de Zamfir. Nu poţi avea în faţa ochilor acest instrument, fără ca gândul să nu-ţi zboare la Zamfir. La urma urmei, cine este mai „naist” decât Zamfir? Da, răspuns corect: nimeni! Şi totuşi, unde este Zamfir? De ce nu umple Sala Palatului? De ce nu ridică audienţele până la cer în emisiunile zilelor noastre şi ne este zgâriat timpanul de toate care parcă şi-au dat întâlnire la noi în ţară? Dacă în urmă cu fix un an, l-am găsit pe Gheorghe Zamfir foarte supărat că , situaţia a rămas fix la fel. Nici un concert nu se află în agenda de sărbători a marelui naist, iar dezamăgirea i se citeşte în glas. „Nu sunt solicitat pe nicăieri. Asta-i situaţia! Nimeni nu mă vrea şi nu ştiu de ce se întâmplă aşa ceva! Sunt trist, foarte trist, dar poate că asta-i soarta mea. Să fiu mare doar pentru străini!”, ne-a spus Zamfir, cumva resemnat la ideea că trebuie să-şi pună naiul în cui atunci când păşeşte graniţele ţării. Pe 9 decembrie, în cadrul unei gale Electrecord care va avea loc la Sala Palatului, Gheorghe Zamfir va fi un nume printre cele 30 care urmează a fi strigate la scenă deschisă. Naistul ne-a spus că nu poate onora acest eveniment şi că îşi doreşte cu ardoare să cânte şi nu să primească diplome. „Cine mai are nevoie de Gheorghe Zamfir în România? Eu nu mai am loc în această ţară. Concerte au Tudor Gheorghe şi Ştefan Bănică! Cine vrea să mai asculte naiul lui Zamfir? Eu am interzis la Sala Palatului, nu mă lasă nimeni să cânt în ţara mea! Toate lucrurile bune care mi s-au întâmplat în viaţa asta, tot ce am primit mai bun pe lume a fost din străinătate. Ţara mea nu m-a respectat şi oamenii mei nu mă iubesc. Afară primesc urale, aplauze, oamenii plâng când îmi ascultă naiul, iar în România sunt nimeni, sunt marginalizat şi trimis în umbră. Este cumplit ce se întâmplă şi sunt foarte trist şi mâhnit, dar asta este realitatea în care trăiesc. Sunt singurul artist din lume care abordează 12 stiluri diferite la un singur instrument, însă românii nu mă vor!”, ne spunea maestrul Zamfir pe 7 decembrie 2010, declaraţia lui, învechită cu un an, rămânând, din păcate, valabilă şi acum.

Ce (nu) ştiaţi despre Zamfir

„Lonely Shepherd”, soundtrack-ul filmului „Kill Bill”, a depăşit opt milioane de vizualizări pe YouTube, iar restul pieselor cărora Gheoghe Zamfir le-a dat viaţă la nai înregistrează fiecare peste un milion şi jumătate de accesări. Lucrurile astea cred că spun ceva despre un artist, nu-i aşa? Şi totuşi, acel artist, ajuns astăzi la 70 de ani, se simte dat la o parte chiar la el în ţară, în timp ce străinii ar da orice să-l aibă într-un concert. Wikipedia spune că „între anii 1968 şi 1970, Zamfir întreprindea primele turnee în Germania de Vest, Elveţia, URSS, China, unde obţinea un succes impresionant. În 1970 înfiinţează propriul său Taraf concertistic, cu care susţinea, în 1971, 45 de reprezentaţii la teatrul de la Gaîté - Montparnasse din Paris, folosind pentru prima oară cele patru naiuri (soprano, alto, tenor şi bas) create de el însuşi în 1968. Reprezentaţiile se bucură de un succes fulminant. Va concerta apoi peste tot în lume, elogiile fiind unanime,din Europa, America de Sud, Canada şi SUA, până în Australia, Japonia şi Africa de Sud. Este invitat să susţină concerte, în diferite ocazii, de nenumăraţi şefi de state şi personalităţi, printre care împărăteasa Japoniei, preşedintele Columbiei şi Papa Ioan Paul al II-lea”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-13

TAGURI: gheorghe zamfir, supărat, România, naiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CITITOR
08 Dec 2011

Gh. Zamfir a fost cineva in arta,acum,din pacate,a luat-o razna....

Adauga un comentariu

Random image