2019-01-23 05:51


“Moartea lui Tarelkin” are loc pe scena Teatrului Metropolis

 |  15:38
“Moartea lui Tarelkin” are loc pe scena Teatrului Metropolis
Livia Lixandru

“Moartea lui Tarelkin” este o comedie-glumă în două părţi, cu un prolog şi inserturi din "Procesul". De ce îşi suprimă Tarelkin, rol interpretat de actorul George Ivaşcu, libertatea pentru ca mai apoi să nu-şi mai poată susţine propria identitate? Este un paradox foarte interesant.

Vorbim de două tipuri de libertate. Libertatea interioară a individului care se bazează pe speranţă, pe visuri şi libertatea exterioară care din păcate nu ne aparţine. Aparţine altora, aşa cum spune şi monologul: "Cei puternici îi asupresc pe cei slabi, cei bogaţi îi umilesc pe cei săraci". Poate de aici şi condiţia foarte frumoasă a acestui personaj, Tarelkin. Faptul că un om vrea să existe şi la un moment dat sistemul îl face una cu pământul. Cum putem supravieţui unui sistem birocratic monstruos în care banul pare a fi singura salvare? Să învăţam să iubim. Până la urmă este un îndemn creştinesc, "iubeşte-ţi aproapele". Monologul final spune foarte multe despre condiţia umană: "Lumea asta strâmbă". Drept pentru care cred că singura soluţie ca să faci faţă sistemului este să-ţi creezi modele, dar nu false. Iar criza noastră este că nu avem modele sau că modelele sunt greşite. Imposibilitatea omului de a-şi descifra sensul existenţei civice duce la dezintegrarea relaţiilor interumane? Rolul lui Tarelkin este jucat de actorul George Ivaşcu.

Cine este George Ivaşcu

 

Căsătorit cu colega sa de promoţie, binecunoscuta regizoare Alice Barb, de care se îndrăgostise în 1989, joacă în piesele montate de aceasta, înfiinţează împreună şi cu fratele Alicei ( Nagy Robert – prim solist al Operei Române din Bucureşti ) compania teatrală Of-Of, sunt premiaţi separat şi împreună, iubesc aceleaşi filme, aceiaşi actori, jocurile pe calculator, pasiuni comune (ezoterismul, poveştile SF şi excursiile), dar divorţează în termeni mai mult decât amiabili în septembrie 2007, (motivul: lipsa copiilor din familie), prezentându-se la tribunal de mână. După ce şi-a luat doctoratul în Artele Spectacolului, cu tema “ Logica absurdului în arta spectacolului din secolul XX “, a încercat şi regie, şi în prezent, pe lângă toate aceste activităţi, este conferenţiar universitar doctor la Universităţile naţionale de artă teatrală şi cinematografică din Bucureşti şi Sibiu, unde împărtăşeşte din experienţa sa studenţilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-02

Mai multe imagini:
“Moartea lui Tarelkin” are loc pe scena Teatrului Metropolis
zoom

TAGURI: george, Ivascu, moartea lui tarkelin, teatrul metropolis, scena, paradox, identitate
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...