2018-11-12 20:39


Parodierea actului Justiţiei! Cristian Bajora pune în scenă “Spectatorul condamnat la moarte“

 |  15:20
Parodierea actului Justiţiei! Cristian Bajora pune în scenă “Spectatorul condamnat la moarte“
Livia Lixandru

“Spectatorul condamnat la moarte“ se joacă pe 19 iulie la Teatrul în Culise din Bucureşti. Pe lângă parodierea actului Justiţiei, haina comică obişnuită în dramele lui Matei Vişniec, este evidentă încă din primele secvenţe ale piesei “Spectatorul condamnat la moarte“. Regizorul Cristian Bajora transpune în cheie personală piesa lui Matei Vişniec, “Spectatorul condamnat la moarte”, storcând efecte comice de unde nici n-ai putea bănui şi construindu-şi spectacolul în spirale din ce în ce mai largi, mai ilariante, mai acaparatoare.

Textul lui Matei Vişniec are un mesaj aproape strigat, acela de a nu uita că atunci când mergem “la teatru” păşim într-un spaţiu al artei, iar persoanele din faţa noastră nu sunt nişte simpli bufoni angajaţi să binedispună iubitele şi odraslele ci artişti care slujesc frumosului. Piesa trece peste orice barieră a convenţiei, începe cu mult înaintea '”primului gong” şi se termină, aşa cum spune Vişniec, “în stradă”, mult după ce reflectoarele deja s-au stins, iar relaţia spectator-actor capătă dimensiuni nemaiîntâlnite într-o sală de teatru obişnuită. Textul permite momente lungi de improvizaţie ale actorilor.

Pe măsură ce acţiunea avansează, aflăm că majoritatea “angajaţilor” pe care i-am întâlnit la parter (garderobiera, fata de la bar, un consumator plictisit, fata care rupe biletele) sunt, de fapt, chiar actorii din spectacol. La început, “ostilităţile” se desfăşoară în limitele unei normalităţi aproximative. Judecătorul (Alexandru Minculescu), avocatul acuzării (Ştefan Nistor) şi avocatul apărării, care acuză cel mai rău (Florin Frăţilă), aleg la întâmplare un spectator care, bietul de el, nici nu ştie că tocmai a comis o crimă abominabilă. Finalul spectacolului îl veţi descoperi singuri, dacă aveţi curajul să vă expuneţi riscului de a fi “criminalul” serii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-15

TAGURI: spectatorul, condamnat, moarte Cristian bajora, matei, visniec
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...