2019-03-25 07:53


Polanski s-a retras din juriul Premiilor Cesar la presiunea feministelor

 |  18:27
Polanski s-a retras din juriul Premiilor Cesar la presiunea feministelor

Cea de-a 42-a gală de decernare a premiilor César nu va avea în acest an un preşedinte al juriului, după ce regizorul Roman Polanski a anunţat că renunţă la această funcţie, informează Le Figaro.

Academia care acordă Premiile César a hotărât să nu aibă un preşedinte al juriului. "Nu am propus nimănui să fie preşedinte al juriului din raţiuni pe care le veţi pricepe foarte repre”, a transmis, sâmbătă, Alain Terzian, preşedintele Académie des Sciences et Techniques du Cinéma, academia care decernează aceste trofee.

Gala de decernare a premiilor César va avea loc pe 24 februarie la Paris.

Profund marcat de polemicile iscate de desemnarea sa drept preşedinte al celei de-a 42-a ediţii a Premiilor César, regizorul Roman Polanski s-a recuzat, scrie Mediafax.

Conform precizărilor făcute publice de către avocatul său, Polanski a decis să nu dea curs invitaţiei organizatorilor Festivalului.

Reţelele sociale au explodat atunci când lui Polanski i s-a propus preşedinţia Premiilor César, organizaţiile feministe au chemat la boicotul festivalului şi însuşi Ministrul francez pentru drepturile femeilor, Laurence Rossignol, a criticat vehement desemnarea.

În 1977, în California, cineastul (pe atunci învârstă de 43 de ani) a fost arestat sub acuzaţia de viol comis asupra unei adolescente de 13 ani. Polanski a pledat vinovat de „raporturi sexuale ilegale”, a stat închis 42 de zile, apoi a fost eliberat condiţionat şi a fugit din Statele Unite înainte de pronunţarea verdictului în procesul în care era implicat.

La 7 decembrie 2016, printr-o sentinţă definitivă, Curtea supremă din Polonia a refuzat cererea de extrădare a lui Polanski în Statele Unite. La pronunţarea sentinţei, regizorul, care locuieşte la Paris, s-a declarat încântat de faptul că va putea, în sfârşit, să meargă în Polonia, „la Salwator (cartier rezidenţial din Cracovia), să mă reculeg la mormintele tatălui meu şi la cel al bunului meu prieten, Andrzej Wajda (decedat la 9 octombrie 2016). Regret doar că a trebuit să aştept atât de mult această decizie.”

În septembrie 2009, Polanski a venit în Elveţia, la Festivalul de film de la Zurich, unde urma să i se înmâneze un premiu pentru întreaga carieră. Poliţia elveţiană l-a reţinut atunci, la cererea americanilor, iar Polanski a fost ţinut în arest la domiciliu, la o vilă pe care o are în Elveţia, ţară care, în cele din urmă, a refuzat să-l extrădeze în Statele Unite unde acuzaţia de viol nu s-a prescris.

În vârstă de 83 de ani, Polanski a fost recompensat de opt ori cu Premiul César.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-02-06

TAGURI: polanski, juriu, premiile cesar, feministe
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...