2018-12-17 11:59


Radu Jude, decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler. Mai multe personalităţi ale culturii, decorate de preşedintele Klaus Iohannis

 |  22:44
Radu Jude, decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler. Mai multe personalităţi ale culturii, decorate de preşedintele Klaus Iohannis

De Ziua Culturii Naţionale, preşedintele Klaus Iohannis a decorat o serie de personalităţi din domeniul culturii, în semn de înaltă apreciere pentru excelenţa de care au dat dovadă în întreaga lor carieră. Astfel, regizorul şi scenaristul Radu Jude a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de Cavaler, pe dirijorul Cristian Mendal cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler; arheologul Ioan Piso cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Comandor; directorul de imagine de film Vasile Drăgan cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer şi scriitorul Matei Visniec cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer.

Radu Jude a regizat filmul „Aferim!” care a primit, anul trecut, Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Pentru dăruirea şi talentul cu care s-a implicat în promovarea imaginii României în lume, regizorul a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de cavaler. 

“Ziua Culturii Naţionale ne oferă prilejul decorării dumneavoastră pentru cariera excepţională şi îndelungată, pentru strălucirea talentului pe care l-aţi fructificat în confruntările artistice internaţionale, pentru exemplul pe care îl daţi generaţiilor ce vă urmează şi vă admiră.

Opera dumneavoastră se aşează în faţa lor ca un reper de profesionalism şi angajament în slujba valorilor umane fundamentale. Ea este rodul aşezării modernităţii expresiei artistice pe fundamentul bogatei tradiţii muzicale, dramatice şi cinematografice româneşti. Este reconfortant să aflăm că patrimoniul cultural al României are deopotrivă cercetători şi apărători, dar şi forţe creatoare ce-l îmbogăţesc constant. Importantele ordine naţionale pe care astăzi, în numele Statului Român, vi le-am conferit sunt o recunoaştere a valorilor perene ale naţiunii noastre.

Dumneavoastră le-aţi dat un contur ştiinţific şi o strălucire artistică deosebită.

Întorcându-mă la personalitatea celui pe care îl cinstim astăzi, Mihai Eminescu, doresc să evoc cuvintele din 1932 ale lui George Călinescu care, vorbind despre dispariţia prematură a poetului național, spunea: „Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.”

Dumneavoastră sunteţi, alături de suficient de mulţi alţii, dovada vitalităţii culturii româneşti, a capacităţii României de a intra cu fruntea sus în dialogul civilizaţiilor pentru a contribui prin opere nepieritoare la îmbogăţirea umanităţii. Vă îndemn să încurajăm talentele puternice şi autentice să se ridice și să poarte cu ele expresia culturii noastre.

Vă felicit şi vă mulţumesc!”, a fost alocuţiunea preşedintelui Klaus Iohannis susținută cu prilejul ceremoniei de decorare a unor personalităților mai sus menţionate.

Carte de vizită Radu Jude

• A regizat mai multe scurtmetraje, printre care "Corp la corp" (2003), "Marea Neagra" (2004), "Lampa cu caciula" (2006) - cel mai premiat scurtmetraj romanesc al tuturor timpurilor, câstigator al marilor premii la festivaluri de film din lumea întreagă. Filmul "Alexandra" (2007) a fost selecţionat în peste 30 de festivaluri, printre care Clermont-Ferrand, San Francisco, Cottbus sau Oberhausen (unde a obtinut Marele Premiu).

• Radu a regizat, de asemenea, aproximativ 100 de spoturi publicitare.

• "Cea mai fericita fata din lume" reprezinta debutul lui In lungmetraj şi a obtinut Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST Intl. Film Festival si Premiul FIPRESCI la IndieLisboa. Filmul a fost selectionat In ACID Programme la Festivalul de la Cannes 2009.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-18

TAGURI: radu jude, decorat, ordinul national pentru merit, cavaler, klaus iohannis, steaua romaniei
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...