2018-10-22 12:58


Teoria relativității în publicitate (III). Succes fără spectacol nu există. Nici pentru laureații Oscar

 |  18:04
Teoria relativității în publicitate (III). Succes fără spectacol nu există. Nici pentru laureații Oscar

Rhytm and Hues au creat efectele speciale pentru „Life of Pi“ și au câștigat și un Oscar pentru efecte vizuale, iar imediat după aceea au dat faliment, de fapt, falimentul era iminent, iar în seara decernării Premiilor Oscar, 500 de artiști au manifestat în fața sălii în care Rhytm and Hues primeau statueta. După 25 de ani de muncă. Prin mâinile lor au trecut zeci de filme, care mai de care mai cunoscute și răsplătite în premii.

La început am vrut doar să prelungim faptul că munceam ceea ce ne plăcea și mai eram și plătiți pentru asta, spunea unul dintre oamenii vechi din companie. A urmat creșterea și bineînțeles apariția studiourilor din India şi Thailanda. Când filmele la care lucrezi se intitulează „Django Unchained“ sau „Hunger Games“ nu te gândești la faliment, te gândești la direcții de dezvoltare. Și a urmat Premiul Oscar. Premiul despre care Dragos Vâlcu, directorul MultiMedia Est, producătorul filmelor lui Radu Muntean, spunea că este cel care îți aduce succesul, el gândidu-se la cel financiar, pentru că, tot din spusele lui, am înțeles că filmele în România sunt un fel de break even, un rulaj și nu un câștig. Dar un Premiu Oscar îți deschide calea. Nu și pentru Rhytm and Hues. Cum spunea Anita Roddick, fondatoarea Body Shop: antreprenoriatul înseamnă o luptă zilnică pentru supraviețuire. Iar premiile ca premii nu mai țin loc de bani.

Pilda „Aurora”

Premiile trebuie să fie asezonate cu mai multe ingrediente pentru a ține de foame. În primul rând de o mentalitate, care să înglobeze banii alături de calitate artistică. Și e greu, mai ales atunci când punctajul care acordă finanțări pentru filme ține la loc de cinste participarea la festivaluri, cu 10 puncte, iar rambursarea către Centrul Național al Cinematografiei a sumei totale pentru producția filmului capătă doar 1 punct. Atunci, Cristi Puiu vine și spune că el face filme pentru 10 oameni (s-ar putea ca cifra să nu fie exactă, să fi spus 20) dacă doar oamenii aceia îl înțeleg, fără să știe că în felul acesta își face singur un deserviciu. Ca dovadă, „Aurora“, cel mai bun film al lui, a trecut fără să mai atragă atenția așa cum o făcuse „Moartea domnului Lăzărescu“.

Un bărbat își împușcă soția cu o pușcă meșterită de el. Pleacă să-și ia fetița de la școală și intră în clasă ca să o ajute să se îmbrace. Lângă banca fetiței stă un băiețel sau o altă fetiță, care îl fixează cu privirea. Bărbatul se uită la el și îl întreabă cu ură, de parcă ar fi fost o luptă de cartier în care se decidea cine va conduce traficul de droguri pentru următorii 20 de ani: ce te uiți așa? Ca o continuare a stării lui de ură care l-a împins să-și ucidă soția și din care nu se mai poate desprinde. Și numai aceste câteva minute din „Aurora“ și ar trebui să ne dăm seama că avem în față un film genial. Dar nu. Publicul a fost mai degrabă rezervat. De ce? Răspunsul îl găsim la Stalin: când nu înțelegi despre ce este vorba, este vorba despre bani. La fel și în cazul de față. Este vorba despre bani. Mai bine spus, despre refuzul de a vedea că filmele bune sunt făcute cu bani. Când te lupți atâta timp să dovedești că filmele înseamnă doar artă și nu bugete, că mergi la festivaluri și nu socializezi pentru că nu ești construit pentru asta, ajungi în situația în care filmul care trebuia să fie o reprezentare totală a talentului tău, „Aurora“, să treacă în tăcere prin sălile de cinema. Pentru că eu cred că există o legătură organică între Cristi Puiu și „Aurora“, mai mult decât cu oricare alt film. Nu toate filmele sunt „Planeta maimuțelor“. Dar toate filmele au nevoie să înglobeze spectacol. Fie că este vorba despre banii pentru scenariu, fie că discutăm despre actorii pe care încerci să-i aduci pe ecran. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-08-12

TAGURI: teoria relativitatii, publicitate, spectacol, laureati, oscar
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...