2018-12-14 12:08


Tornade emoţionale şi suspans la TIFF 2015. Vor fi prezenţi cineaşti din 13 ţări

 |  18:44
Tornade emoţionale şi suspans la TIFF 2015. Vor fi prezenţi cineaşti din 13 ţări

Emoţia, tensiunea dusă la extrem şi suspansul sunt elementele cheie care definesc ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Organizatorii TIFF au anunţat cele 12 filme care vor intra în competiţia pentru Trofeul Transilvania, fiind vorba de pelicule bazate pe “încercări surprinzătoare ale unor cineaşti tineri de a revigora filmul de gen”, din 13 ţări: Argentina, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Iran, Islanda, Marea Britanie, Mexic, Spania şi SUA.

“Emoţie, tensiune dusă la extrem şi încercări surprinzătoare ale unor cineaşti tineri de a revigora filmul de gen se vor regăsi anul acesta în competiţia Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Cele 12 filme care concurează pentru Trofeul Transilvania - cinci realizate de regizori debutanţi şi şapte de cineaşti aflaţi la al doilea lungmetraj - vin din 13 ţări: Argentina, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Iran, Islanda, Marea Britanie, Mexic, Spania şi SUA”, susţin organizatorii TIFF 2015. Directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, a subliniat că l-a interesat felul în care cineaştii aflaţi la primul sau al doilea film reuşesc să maximizeze, prin decupaj precis, interpretări excelente şi fler regizoral, “impactul unor poveşti care pleacă de la un set-up, buget sau număr de personaje minimale”.

“E remarcabil cum toate acestea se transformă, pe parcurs, în veritabile tornade emoţionale sau de suspans. Există filme cu doar două sau trei personaje, filme a căror acţiune rareori părăseşte pereţii unei încăperi sau scene încordate de acţiune mai eficiente ca într-un blockbuster hollywoodian”, a susţinut Chirilov.

TIFF va avea loc în perioada 29 mai - 7 iunie 2015 la Cluj-Napoca, fiind organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj.

Filmul "Despre oameni şi oi" (regizor Grímur Hákonarson) va veni la TIFF direct din competiţia "Un Certain Regard" de la Cannes cu povestea emoţionantă a doi fraţi care nu şi-au spus o vorbă timp de patru decenii, dar pentru care totul se schimbă când trebuie să salveze ce au mai scump pe lume: oile. "Radiator", în regia lui Tom Browne, un debut comparat cu "Amour", despre cum, la bătrâneţe, părinţii devin, la rândul lor, copii, "Nopţi de vară" (regizor Mario Fanfani), în care jumătatea unui cuplu aparent perfect are un secret întunecat sau "Parisul nordului", regizat de Hafsteinn Gunnar Sigurdsson, ”o dramedie” despre relaţia tată-fiu, în care un profesor decide să-şi revadă tatăl după câteva sesiuni la Alcoolicii Anonimi, peliculă remarcată în competiţia Karlovy Vary 2014. Suspans şi acţiune se regăsesc în "Plan pe şase ani" (regizor Santiago Cendejas), o combinaţie de thriller şi film noir à la David Lynch, la limita dintre voyeurism şi invaziune, şi în "Regii capitulează", în regia lui Philipp Leinemann, în care doi poliţişti mor în timpul unei confruntări violente, iar colegii lor nu mai au decât un scop: răzbunarea. Scene încordate de suspans se regăsesc în "Lecţia", peliculă regizată de Kristina Grozeva şi Petar Valchanov, o dramă cu accente realiste à la fraţii Dardenne despre o profesoară care ia decizii extreme din cauza datoriilor, dar şi în "Melbourne" (regizor Nima Javidi), despre un cuplu confruntat cu o dificilă dilemă morală după un tragic accident. "600 de mile", regizat de Gabriel Ripstein, distins cu premiul pentru Cel mai bun debut la Berlin 2015, este filmul în care actorul Tim Roth joacă rolul unui agent american a cărui soartă se leagă iremediabil de tânărul contrabandist pe care-l urmăreşte, "10.000 de kilometri" (regizor Carlos Marques-Marcet), o pasionantă istorie de dragoste la depărtare, reconfigurată prin Skype. Vor fi proiectate şi "Incendiul", în regia lui Juan Schnitman, şi "Melody", regizat de Bernard Bellefroid, în care povestea gravitează exclusiv în jurul a două personaje.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-06

TAGURI: tiff, 2015, cineasti, festival, film, transilvania, cluj, Mihai, Chirilov
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...