2019-01-16 20:33


DIICOT: 17 persoane duse la audieri pentru infracţiuni informatice

 |  10:46
DIICOT: 17 persoane duse la audieri pentru infracţiuni informatice

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Ploieşti au organizat, miercuri, 15 percheziţii domiciliare în vederea destructurării unei grupări infracţionale specializată în săvârşirea de infracţiuni informatice. În urma percheziţiilor 17 persoane au fost conduse la audieri.

Percheziţiile au fost efectuate în Bucureşti (6), Constanţa (3), Sinaia, Piteşti, Brăila, Craiova, Sibiu şi comuna Fintea, judeţul Dâmboviţa, iar anchetatorii au ridicat mai multe calculatoare şi dispozitive de stocare a datelor informatice, potrivit unui comunicat al DIICOT.

Acuzaţiile fac referire la săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la in grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice prin încălcarea măsurilor de securitate, deţinerea fără drept a unor programe informatice şi cauzarea unor prejudicii materiale prin introducerea de date informatice în scopul obţinerii de mijloace materiale.

Ghica Alexandru şi Ursu Mihai Valentin au pus bazele grupului infracţional în perioada octombrie 2010 - aprilie 2012, la acesta aderând alte 11 persoane specializate în săvârşirea de infracţiuni informatice, atacuri asupra sistemelor informatice şi folosirea frauduloasă a datelor în scopul obţinerii de sume substanţiale de bani.

Cei doi au obţinut, prin intermediul unor aplicaţii informatice, datele unor conturi SIP şi VOIP pe care le-au folosit pentru a apela numere cu suprataxă din străinătate (Marea Britanie, Germania, Spania, Taiwan, Siera Leone etc), obţinând un procent variabil între 10 şi 15% din valoarea apelurilor pe minut. Totodată, infractorii au accesat fără drept unele sisteme informatice (servere), conturile ale căror date de identificare şi accesare au fost obţinute fiind ulterior utilizate pentru a apela numere premium (cu suprataxă) puse la dispoziţie de societăţi care funcţionează în acest domeniu, din Hong-Kong şi Cipru.

Membrii grupării au putut apela numere premium, folosindu-se de toate datele obţinute, inclusiv cele ale serverelor. Prin toată această activitate s-a cauzat un prejudiciu total de peste 4.000.000 de euro din care membrii reţelei au primit în conturi bancare peste 400.000 de euro, ceea ce reprezintă doar un procent de minim 10%.

De asemenea, unul dintre membrii grupării infracţionale a accesat ilegal site-ul oficial Kaspersky, perturbându-i grav funcţionarea, compania americană suferind un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de dolari. 'S-a constatat probator, totodată, că în baza unei rezoluţii infracţionale unice, în perioada septembrie 2011 - aprilie 2012, Etcu Petru împreună cu Ghiţă Eugen George au desfăşurat activităţi de phishing postând pe site-uri specializate din SUA, anunţuri de vânzare a unor autoturisme cu un preţ ridicat, solicitând persoanelor interesate fie un avans din preţul pretins, fie date de identificare ale unor conturi sau carduri bancare prin care urma să se realizeze plata autoturismelor. Datele astfel obţinute au fost utilizate pentru a transfera sume de bani din contul titularului în cele ale autorilor', potrivit DIICOT, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-09-01

TAGURI: DIICOT, percheziţie, infracţiune, informatic
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...