2019-01-23 18:34


21 de morţi şi 79 de răniţi într-un atentat în faţa unei biserici din Egipt

 |  18:18
21 de morţi şi 79 de răniţi într-un atentat în faţa unei biserici din Egipt

Un atentat comis"probabil" de un kamikaze, în faţa unei biserici din oraşul egipteanAlexandria, s-a soldat cu 21 de morţi şi 79 de răniţi, la două luni dupăameninţările al-Qaida la adresa comunităţii copte egiptene.

PreşedinteleHosni Mubarak a condamnat, într-o alocuţiune televizată, un "act criminalodios care a vizat naţiunea, copţi şi musulmani", şi a denunţat, fără altedetalii, "implicarea străină" în acest masacru.

Tensiunile s-auintensificat sâmbătă în faţa acestei biserici, unde au avut loc confruntăriîntre poliţie şi manifestanţi creştini.

Atacul s-a produs lascurt timp după miezul nopţii, în faţa bisericii Sfinţilor (Al-Qiddissine) dincel de-al doilea oraş al Egiptului, în timp ce credincioşii începeau să iasă dinclădire după o slujbă de Anul Nou.

Ipoteza uneimaşini-capcană, menţionată iniţial de autorităţi, a fost îndepărtată în cursulzilei de Ministerul de Interne, care a precizat că masacrul a fost"probabil" comis de un kamikaze.

Bomba, de fabricaţielocală, conţinea bucăţi de metal "pentru a atinge un număr cât maimare" de persoane, potrivit unui comunicat al ministerului.

Circumstanţeleexploziei, "ţinând cont de metodele care domină în prezent activităţileteroriste la nivel mondial şi regional, arată clar că elemente externe auplanificat şi urmărit comiterea" atentatului, precizează ministerul.

Copţii din Egipt suntadesea vizaţi de violenţe interconfesionale, care nu au mai luat până acumforma unui atentat sinucigaş.

Atentatul,nerevendicat, are loc la două luni după ameninţările proferate la adresacopţilor de o aripă irakiană a reţelei al-Qaida, care îi acuză că sechestreazăsoţiile preoţilor copţi ortodocşi care s-au convertit la islam.

Papa Benedict alXVI-lea a denunţat "tensiunile ameninţătoare ale momentului", făcândapel la liderii lumii să apere creştinii în faţa abuzurilor şi intoleranţeireligioase.

Copţii, cea maiimportantă comunitate creştină din Orientul Mijlociu, reprezintă între 6 şi 10la sută din cei 80 de milioane de egipteni, marea majoritate musulmani sunniţi.Slab reprezentaţi în Parlament, ei consideră că sunt ţinuţi la distanţă deposturi în justiţie, universităţi şi poliţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-09-26
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...