2017-01-22 10:14

ULTIMA ORA


43 de persoane, între care un fost judecător, trimise în judecată pentru fraude informatice

 |  13:49
43 de persoane, între care un fost judecător, trimise în judecată pentru fraude informatice

Procurorii DIICOT Hunedoara au trimis în judecată 43 de persoane, printre care un fost judecător de la Tribunalul Bucureşti, un avocat în cadrul Baroului Iaşi, un medic şi mai mulţi oameni de afaceri, acuzaţi de interceptări neautorizate ale convorbirilor telefonice şi transfer neautorizat de date.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Hunedoara au trimis în judecată 43 de persoane, pentru săvârşirea de infracţiuni informatice şi infracţiuni prev. de Legea nr. 51/1991, privind siguranţa naţională a României, constând în realizarea de interceptări neautorizate ale convorbirilor telefonice, discuţiilor în mediul ambiental, transmisiilor tip SMS şi transfer neautorizat de date din sisteme informatice.

Anchetatorii au stabilit că Nicolae-Dan Oproiu a deţinut, a utilizat şi a comercializat, direct şi prin internet, produse software destinate interceptării ilegale a comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobilă şi a discuţiilor ambientale.

Procurorii DIICOT au identificat 42 de inculpaţi, printre care un fost judecător de la Tribunalul Bucureşti, un avocat în cadrul Baroului Iaşi, un medic şi mai mulţi oameni de afaceri, care au achiziţionat de la Oproiu una din cele trei variante ale programului, compatibile cu dispozitivele care folosesc un sistem de operare de tipul Symbian sau Windows Mobile.

Acuzaţii au instalat aplicaţiile cumpărate pe telefoane ţintă şi au utilizat produsele software realizând inteceptări ilegale ale convorbirilor telefonice, SMS-urilor, e-mail-urilor primite/transmise de către alte persoane. Softul era disponibil în varianta Light şi variantele avansate Pro şi ProXRecorder.

Varianta Light asigura transferul de pe telefonul monitorizat a informaţilor privind numerele de telefon apelate şi cele care au apelat telefonul monitorizat, durata convorbirilor efectuate, şi transmiterea către un cont anterior configurat a conţinutului SMS-urilor primite/transmise de la telefonul ţintă.

Varianta Pro a programului asigura în plus ascultarea comunicaţiilor ambientale iar varianta ProX asigura şi ascultarea convorbirilor telefonice purtate cu ajutorul telefonului ţintă. În prealabil, programul asigura transmiterea unui SMS de avertizare la iniţierea/primirea unui apel telefonic.

Aplicaţia conferea utilizatorului posibilitatea monitorizării comunicaţiilor şi discuţiilor ambientale purtate de la terminalele vizate, precum şi a transferului neautorizat de date din sisteme informatice, de natură să genereze implicaţii grave asupra siguranţei naţionale, vieţii de familie, a mediului concurenţial şi de afaceri.

Procurorii DIICOT au trimis cauza instanţei Curţii de Apel Alba Iulia.

În această cauză, Mihaela Pârvu, fost judecător de la Secţia contencios-administrativ a Tribunalului Capitalei, este învinuită de infracţiuni informatice şi infracţiuni prevăzute de Legea 51/1991 privind siguranţa naţională a României, declarau pentru Mediafax, în iunie 2010, surse judiciare.

În acest dosar, Serviciul Teritorial Alba al DIICOT a reţinut 36 de învinuiţi, iar Serviciul Teritorial Iaşi cinci.

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au emis un mandat de arestare pe numele lui Marian Abutoaiei, administratorul firmei care comercializa softul prin intermediul căruia erau interceptate în mod ilegal convorbiri telefonice. Totodată, în cazul altor nouă persoane - între care un director executiv al unei firme din Bucureşti, un director al unei firme din Bacău şi un arab - instanţa a decis cercetarea lor în stare de libertate cu interdicţia părăsirii ţării.

Procurorul-şef al DIICOT Iaşi, Iulia Diaconu, declara presei că pentru a-şi atrage clienţii firma din Iaşi care comercializa softul destinat interceptărilor ilegale a avut, în luna aprilie 2010, o ofertă promoţională.

În cauză este învinuită şi soţia unui avocat din Iaşi. Surse judiciare declarau pentru Mediafax că femeia, Camelia Bernic, este acuzată că ar fi interceptat ilegal convorbirile telefonice ale soţului său, avocatul Alex Bernic.

Nicolae Dan Oproiu a fost arestat preventiv în iunie 2010.

Procurorii DIICOT au constatat că cei implicaţi în interceptări neautorizate au vizat reporteri ai unor televiziuni locale, soţii, concubine, între persoanele care au realizat înregistrări figurând şi angajaţi ai unei firme de detectivi particulari, au declarat, surse judiciare.

Sursele citate au precizat că nu au fost interceptaţi magistraţi sau alte persoane cu funcţie de demnitare publică, un fost candidat pentru Senat din Craiova figurând în această afacere judiciară.

Printre cei care au operat interceptări sunt şi oameni de afaceri, iar printre cei ascultaţi sunt şi un reporter local al postului Antena 1, şi un corespondent local de la Realitatea TV, au adăugat sursele citate.

Cazul privind destructurarea de către DIICOT a acestei reţele este unic în România, afirmau anchetatorii.

În cadrul acestei anchete, procurorii DIICOT şi poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au derulat 53 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în alte 20 de judeţe.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-07-20

TAGURI: procurori, diicotComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image