2017-01-21 19:23

ULTIMA ORA


733 de imobile administrate de RAAPPS, scoase la licitaţie

 |  09:49
733 de imobile administrate de RAAPPS, scoase la licitaţie

Prin ordonanţa de urgenţă privind reglementarea condiţiilor de vânzare a imobilelor din proprietatea privată a statului aflate în administrarea Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), aprobată de Guvern în şedinţa de miercuri, au fost scoase la licitaţie 733 dintre cele 1.100 de imobile.

'Am cerut două exigenţe care vă asigură că se vor respecta. Prima este transparenţa deplină a acestui proces de vânzare a patrimoniului RA-APPS. Apoi obţinerea celui mai bun preţ de piaţă pentru fiecare imobil care se vinde, astfel încât cel mai bun preţ posibil să fie plătit statului pentru fiecare dintre imobilele ce vor face obiectul licitaţiilor care se vor organiza. Deci, va fi o procedură transparentă, deschisă, cu strigare, în faţa presei', a explicat premierul Emil Boc. Fără a avea privilegii, parlamentarii, miniştrii sau chiriaşii care locuiesc în astfel de imobile pot participa la licitaţie. 'Dacă parlamentarii sau cei care stau acolo vor avea bani, pot să participe la licitaţie. Dacă vor da cel mai bun preţ, îl vor cumpăra, dacă nu, va câştiga acela care va da cel mai bun preţ pe piaţă. Aceasta este regula, nu există niciun privilegiu pentru cel care este chiriaş acolo astăzi, adică să cumpere la preţ de inventar sau la preţuri din acestea modice', a declarat Emil Boc. Această vânzare nu presupune desființarea RA-APPS, ci doar restrângerea activității la câteva domenii de protocol de stat strict fundamentale. Din cele 1.100 de imobile administrate de RA-APPS, 108 nu au încă situaţia juridică clarificată şi nu vor fi introduse pe lista iniţială de scoatere la vânzare, decât ulterior, pe măsura rezolvării litigiilor, potrivit secretarului general al Guvernului, Daniela Andreescu.

În urma finalizării vânzării unora dintre cele 733 de imobile se estimează că în 2012 vor fi obţinute cel puţin 20 de milioane de euro la bugetul de stat.

Principalul argument al scoaterii la vânzare a imobilelor RA-APPS este reprezentat de lipsa resurselor materiale pentru întreţinerea bazei materiale de protocol, în condiţiile în care sunt circa 400 de litigii pentru chirii neachitate.

Experţi autorizaţi vor fixa preţul de pornire al imobilelor printr-un raport de evaluare, iar dacă prețul este mai mic decât valoarea de inventar, se va lua în calcul valoarea de inventar.

Oricare dintre persoanele interesate, mai puţin cele care au datorii faţă de RA-APPS şi litigii cu RA-APPS, vor putea participa la licitaţiile care vor fi anunţate în câte un cotidian central şi local, precum şi pe site-ul RA-APPS.

Imobilele în care se află în prezent sediile unor instituţii publice, ambasade, organizaţii internaţionale, instituţii neguvernamentale, partide politice, precum şi locuinţele puse la dispoziţie pe durata vieţii foştilor preşedinţi ai României sunt exceptate de la vânzare, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-12-06

TAGURI: RAAPPS, imobile, licitațieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image