2019-02-20 20:32


83% dintre români nu cred în lupta anticorupţie a Guvernului. Un român din trei recunoaşte că a dat mită

 |  12:21
83% dintre români nu cred în lupta anticorupţie a Guvernului. Un român din trei recunoaşte că a dat mită

O majoritate covârşitoare a românilor, 83 la sută, se declară maidegrabă neîncrezători în eficienţa eforturilor anticorupţie ale Guvernului, întimp ce un român din trei admite că, în ultimul an, a dat mită, relevăBarometrul Global al Corupţiei lansat, joi, de Transparency International.

Potrivit rezultatelor studiului,dacă în 2009 doar 12 la sută dintre subiecţii români ai studiului admiteau că audat mită pentru diferite servicii, în 2010 numărul acestora s-a triplat.

În plus, doar doi la sută dintre români consideră că, în 2010, nivelul corupţieieste mai mic decât în urmă cu trei ani, în vreme ce 87 la sută dintrerespondenţi apreciază că situaţia s-a înrăutăţit.

Doar trei la sută dintre români au încredere în capacitatea Cabinetuluide a lupta împotriva corupţiei, scor care plasează România pe ultimul loc înUniunea Europeană din punct de vedere al încrederii în Guvern. Mai mult,aproape doi români din trei afirmă că nu au încredere în nicio persoană sauinstituţie atunci când vine vorba despre lupta împotriva corupţiei, fapt care,potrivit Transparency International România (TI-Ro), demonstrează că Româniaeste cea mai dezamăgită naţiune europeană, "la mare distanţă decelelalte".

Totuşi, potrivit directorului executiv al TI-Ro, Victor Alistar, aproape70 la sută dintre români cred că implicarea cetăţenilor în acţiuni anticorupţieeste importantă şi poate să determine schimbări. Mai mult, opt din zece şi-arsprijini colegii sau prietenii activi în lupta anticorupţie, iar şase din zeces-ar implica personal în acţiuni de acest gen.

"Acest indicator este extrem de important. Procentul mare de românicare s-ar implica arată, practic, că cetăţenii fac o legătură între sărăcia încare trăiesc, pe de-o parte, şi corupţie, pe de altă parte. Este importantăcreşterea acestui indicator, iar noi, ONG-urile, îi îndemnăm pe români săraporteze cazurile de corupţie prin toate mijloacele posibile pe care le au laîndemână: hotline-uri, plângeri, reclamaţii. Îndemnăm funcţionarii publici,care sigur sunt dezamăgiţi când văd, pe de-o parte, tăieri şi, pe de altăparte, achiziţii care arată huzurul pe banii publici, să raporteze acestecazuri", a declarat Victor Alistar în conferinţa de presă de lansare aBarometrului.

Pe de altă parte, România respectă trendul global în ceea ce priveştepercepţia corupţiei în instituţiile fundamentale, partidele politice şiParlamentul fiind considerate ca cele mai corupte entităţi, urmate de sistemuljudiciar.

Cea mai puţin coruptă structură, în viziunea românilor, rămâne biserica,dar nivelul corupţiei percepute în rândul clerului creşte la 2,3, de la maipuţin de două puncte în anii anteriori.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-12-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...