2017-01-19 06:41

ULTIMA ORA


Comisiile parlamentare l-au avizat favorabil pe Leonard Orban

 |  17:57
Comisiile parlamentare l-au avizat favorabil pe Leonard Orban

Comisiile parlamentare de administraţie şi afaceri europene l-au avizat favorabil pe Leonard Orban pentru preluarea Ministerului pentru Afaceri Europene, relatează Agerpres.

Parlamentarii vor vota în cursul zilei de marţi pentru înfiinţarea noului minister, după ce comisiile au avizat, cu o singură abţinere, a deputatului Mircea Giurgiu, numirea consilierului prezidenţial în fruntea nou-înfiinţatului minister. Leonard Orban a precizat, în cursul audienţelor, că România va trebui să cheltuiască până la sfârşitul lui 2013 circa 8,6 miliarde de euro din fonduri europene.

„Ministerul Afacerilor Europene va avea două atribuţii esenţiale: pe de o parte gestionarea alături de alte instituţii centrale a problematicii afacerilor europene şi pe de altă parte coordonarea pe orizontală a gestiunii fondurilor comunitare. Consider că este extrem de importantă crearea acestui minister”, a declarat acesta. „Până la sfârşitul lui 2012 va trebui să cheltuim minim 1,9 miliarde de euro, rată reală de absorbţie. La sfârşitul lui 2013 va trebui să cheltuim, în total, 8,6 miliarde de euro. Până astăzi România a cheltuit 716 milioane de euro, deci va trebui să cheltuim în 2013 6,7 miliarde de euro”, a mai precizat Orban.

Leonard Orban, cel care a fost nominalizat pentru a ocupa funcţia de ministru al Afacerilor Europene, a spus luni la audierea sa în Parlament că România va trebui să cheltuiască până la sfârşitul anului 2013 8,6 miliarde de euro din fonduri europene., a spus Orban în faţa deputaţilor şi senatorilor din comisiile de administraţie şi de afaceri europene. Orban a adăugat că dacă nu cheltuim sumele alocate de UE până la sfârşitul anului 2012, banii vor fi pierduţi., a mai spus Orban adăugând că până acum România a cheltuit 3,7%, rata reală de absorbţie din fondurile structurale. El a mai spus că este un ministru neînregimentat politic care susţine interesul general, cel naţional, aşa cum a făcut-o mereu de-a lungul carierei sale în domeniul afacerilor europene. Orban a mai menţionat că problemele principale pentru care nu s-au putut consuma banii europeni au fost cele din sistemul de achiziţii publice. 'Autorităţile din domeniul achiziţiilor publice vor trebui să intre în sistemul de monitorizare, sistemul de gestiune al acestor fonduri şi vor trebui să fie certificate de către Autoritatea de Audit Română. Acest proces va necesita un anumit timp iar până la încheierea lui şi la verificarea tuturor proiectelor care au fost transmise către Comisia Europenă nu vom putea să reluăm plăţile, proces care estimez că ar putea dura cel puţin până în noiembrie anul acesta', a mai spus Orban.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-08-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image